Megosztó

Fontos döntések és sok szerencse – ezt tartogathatja számunkra a Nyúl éve

Idén január 22-én kezdődik a kínai újév, ami a Nyúl éve lesz. S hogy ez mit jelenthet számunkra? Ennek jártunk utána.

A miénktől meglehetősen távoli kultúra a kínai, ráadásul olykor számunkra igencsak meglepő dolgokkal találkozni hagyományaik között. Mégis vannak olyan szeletei, amikkel szívesen ismerkedünk, részben éppen azért, mert annyira más, mint a miénk. Abszolút egyéni döntés, ki mit fogad el, fogad be a keleti tanítások, szokások közül – épp úgy, ahogyan a hazai „kínálatból” –, és nem is biztatunk senkit arra, hogy ezek mentén újraírja életét. Inkább nyitottságra, érdeklődésre sarkallunk mindenkit: arra, hogy kíváncsian forduljon a távoli szokások felé is, mert azzal, hogy ismerjük „a másét”, nem lesz kevesebb, sem kevésbé érvényes „a miénk”. 

A jócskán kereszténység-formálta Európában is időről időre teret nyer(t) az asztrológia, de Kínában, ahol értelemszerűen más vallási tanok voltak mindig is előtérben, a kínai asztrológia és az ahhoz kapcsolódó holdújév nagyobb szereppel bír. Idén az újév január 22-én kezdődik, és a Nyúl éve lesz, pontosabban

a víz és a nyúl éve, ami egészen 2024. február 9-ig tart.

Az újév dátumát a kínai holdnaptár határozza meg, amely a hold és a nap ciklusán alapszik, és általában 21–51 nappal eltér a nemzetközileg használt) Gergely-naptártól. Az újév első napja minden évben változik, de mindig január 21. és február 20. közé esik. A kínai újév napja újhold napja, és általában a második újhold a téli napforduló után.

A kínai horoszkópban is 12 állatjegy szerepel: patkány, ökör, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és disznó. Ezek évente váltják egymást. A Nyúl évei például a következők: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023 és 2035. Vagyis akik ezekben az években születtek/születnek, azok a Nyúl jegyéhez tartoznak a kínai horoszkóp szerint. Az öt elem közül a Nyúl a földhöz tartozik, a jin-jang együttállásban pedig a jin (nőies, passzív) jellemzi a nyulat. A kínai kultúrában a nyulak képviselik a holdat, egyesek szerint azért, mert a hold árnyékai megnyúlnak és ez a nyúlra emlékeztet. Mások szerint

a nyúl egyszerű, tiszta tulajdonságai miatt a hold megfelelője.

A nyúl a negyedik az összes állatövi jegy közül. A legenda szerint a Nyúl mindig – már-már arrogánsan – büszke volt a gyorsaságára. Állandóan kigúnyolta az ökröt, hogy az milyen lassú. Egy napon a császár azt mondta, az állatövek sorrendjét az fogja eldönteni, hogy az állatok milyen sorrendben érkeznek meg a mulatságára. Nyúl hajnalban elindult, és amikor odaért, nem látott más állatot a környezetében. Azt gondolva, hogy nyilvánvalóan ő lesz az első, oldalra húzódott és elaludt. Amikor felébredt, addigra már három másik állat is megérkezett, ráadásul az egyikük éppen az az ökör volt.

A nyúl jegy szülöttei

Bár a kívülállók számára úgy tűnhet, hogy a Nyúl jegy szülöttei kedvesek és határozatlanok, a puha kisnyuszi külső elrejti a valódi személyiségüket, a magabiztosságukat és az erejüket. A jegy szülöttei határozottan haladnak a kijelölt céljuk felé, függetlenül attól, hogy közben milyen nehézségekkel és negatív energiákkal találkoznak. Komolyan foglalkoznak mindennel, amibe csak belevágnak, és hasonló komolyságot várnak el a többiektől is.

Jól érvelnek, odafigyelnek a részletekre, ezért például nagyszerű tudósok válhatnak belőlük. Vonzóak, meglehetősen népszerűekké válhatnak egy-egy társaságban, bár nehezen nyílnak meg mások előtt, és gyakran inkább elmenekülnek, elrejtőznek a kíváncsiskodók elől. Hajlamosak elmenekülni akkor is, ha veszélyt éreznek, és olykor-olykor bizony nem akarnak szembenézni a valósággal. Az egyszerű és a rutinszerű dolgok nem a kedvenceik. Annak ellenére, hogy inkább konzervatívak, megfontoltak és óvatosak, olykor szükségük van a meglepetésekre és a váratlan eseményekre, hogy kizökkenjenek a megszokott monotonitásból, amit nehezen viselnek.

