Kult

Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén

Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be szerdán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén a budapesti Szépművészeti Múzeum előtt.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat nyitóestjén Edvard Grieg műve Bolyky Zoltán vezényletével, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven alkotása Vásáry Tamás dirigálásával hangzott el.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a hangversenyt megelőző köszöntőjében elmondta: a világ különböző részeiről Magyarországra érkező fiatal tehetséges muzsikusok megismerhették Kodály, Bartók és Liszt megfoghatatlan kulturális örökségét, s ezen az esten Vásáry Tamás vezényletével mutatnak be egyedi és különleges produkciót, amelyet táncosok és cirkuszművészek performansza egészít ki.

A résztvevő fiataloktól azt kérte, vigyék hírét annak, hogy Magyarország gyönyörű, gazdag kultúrájú, más kultúrákat tiszteletben tartó, független ország. Kiemelte, hogy Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét betöltve mindent megtesz az európai kulturális hagyományok és örökség megőrzéséért, ehhez azonban az szükséges, hogy saját nemzeti gyökereinket is megóvjuk - tette hozzá.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 20. alkalommal hívta életre ezt a Magyarországon egyedülálló eseményt. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának célja, hogy segítse a fiatalok zenei képességeinek fejlesztését, tudásuk mélyítését. A szakmai fejlődést 16 hangszeres és énekes kurzuson 6 országból összesen 33 professzor segítette.

A programra 16 nemzet képviseletében mintegy 170 résztvevő érkezett, többek között Görögországból, Horvátországból, Kínából, Japánból, Németországból, Mongóliából és Szlovákiából.

Az akadémián készült hangversenyeire a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényel. A próbaidőszakot Bolyky Zoltán és Daru Andrea betanító karmesterek segítették, a zenekar koncertmestere Bogáti Bokor Orsolya.

A hangverseny az Európa Tanács programsorozatának része, amelynek közvetítését Európa 47 országa veszi át. Május 21. és november 17. között Magyarország tölti be a strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.

Fotó: Hartyányi Norbert

Ajánljuk még:

„Az orvosoknak meg kell változni a szülésben” – interjú Dr. Bálint Sándorral

Amióta kivezették az egészségügyből a hálapénzt, és lehetetlenné vált a szülész-nőgyógyász megválasztása, sok kismama érzi magát bajban: nincs biztonságérzetük, nem bíznak a véletlenszerűen beérkező orvosokban és tartanak tőle, hogy ilyen körülmények között kisebb az esélye a háborítatlan szülésnek. Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyászt, pszichoterapeutát, a természetes szülés egyik hazai úttörőjét, az első családbarát szülőszoba alapítóját kérdeztük arról, mit javasol ebben a helyzetben. 

 

Már követem az oldalt

X