Megosztó

Sose kérdezd meg, mikor lesz gyerekem!

Gyerekként megtanultuk, hogy három kérdést tilos feltenni egy nőnek:  Hány éves? Hány kiló? Milyen méretet hord? Azt hiszem, a mai világban elő felnőttként ideje egy negyedik kérdést is hozzácsatolni ezekhez. Ne szegezzük boldog-boldogtalannak a kérdést: mikor lesz gyereke?

A napokban egyik kollegám megkérdezte tőlem, mikor fogok szülni. Felkaptam a vizet. Nem értettem, hogy jön ő ahhoz, hogy ilyen direkt módon rákérdezzen erre az igen intim témára, mert bár kollegák vagyunk és jól egyeztünk, közeli barátságról nincs éppen szó. Ő azon lepődött meg, miért húztam fel magam, hiszen egy egyszerű kérdést tett fel. Nem értette, miért vagyok ennyire érzékeny a témára, hiszen ő nem rossz szándéktól vezérelve hozta fel, nem bántani akart. Aztán magunk igaza mellett kiállva, egész jó érveket felhozva nagy vitába keveredtünk.

Kicsit lehiggadva belegondoltam: 27 éves vagyok, nemrég mentem férjhez, elméletileg most következne a baba. Legalábbis ez lenne a megszokott, valahol érthető, hogy ezt lesik a körülöttem lévők. Megértem, józan ésszel felfogom, miért jogos a kérdés. Mégis nehezemre esik válaszolni rá újra és újra. Hogy miért? 

Azért, mert elegem van abból, hogy egy olyan sablon követését kérik számon rajtam, amihez lehet, hogy egyáltalán nem talál az életstílusom. Azért, mert nem érzem azt, hogy bárkinek magyarázkodnom kellene arról, hogy még nem állok készen a gyerekvállalásra. Azért, mert ilyenkor úgy érzem, színt kell vallanom egy olyan ügyben, ami valójában nem tartozik senkire, csak rám és a férjemre. A legprivátabb magánügyünkről kellene beszélgetnem olyan emberekkel, akikkel lehet, hogy nem akarok.

És bár tudom, a legtöbben szeretettel érdeklődnek és nem akarnak rosszat, mégis bántani tud a kérdés. És tudom: nem csak engem. Összeírtam öt okot, amiért nem helyénvaló megkérdezni egy nőtől, hogy mikor lesz gyereke:

  • Lehet, hogy nem akar

Nincs olyan szabály, hogy nőként muszáj gyereket szülni. Viszont ha valaki tényleg nem akar gyereket és ezt nyíltan felvállalja, bizony érheti negatív megbélyegzés, kritikus megjegyzés családtól, barátoktól de rosszabb esetben teljesen ismeretlen emberektől is. Mindenkinek joga van olyan életet élni amilyet szeretne, függetlenül attól, hogy ez magába foglalja a gyerekvállalást vagy sem.

  • Lehet, hogy nem lehet

Gondoljunk csak bele mennyire kellemetlen lehet egy olyan pártól megkérdezni, mikor lesz gyerekük, akik terméketlenek... Mekkora kést szúrunk abba a nőbe, akinek minden vágya egy kisbaba, de nem adatott meg neki a lehetőség. Körülbelül ilyen gondolatok keringhetnek a fejében: „Köszönöm, hogy rámutattál arra, hogy valami nincs rendben a testemmel, amit egyáltalán nem tudok irányítani.”

  • Lehet, hogy nincsen készen rá

Miért ne élvezhetné valaki a fiatal felnőtt életét, szabadon néhány évig anélkül, hogy egy kis élet miatt kellene felelősséget vállalnia? A karrierformálás és az utazás például nagyon sok esetben nem fér össze a gyerekneveléssel. Lehet, hogy önzőségnek hangzik ebben a formában, de miért ne tehetne valaki saját magáért dolgokat magyarázkodás nélkül?

  • Lehet, hogy évek óta próbálkozik

Nagyon kis százaléka a nőknek esik teherbe pont akkor, amikor szeretne. Általánosságban elmondható, hogy egy termékeny párnak jó esélye van egy éven belül teherbe esni, de egyesek számára ez sokkal tovább tart, olykor több év is lehet. Ha felteszik ezt a kérdést, az nemcsak fájdalmas beszélgetést, szükségtelen nyomást és stresszt okoz de alapvetően csak olajat önt a tűzre.

  • Lehet, hogy az ő szexuális élete nem a mi dolgunk

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire érzékeny a téma! Fogalmunk sincs, mi történik valakinek a személyes életében.

Ha valaki el akarja mondani a gyerekvállalási terveit, el fogja mondani anélkül, hogy kelletlen kérdésekre, fals mosollyal kellene válaszolnia. Az udvariasság, a tisztelet és a tapintatosság nagyon fontos ahhoz, hogy békében éljünk egymás mellett. Ezért legközelebb, mielőtt kíváncsiskodnánk, gondoljuk át, hogy miben kezdhetünk bele, akár akaratlanul is!

Ajánljuk még:

Listák, márkák és kuponok: így költhettek kevesebbet a drogériában

A kenceficék színes-szagos világában könnyű eltévedni. „Ez azért, mert piros még nincs, az azért, mert kókuszillatú” – és máris kétszer annyit fizetünk a kasszánál, mintha csak azt vettük volna meg, amiért beléptünk az üzletbe. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek segíthetnek abban, hogy kevesebbet költsetek a drogériában.

 

Már követem az oldalt

X