Milyen lesz a Nyúl éve?

Reményt hozhat  – némi meglepetés kíséretében.

Állítólag egy szerencsés(ebb) évnek nézhetünk elébe.

Azt mondják, hogy ahogyan 2011, úgy 2023 is a döntések éve lesz, vagyis előfordulhat, hogy egy-egy nagyobb, fontosabb kérdésben a következő hónapokban kell majd választanunk, hogy melyik irányba induljunk tovább. Emellett a másokkal való kapcsolat, a kommunikáció is középpontba kerülhet, amelyek alkalmával fokozottabban lehet szükségünk az empátiára, az együttérzésre és az elnézésre, megbocsátásra.

Az idei év teljesen mást tartogat számunkra, mint a tavalyi, a Tigris éve. Mert míg a tigrisek bátran felvállalják a dolgaikat, gyorsak, és határozott elképzeléseik vannak az erkölcsös döntések mentén haladásról, addig a nyulak sokkal diplomatikusabbak és óvatosabbak – és ez a viselkedés jellemezheti idén a többi jegy szülötteit is.

Az eddigi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a Nyúl éve bővelkedhet kreativitásban és a művészetek iránti fogékonyságban. Felpezsdülhet a társasági életünk. Vitás esetekben könnyen előfordulhat, hogy inkább a diplomácia győzedelmeskedik. Érdemes mindig több megoldási lehetőséggel számolni, hogy amikor döntenünk kell, rugalmasabban kezelhessük a helyzetet és ne kelljen mindenáron egy elképzeléshez ragaszkodnunk. A nyulakra ugyanis jellemző, hogy mindig van egy B-tervük, ami nagy segítség például döntéshozatalok esetében.

A nyúlon túl

Az állatövek mellett a kínai asztrológiára jellemző az öt elem váltakozása is. Így a mostani nemcsak a Nyúl, hanem a Víz Nyúl éve is. A víz ebben az esetben alapvetően az utazást és a mozgásban levést jelentheti, ami már a tavalyi évben megkezdődött. De ne gondoljunk nagyobb horderejű változásokra, inkább úgy kell ezt elképzelni, mintha egy kis patakon csordogálnánk le a hegy oldalán. Előtérbe kerülhet a tanulás és az ambíciók, de az óvatos kíváncsiság szintjén maradnak ezek. A kínaiak szerint idén ha bizonytalannak is érezzük a jövőnket, nem szabad belenyugodni a rosszba, inkább éberen kellene figyelni a körülöttünk zajló történéseket és jó készen állnunk, hogy reagálni tudjunk a (pozitív és/vagy negatív) változásokra.

Szerencsehozó szimbólumok

A kínai asztrológia szerint minden évben vannak jellemző színek és számok, amelyek kedvezőek lehetnek minden csillagjegy számára. Íme az idei szerencsehozó szimbólumok:

  • Színek: piros, rózsaszín, lila, kék
  • Számok: 3, 4, 9
  • Irány: délkelet

Bár ez a három szám nem elég ahhoz, hogy piros nadrágban és rózsaszín pólóban telitalálatos lottószelvényt töltsünk ki március negyedikén kilenc órakor egy kék színű tollal a kezünkben, egy próbát megérhet… Ha találatunk nem is lesz, a társasági életünk még felpezsdülhet egy váratlan találkozás révén, miközben sorban állunk a kitöltött szelvénnyel a kezünkben – legalábbis a kínaiak egy része stabilan hisz ebben. 

Ajánljuk még:

49 családtagját elvesztette, de nem gyűlölt senkit, csak megbocsátani nem tudott – Fahidi Évára emlékezünk

Örök felelősségünk marad az emlékezés és az emlékeztetés, ahogy az is, hogy észrevegyük, hová vezethet a gyűlölet, kortól függetlenül. A holokausztot az emberiség szégyenfoltjaként égette bele történelmünkbe a 20. század. Nincs mentség rá, és szavakkal nem is lehet pontosan visszaadni, ami történt. Ezért is olyan értékesek a túlélők, akiktől kérdezhetünk, visszaemlékezéseik a valóság mozaikjaiból rakják össze a sötét korképet. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a buchenwaldi koncentrációs tábort megjárt, tavaly szeptemberben elhunyt Fahidi Évára emlékezünk egy 2021-ben rögzített beszélgetéssel – táncba ölelt szeretete örökké velünk marad.
 

 

Már követem az oldalt

X