Kult

Itt semmi sem az, aminek látszik, de ezt is jó nézni – A kör bezárul című sorozatot ajánljuk

Az HBO egyik legújabb thriller-sorozata, A kör bezárul tényleg nagyot szól. Alig várjuk a záró epizódokat!

A hatrészes minisorozat első négy epizódja már elérhető az HBO Max-on, és bizony nem akármilyen izgalmakat és szokatlan megoldásokat hoztak az eddigi részek. Sok szereplő, izgalmas fordulatok és rengeteg furcsaság tölti ki a részeket, amiket azért is nézünk, mert már a cím megígéri: a sok kusza szál egyszer össze fog érni.

Az alkotópáros már eleve két nagy név: Steven Soderbergh és Ed Solomon, akiknek már két közös projektjük is volt, a Mosaic című interaktív minisorozat, és a Semmi hirtelen mozdulat. Mindkettő valami újat szeretett volna bemutatni, és A kör bezárul című alkotásnak is ez a célja. Thriller-sorozat, amely különálló(nak látszó) szálakat villant fel, hogy aztán ezek a történet különböző pontjain találkozzanak. A szálak pedig egy-egy szereplőhöz, illetve az adott szereplőt körülvevő emberekhez kapcsolódnak, a néző csak érzi, hogy ezek a látszólag teljesen idegen emberek valamilyen módon kötődnek egymáshoz, de nem világos számára, hogyan. Közben elég különböző kultúrákat képviselnek, így egymástól nagyon eltérő miliők életterébe, világába nyerhetünk betekintést. A történet szerint 

adott egy guyanai maffiacsalád, és annak feje, egy misztikus húzásoktól sem mentes idős hölgy.

Mellette van a gazdag, láthatóan harmonikus életet élő család, amiben a férj (Timothy Olyphant) és a feleség (a Homeland főhősnője, Claire Danes) együtt vezetik a nagypapa vállalatát. A nagypapa (Dennis Quaid) ugyanis híres séf, innen a vagyon. A középkorú házaspár szereti egymást, és kamasz fiukat is, akit megértéssel, tini-barát módszerekkel terelgetnek a felnövés útján. A kamasz srác is átlagos tininek tűnik, nem balhézik, egyetlen gond vele, hogy folyton elhagyja a cuccait, bár állítása szerint nem elhagyja azokat, hanem valaki mindig elvisz mindent... 

Persze hamar kiderül, hogy a családban a csillogó felszín alatt sötét titkok lappanganak, korántsem olyan felhőtlen az élet, mint amilyennek látszik. Mellettük megismerünk egy nyomozónőt (Zazie Beetz), aki rendszerint a saját feje után megy, főnöke pedig kissé atyaian dorgálja érte, persze, mindhiába. Két fiatal karakter is érdekes, akiket beszerveznek a maffiába, hogy részt vegyenek egy emberrablásban, közben az egyik srác nővérének sorsát is követhetjük, aki szemmel láthatóan akarata ellenére ragadt benne a bűn sötét világában. A sorozat középpontjában egy emberrablás áll, amit a maffia feje, a spiritualitásban elmerült Mrs. Mahabir rendel meg vérbosszú gyanánt, egy régi bűn megtorlásaként.

Hogy mi ez a bűn, ki követte el ki ellen, és miért épp annak kell felelnie érte, aki felel, egyre izgalmasabb kérdéssé válik, ahogyan előre haladunk a cselekményben. Nem akármilyen bűn lehetett – Mrs. Mahabir meggyőződése, hogy ha bekövetkezik a bosszú, az mindent helyre fog állítani, az egyensúly végre, hosszú idő után, visszazökken. Ebben megingathatatlanul hisz, tehát az emberrablás jelentősége kulcsfontosságú: a maffia sorsa múlik rajta. Az események alakulásáért a maffiatagok felelnek, Mrs. Mahabir pedig a távolból irányít, egy régi fotó köré szórva a fehér rizsszemekből álló kört. Ahogy halad a kör előre, úgy haladnak a történések is a végkifejlet felé.

Csakhogy az emberrablás során óriási hiba csúszik be. Ez a hiba aztán kezdi az egyes szálakat szépen összekapcsolni, de csak épp annyira, hogy valamicskét értsünk, miközben tengernyi kérdésünk van. A második rész végén egy jókora csavarral egészen más megvilágításba kerül minden, hogy aztán újabb csavarokkal még tovább kuszálódjanak a szálak...

Az HBO Max-on július 28-án, csütörtökön lesz elérhető az ötödik és a sorozatzáró hatodik rész, amelyek minden bizonnyal rekordszámú nézőt ültetnek majd a képernyő elé.

 A kép forrása: HBO

Ajánljuk még:

Tánccal a depresszió ellen – Ragoncza Imre táncművésszel beszélgettünk

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – szól a dudanóta szövege, és Ragoncza Imre tudja, mit jelent ez: profi néptáncos karrierje legaktívabb éveiben, fiatal férfiként érte utol a súlyos depresszió. Kórházba került, és nem is sejtette, hogy éppen a szakmája, a tánc által fogja tudni legyőzni betegségét. Mindennek már több évtizede. Imre azóta Szilágyi Edit pszichológus segítségével kidolgozott egy táncterápiás módszert pszichiátriai betegek számára, és tánctanítással tartja egészségben saját magát, illetve gyerekek egymás után felnövő generációit is.

 

Már követem az oldalt

X