Kult

Indiana Jones még mindig állja a sarat, avagy Harrison Ford nyolcvanon túl is megmentheti a világot

Indiana Jones ismét visszatér a mozivászonra. A legendás kalandor könnyedén kiszabadul bármilyen veszélyhelyzetből, ám a kígyóktól most is retteg. Ezúttal Szicília partjainál vadászik kincsekre a víz alatt, de egy marokkói tuktukos üldözésben is részt vesz. A film rendezője szerint a főszereplő Harrison Ford remek formában van, és a képek alapján mi is ezt mondjuk – reméljük, még sokszor menti meg a világunkat! 

Az Indiana Jones közelgő bemutatója kapcsán elgondolkodtam, hogy milyen régóta milyen nagyon kedvelem Harrison Fordot. Az ő pályafutása számomra örökké jó példa arra, hogy minden mindennel összefügg, és hogy a rossz dolgok tényleg csak átmenetiek. 

Még javában dúlt a második világháború, amikor Ford megszületett 1942-ben, Chicagóban. Háztartásbeli anyukája és reklámszakember apukája is színész volt korábban, így valószínűleg nem véletlen a pályaválasztás... A fiatal Harrison szeretett szerepelni, a középiskolában ő volt az első diák, aki megszólalhatott a suli újonnan indult rádióállomásán.

Később Wisconsinban járt főiskolára, filozófiaszakra, de 

drámaórákat is felvett, állítólag azért, hogy könnyebben ismerkedhessen lányokkal.

A foglalkozások során egyre jobban beleszeretett a színészetbe, emellett egy folkbanda oszlopos tagja lett. Végül nem szerzett diplomát, ugyanis a főiskoláról eltanácsolták.

1964-ben került Los Angelesbe, ahol bevonták egy tehetségprogramba: heti 150 dolláros fizetésért filmekben statisztált. Egyébként a legmagasabb gázsija pályafutása során 65 millió dollár volt – de ez ekkoriban még minden szempontból távolinak tűnt. Az első filmben, amelynek stáblistáján szerepelt, egy londinert alakított – ez az 1966-os Agyafúrt kasszafúró című mozi volt. Ezt követően a Universal Pictures-nél kapott kisebb tévésorozatokban munkát, igazán gondos nézők a Petrocelliben is kiszúrhatják.

Ford nem volt elégedett pályája alakulásával, így a mozizás mellett ácsnak tanult, hogy el tudja tartani feleségét és két kisfiát. Elmondása szerint autodidakta módon szedte magára a tudást.

Aztán mit hoz az élet:

az ács szakmának köszönhette élete egyik legnagyobb szerepét.

Háttérmunkásként dolgozhatott a népszerű The Doors együttesnél, később napozóágyat épített Sally Kellermannek és hangstúdiót Sergio Mendesnek. George Lucasnak is készített szekrényt, aki megismerkedésük után jelentős mellékszerepet adott neki az American Graffitiben. Ezután Francis Ford Coppola irodája kibővítésével bízta meg Fordot, cserébe kisebb szerepeket kapott a Magánbeszélgetésben és az Apokalipszis mostban.

Aztán 1975-ben George Lucas arra kérte, hogy szövegeket olvasson fel a Csillagok háborúja szereplőválogatásán a színészek partnereként, Steven Spielberg pedig azonnal meglátta benne Han Solot. A többi már történelem. Ford a vagány űrpilóta szerepében nemcsak Leia hercegnő, hanem többmillió nő szívét hódította meg.

A másik ikonikus, általa megformált karakter Indiana Jones. Lucas és Spielberg közös munkájában, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban először 1981-ben tűnt fel a kincsvadász régész. A hatalmas sikernek hála a film és a színész egyik napról a másikra felkapottá vált. Később az első mozit még három követte, mindegyik kasszasiker lett, Ford pályája pedig egyre csak felfelé ívelt: 1982-ben pedig jött a Philip K. Dick regény alapján készült Szárnyas fejvadász című futurisztikus scifi, ami szintén kultuszfilmmé vált...

