Kult

Kincsvadászat Budapesten: találkoztál már valamelyik miniszoborral?

Mi a közös Liszt Ferencben, Mekk Elekben, egy tankban és egy meggyilkolt mókusban? Látszólag semmi. Egy dolog azonban mégis összeköti őket: a kárpátaljai művész, Kolodko, aki megalkotta, és apró szobrok formájában elárasztotta velük a főváros utcáit. A kincsekre én is csak egy véletlen folytán figyeltem fel, pedig lassan már két évtizede élek Budapesten.

Az egyik nap épp a Bem rakparton bicikliztem, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy járókelő bőszen nézi a térelválasztó betonlapot. Gondoltam magamban, biztos a kánikula megártott neki és a hársfák alatt keres árnyékot. Ez utóbbi illatát egyébként nagyon szeretem. Úgyhogy leszálltam a bringáról, hogy elraktározzak magamnak egy keveset az édeskés parfümmel átitatott levegőből. 

Ekkor vettem észre egy apró szobrocskát a betonlapon, nevezetesen Főkukacot, a Nagy ho-ho-horgász mese ikonikus szereplőjét.

 Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Az orrocskája ugyan már fénylik kicsit, mert az arra járók jó szerencse reményében gyakorta megdörzsölik, de így is hihetetlen öröm lett rajtam úrrá a véletlen találkozástól. 

Ettől kezdve megszállottja lettem a Kolodko-szobrok felkutatásának, amelyek Budapesten kívül Veszprémben, Tihanyban, sőt Vácott is megjelentek. „Hogy melyik szobornak mi a pontos története, miért került oda, ahol épp van, azt egyedül a művész tudja.” Annyi bizonyos, hogy a gerillaszobrász időről-időre, és előzetes bejelentés nélkül meglep bennünket ehhez hasonló apróságokkal. 

Néhány szobor egész könnyen észrevehető, míg mások olyannyira elrejtőznek, hogy tényleg szemfüles kincsvadásznak kell lennünk ahhoz, hogy észrevegyük őket.

A köztérkép oldalán a lelkes rajongók folyamatosan gyűjtik az információkat az újonnan felbukkanó szobrokról. Kedvcsinálóként következzen most egy válogatás a kedvenceimből, amelyek felkutatása tökéletes program lehet minden korosztály számára.  

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Aki kedveli a magyar rajzfilmeket, azok számára bizonyára ismerős cseng Mekk Elek, az ezermester kecske neveAki bármennyire is elbűvölő, valójában nem ért semmihez. A Széll Kálmán téren járva szerencsére nem kell tartanunk attól, hogy balul sül el valamilyen munkája, mi pedig hoppon maradunk. Sőt, a járókelők gondviselésükbe veszik az apró szobrocskát, és télen sállal, vagy épp a korlátozások idején maszkkal gondoskodnak Mekk Elek biztonságáról.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A gyönyörű fákkal szegélyezett Falk Miksa utcán barangolva teljesen abszurd feltevés, hogy valaki gyilkosság szemtanúja lesz. Vagy mégsem? Egy halott mókus fekszik az aszfalton, fegyvert szorongatva a kezében.

A mókus krétával körberajzolt testét közvetlenül a Columbo-szobor mellett találjuk. Vajon a legendás nyomozó kideríti, mi történt valójában, és ki a gyilkos? Vagy örök rejtély marad, ahogy a nyomozó feleségének személye is? 

  Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Ha a Parlament közelében a Szabadság téren kószálunk, ne lepődjünk meg, ha hirtelen egy béka ugrik a lábunk elé. Azonban belőle nem lesz ízletes csemege, és az eltaposástól sem kell tartania.

A Muppet Show híres figurája, Kermit, sziklaszilárdan lecövekelt a járdaszegélyre. Nem könnyű észrevenni, mert szinte teljesen beleolvad a városi környezetbe. Szerencsetalizmán gyanánt néha érméket tesznek az ölébe, amelyek csillogása segíthet a kincsvadászoknak, hogy nyomára bukkanjanak.

  Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Kolodko gerillaszobrai közül néhánynak erőteljes üzenete van, ahogy a Parlament felé mutató apró tanknak is. Régen egy „Ruszkik haza” felirat is látható volt az oldalán, azonban ez mára teljesen lekopott.

Az 1956-os forradalmat szimbolizáló harci járművet a Duna partra lefelé vezető lépcső mellett találjuk, lekonyult csöve pedig a forradalom végét jelzi.

  Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Végül, de nem utolsósorban – hiszen ma már közel 30 Kolodko-szobor van Budapesten –, következzen a személyes kedvencem. Ami utazó bloggerként nem meglepő, de ő bizony Liszt Ferenc apró figurája, amelyet a híres zeneszerző születésnapjának 200. évfordulójára készített a művész.

  Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

És hol máshoz kapott volna a szobor helyet, mint a névadó Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amelynek 2A terminálja nem csupán az utazók számára szolgál ezentúl ugródeszkaként, hanem Liszt Ferencnek is, aki egy bőröndön üldögélve búcsúztatja, avagy köszönti a reptérre érkezőket.

 

Ajánljuk még:

Tánccal a depresszió ellen – Ragoncza Imre táncművésszel beszélgettünk

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – szól a dudanóta szövege, és Ragoncza Imre tudja, mit jelent ez: profi néptáncos karrierje legaktívabb éveiben, fiatal férfiként érte utol a súlyos depresszió. Kórházba került, és nem is sejtette, hogy éppen a szakmája, a tánc által fogja tudni legyőzni betegségét. Mindennek már több évtizede. Imre azóta Szilágyi Edit pszichológus segítségével kidolgozott egy táncterápiás módszert pszichiátriai betegek számára, és tánctanítással tartja egészségben saját magát, illetve gyerekek egymás után felnövő generációit is.

 

Már követem az oldalt

X