Kislánykorom óta elvarázsolnak a misztikumok. Elbűvöltek a mesebeli jó és rossz boszorkányok gyógynövényes varázsfőzetei, hittem is meg nem is a kártyavetés iránymutatásaiban, és hosszasan bámultam az eget azt remélve, hogy valamilyen módon segítségemre lehetnek a csillagok, vagy támogathat a (teli)hold ereje.
Az újságok hátsó oldalain naponta megjelenő három mondatos horoszkópokat sosem olvastam. Hittem, hiszem azonban, hogy léteznek olyan hiteles (általam hitelesnek tartott) személyek, akik ismerik és átlátják az asztrológia minden csínját-bínját. Az egyes csillagjegyek általános jellemzőinek ismerete segíthet abban, hogy könnyebben megértsük és elfogadjuk egymást mindamellett, hogy észben tartjuk, minden egyes ember különböző és a személyiségünk is igencsak összetett. A bolygók és a csillagok mozgása hatással lehet a hangulatunkra, megmagyarázhatja, miért élünk meg könnyebben vagy nehezebben hosszabb-rövidebb időszakokat. Nem beszélve a napról napra folyamatosan változó, mégis állandóan jelen lévő misztikus energiájáról.
A Fa-Sárkányt váltja a Fa-Kígyó
A kínai újév vagy holdújév idén január 29-én kezdődik, és a Kígyó éve lesz, pontosabban a fa és a kígyó éve, ami egészen 2026. február 16-ig tart. Az újév dátumát a kínai holdnaptár határozza meg, amely a hold és a nap ciklusán alapszik, s általában 21–51 nappal eltér (a nemzetközileg használt) Gergely-naptártól. Az újév első napja minden évben változik, de mindig január 21. és február 20. közé esik. A kínai újév napja újhold napja, és általában a második újhold a téli napforduló után.
A tavaszünnepként is számontartott 15 napos újévi ünnepség a tavasz és egyben az új év kezdete a kínai hagyományban,
s mint ilyen, egyrészt jó alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre.
Fotó: 123RF
A kínai horoszkópban is 12 állatjegy szerepel: patkány, ökör, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és disznó. Ezek évente váltják egymást. A Kígyó évei például a következők: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013 és 2025. Vagyis akik ezekben az években születtek/születnek, azok a Kígyó jegyéhez tartoznak a kínai horoszkóp szerint.
Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót
A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.
Átalakulás és változás
A kínai horoszkóp hatodik állata a kígyó, ami jellemzően a bölcsességet, az összetettséget, a titokzatosságot, misztikumot és a beavatást, a kígyó bőrének levedlése az átalakulást és megújulást szimbolizálja. Sok helyen olvasni, hogy a kígyó évében olyan általános, kollektív szintű és forradalmi változásokra számíthatunk, amiről remélhetjük, hogy mindannyiunk számára pozitív eredményeket hozhat.
Fotó: 123RF
A kígyók nyugodt, megfontolt természetükről ismertek, és az idei év ugyanezt az energiát hozhatja magával – arra ösztönözhet bennünket, hogy befelé tekintsünk és átgondoltan tervezzünk. Itt lehet az ideje, hogy elengedjük a régi szokásokat vagy mintákat, hasonlóan ahhoz a kígyóhoz, amelyik éppen levetíti a bőrét – teret adva a megújulásnak és a növekedésnek.
A kígyó kecses, titokzatos kisugárzása arra ösztönözhet bennünket, hogy befelé koncentráljunk és kitartóak legyünk, hogy a 2025-ös év egy mélyebb személyes és kollektív fejlődés évévé válhasson.
De ne feledkezzünk meg a Fa elemről sem, ami a növekedést szimbolizálja. Ez jelentheti azt, hogy olyan szinteket lépünk meg az életünkben, amire talán már készülünk egy ideje, például jelentkezhet munkahelyi előrelépésként, váltásként vagy családalapítás formájában. Önmagunkba nézve pedig a belső önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk, és megléphetünk egy olyan mérföldkövet, aminek esetleg már régen itt volt az ideje.
Fotó: 123RF
Készítsünk szerencsesütit!
A kínai újév megünneplésének egyik elengedhetetlen fogása a kínai töltött táska. Egy vékony tésztába darált húst és/vagy zöldségeket töltenek, összenyomkodják, lezárják, végül megfőzik vagy megsütik. Különböző szószokba mártogatva fogyasztják. Ha kedvünk támadna valamilyen kínai fogáshoz az újévhez kapcsolódóan ünnepelni, megpróbálhatjuk elkészíteni. Ahogyan például szerencsesütivel is meglephetjük a barátainkat és a családot néhány kedves és szívhezszóló üzenettel, jókívánsággal. Íme hozzá a recept!
Hozzávalók (10 darabhoz)
- 2 nagy tojásfehérje
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- 60 g liszt
- 100 g cukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál víz
Fotó: 123RF
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220 ˚C-ra.
Tegyük egy közepes tálba a tojásfehérjét és a vaníliakivonatot, keverjük össze, verjük habosra. Szitáljuk a lisztet a cukorhoz és a sóhoz. Egy spatula segítségével óvatosan keverjük a száraz alapanyagokat a habosra vert tojásfehérjéhez. Keverjük addig, amíg sima állagú nem lesz. Adjunk hozzá vizet, ha szükséges.
Tegyünk 1 evőkanál tésztát egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire, és simítsuk ki egy körülbelül 7 cm átmérőjű körré. Ismételjük meg ezt addig, míg el nem fogy a tálból a tésztánk. Süssük 8 percig, amíg a szélei aranybarnák nem lesznek.
Fotó: 123RF
Távolítsuk el a sütiket a tepsiről egy spatula segítségével. Tegyük a közepébe az üzenetünket, majd hajtsuk félbe. Nyomkodjuk össze a szélét, zárjuk össze, majd egyesével egy muffinsütőbe helyezve várjuk meg, amíg kihűlnek – így megtartják a formájukat.
Egy hasonló recept szerint pedig a következő módon készíthetjük el a szerencsesütiket:
Nyitókép: 123RF