A nyolcvanas évek második felében Ford olyan drámákban játszott, mint a Kis szemtanú, amiért Oscar és Golden Globe díjra is jelölték, majd a Moszkító-part is Golden Globe jelölést hozott neki. A 90-es években Ford akció- és drámai hősként is feltűnt a mozivásznon. Jack Ryan ügynököt játszotta a Férfias játékok és a Végveszély filmekben, majd A rettegés arénája című alkotásban. A szökevény című filmben szerepelt Tommy Lee Jones-szal ami óriási siker volt, majd jött a romantikus habos-babos Sabrina Julia Ormonddal és Greg Kinnearrel. 1997-ben egyszerre két filmje került a mozikba, Az ördög maga és Az elnök különgépe – utóbbival az akkori elnök, Bill Clinton elismerését is kivívta. Aztán olyan filmek sora következett, mint a Temetetlen múlt, az Atomcsapda és a Hollywoodi őrjárat... 

Viszonylag későn futott be, de annál nagyobb sikert ért el

a filmes világban: két legismertebb és legsikeresebb szerepével elérte, hogy az Empire Magazin minden idők 100 legsikeresebb filmsztárja közé sorolta, filmjei világszerte milliárdos bevételeket hoztak. Bár az Oscar-díjat még nem sikerült bezsebelnie, a Golden Globe-ot már megkapta, idén pedig tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át Cannes-ban. Forognak a filmjei, és boldogan él (míg meg nem hal) Calista Flockhardt színésznővel.

Bár Ford háromszor házasodott, mégsem mondhatnánk, hogy csapodár jellem. Első felesége főiskolai szerelme, Mary Marquardt volt, akivel házassága tizenöt éven át tartott, két fiuk született. Néhány évvel később Melissa Mathison színésznőt vette el, akitől szintén két gyermeke született. A 2000-es évek elején váltak el. 2002 óta a nála huszonkét évvel fiatalabb színésznővel, Calista Flockharttal él együtt, akit 2010-ben feleségül vett.

A színész mai napig aktív, hiába van nyolcvanon túl, a képek alapján elhisszük neki, hogy ha rajta múlna a világ megmentése, jó kezekben lennénk. Talán azért, mert már nemcsak az erő, de a bölcsesség is vele van. Az első kritikák alapján nem az idei lesz a legerősebb Indiana Jones-film, talán érdemes rá inkább búcsúként tekinteni rá: Ford ikonikus szerepétől reméljük, méltóképp köszönhetünk el. 

Dr. Henry Jones a történet szerint ismét a náci főellenséggel kell megküzdjön, akit ezúttal Mads Mikkelsen alakít. A Walt Disney és a Lucasfilm gyártásában készült mozi producere Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, executive producere pedig Steven Spielberg és George Lucas. A film zenéjét természetesen John Williams szerezte. Magyarországon június 29-től játszák a mozik.

Addig is, míg a premiert várjuk, jó elidőzni Ford életműve fölött. Számomra inspiráló látni, honnan hová jutott, és bármikor is olvasok róla, abban a hitemben erősödök meg, hogy az életben semmi sem hiábavaló.

Ha pedig nem lenne elég a pátoszosság, következzen néhány funfact, amivel Harrison Ford igazán belopta magát a szívünkbe: 

  • nonprofit környezetvédő szervezet munkájában is részt vesz, és a Jules Verne-díjat is megkapta a természet és vadvilág megőrzésében végzett munkájáért.
  • Elneveztek róla egy pókot (Calponia harrisonfordi) és egy hangyafajt is (Pheidole harrisonfordi).
  • Indiana Jones szerepét követően Ford a hivatásos régészek támogatójává is vált. Általános megbízottja az Amerikai Archeológiai Intézet Igazgatóságának.
  • Magánpilóta engedélye is van, és köztudott, hogy sok veszélyesnek látszó jelenetet bevállalt élete során a filmekben, hogy a nézők minél magasabb minőségű mozit kaphassanak.

Bármilyen is lesz az új Indiana Jones, annak örülhetünk, hogy Ford még mindig aktív, idén is forgat, jövő évben ha minden jól alakul az Amerika Kapitány új részében, a Brave New World-ben és a Mennydörgőkben is láthatjuk majd. Mert a szuperhősökből sosem elég.

Nyitókép: Gage Skidmore/ Wikimédia

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X