Kult

Itt semmi sem az, aminek látszik, de ezt is jó nézni – A kör bezárul című sorozatot ajánljuk

Az HBO egyik legújabb thriller-sorozata, A kör bezárul tényleg nagyot szól. Alig várjuk a záró epizódokat!

A hatrészes minisorozat első négy epizódja már elérhető az HBO Max-on, és bizony nem akármilyen izgalmakat és szokatlan megoldásokat hoztak az eddigi részek. Sok szereplő, izgalmas fordulatok és rengeteg furcsaság tölti ki a részeket, amiket azért is nézünk, mert már a cím megígéri: a sok kusza szál egyszer össze fog érni.

Az alkotópáros már eleve két nagy név: Steven Soderbergh és Ed Solomon, akiknek már két közös projektjük is volt, a Mosaic című interaktív minisorozat, és a Semmi hirtelen mozdulat. Mindkettő valami újat szeretett volna bemutatni, és A kör bezárul című alkotásnak is ez a célja. Thriller-sorozat, amely különálló(nak látszó) szálakat villant fel, hogy aztán ezek a történet különböző pontjain találkozzanak. A szálak pedig egy-egy szereplőhöz, illetve az adott szereplőt körülvevő emberekhez kapcsolódnak, a néző csak érzi, hogy ezek a látszólag teljesen idegen emberek valamilyen módon kötődnek egymáshoz, de nem világos számára, hogyan. Közben elég különböző kultúrákat képviselnek, így egymástól nagyon eltérő miliők életterébe, világába nyerhetünk betekintést. A történet szerint 

adott egy guyanai maffiacsalád, és annak feje, egy misztikus húzásoktól sem mentes idős hölgy.

Mellette van a gazdag, láthatóan harmonikus életet élő család, amiben a férj (Timothy Olyphant) és a feleség (a Homeland főhősnője, Claire Danes) együtt vezetik a nagypapa vállalatát. A nagypapa (Dennis Quaid) ugyanis híres séf, innen a vagyon. A középkorú házaspár szereti egymást, és kamasz fiukat is, akit megértéssel, tini-barát módszerekkel terelgetnek a felnövés útján. A kamasz srác is átlagos tininek tűnik, nem balhézik, egyetlen gond vele, hogy folyton elhagyja a cuccait, bár állítása szerint nem elhagyja azokat, hanem valaki mindig elvisz mindent... 

Persze hamar kiderül, hogy a családban a csillogó felszín alatt sötét titkok lappanganak, korántsem olyan felhőtlen az élet, mint amilyennek látszik. Mellettük megismerünk egy nyomozónőt (Zazie Beetz), aki rendszerint a saját feje után megy, főnöke pedig kissé atyaian dorgálja érte, persze, mindhiába. Két fiatal karakter is érdekes, akiket beszerveznek a maffiába, hogy részt vegyenek egy emberrablásban, közben az egyik srác nővérének sorsát is követhetjük, aki szemmel láthatóan akarata ellenére ragadt benne a bűn sötét világában. A sorozat középpontjában egy emberrablás áll, amit a maffia feje, a spiritualitásban elmerült Mrs. Mahabir rendel meg vérbosszú gyanánt, egy régi bűn megtorlásaként.

Hogy mi ez a bűn, ki követte el ki ellen, és miért épp annak kell felelnie érte, aki felel, egyre izgalmasabb kérdéssé válik, ahogyan előre haladunk a cselekményben. Nem akármilyen bűn lehetett – Mrs. Mahabir meggyőződése, hogy ha bekövetkezik a bosszú, az mindent helyre fog állítani, az egyensúly végre, hosszú idő után, visszazökken. Ebben megingathatatlanul hisz, tehát az emberrablás jelentősége kulcsfontosságú: a maffia sorsa múlik rajta. Az események alakulásáért a maffiatagok felelnek, Mrs. Mahabir pedig a távolból irányít, egy régi fotó köré szórva a fehér rizsszemekből álló kört. Ahogy halad a kör előre, úgy haladnak a történések is a végkifejlet felé.

Csakhogy az emberrablás során óriási hiba csúszik be. Ez a hiba aztán kezdi az egyes szálakat szépen összekapcsolni, de csak épp annyira, hogy valamicskét értsünk, miközben tengernyi kérdésünk van. A második rész végén egy jókora csavarral egészen más megvilágításba kerül minden, hogy aztán újabb csavarokkal még tovább kuszálódjanak a szálak...

Az HBO Max-on július 28-án, csütörtökön lesz elérhető az ötödik és a sorozatzáró hatodik rész, amelyek minden bizonnyal rekordszámú nézőt ültetnek majd a képernyő elé.

 A kép forrása: HBO

Ajánljuk még:

Gyümölcsöskert rózsákkal – a festőóriás Klimt és a rózsa ígérete

Sokak számára ismerős és kedves A csók, Gustav Klimt legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a bécsi szecesszió mestere igazi kertrajongó volt. Szívesen inspirálódott a természetben, lenyűgözte a szenvedély szimbóluma, a rózsa. Bécsi villájának rózsákkal ékes kertje április közepétől áll nyitva a látogatók előtt. Akit pedig virágos tájképei nyűgöznek le, annak az Attersee környéke nyújtja azt az érzést, amit Klimt festményeiről megismertünk. Ott motívumkeresővel akár saját Klimt-tájképet komponálhatunk.

 

Már követem az oldalt

X