Kult

Hatalmas megtiszteltetés és öröm ez – megkapta Borbás Marcsi a „gasztronómia Kossuth-díját”

„Elgondolkodtatott, amit a díjátadón mondtak” – mesélte Borbás Marcsi annak kapcsán, hogy szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Gundel Károly-díjat kapott.

„Hatalmas megtiszteltetés és öröm ez” – fogalmazott Borbás Marcsi, miután átvette a „gasztronómia Kossuth-díját”, a Gundel Károly-díjat.

A  Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014 óta évente díjazza azokat a személyeket, akik a vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A jelöltek minimum 25 éve dolgoznak azon, hogy a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolják, az iránt elkötelezettek, közreműködnek a magyar vendéglátás népszerűsítésében, illetve feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkeznek.

Borbás Marcsi első nőként részesült egyedül ebben az elismerésben.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Borbás Marcsi még aznap köszönetet mondott közösségi oldalán, de azóta bővebben is mesélt a Gundel Károly-díjhoz kapcsolódó érzéseiről. 

Mint mondta, minden elismeréséért hálás, amit eddig kapott, de e díj kiemelkedik a többi közül. „Igazán nagy megtiszteltetés, hogy nem egy elkészült műsorunkért vagy annak egy-egy részéért jutalmaztak, hanem azért, mert fontosnak tartják, amit világ életemben képviseltem. A hagyományőrzés és a minőségi gasztrokultúra megteremtése szívügyem. Jó érzés, hogy azért kaptam díjat, ami számomra is a legfontosabb” – fogalmazott.

Hozzáette: számára már az hatalmas dicséret, hogy a szakma legjobbjaiból álló zsűri a korábbi győztesek mellé emelte. Az eddigi díjazottak között találhatjuk:

• Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz),
• Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos,.
• Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz),
• Csapody Balázs,
• Rosenstein Tibor,
• Meskál Tibor, Szulló Szabina-Széll Tamás,
• dr. Csizmadia László és Molnár Attila,
• Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd nevét.

A díj átadói kiemelték: Marcsi a Gasztroangyal 333 epizódjának elkészítésével sokat tett azért, hogy az ország megismerhesse a kiváló hazai alapanyagokat és a Kárpát-medence elfeledett receptjeit, illetve azért, hogy a hagyományainkat híven őrző emberek őket megillető figyelmet kapjanak.

Később, ma is futó, Borbás Marcsi szakácskönyve című tévéműsora kapcsán elmondták, milyen jó, hogy Marcsi hiteles háziasszonyként a magyar gasztronómia legfontosabb receptjeit igyekszik megmutatni és továbbadni a nézőknek, miközben az ország legkiválóbb séfjeit is emberi közelségbe hozza.

Az egy.hu oldalán futó Kertem és az annak részét képező Konyhám sorozatot is méltatták, melyek segítségével Marcsi megmutathatja, milyen buktatókra és sikerekre számíthat az, aki maga termelne vegyszermentes élelmiszereket hazánkban. 

„Elgondolkodtatott, amit a díjátadón mondtak: azt állították, edukációs munkát végeztem az elmúlt évtizedekben és részem van abban, hogy sokféle ember a minőségi étkezés felé fordult. Nem tudom, ez igaz-e, csak remélhetem. Mindenesetre a díj megerősített abban, hogy jó irányba haladunk, és hogy van értelme még sokáig dolgoznom!” – összegezte Marcsi.

Ajánljuk még:

Egy Baross utcai ház, a magyar Gulágig érő történettel

A Baross utcában járunk: ez a Józsefváros fő ütőere, forgalmas, bár itt a Körúttól a Belváros felé eső részeken még viszonylag keskeny az utca. A Klinikák szép, szellősen épített tömbjei dominálják az környéket, így még néhány fa is van, kis zöld sziget juttatja lélegzethez az itt utazó, dolgozó, élő pestieket. A történet azonban ezúttal nem ér véget a Baross utcában...

 

Már követem az oldalt

X