Háromnapos ünnepét üli a magyar néptánc a 43. Országos Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron

Kult

Háromnapos ünnepét üli a magyar néptánc a 43. Országos Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron

Április 5-én a Fonó Budai Zeneházban „Halljunk szót…!” koncerttel és nyitótáncházzal indul a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, amely a következő két napban a program szerint a Papp László Budapest Sportarénában várja az érdeklődőket.  Az élő népművészet összművészeti fesztiváljának egyik kiemelt és különleges programpontja a Minden Magyarok Tánca. A világ különböző pontjain élő magyarok közösen táncolnak és muzsikálnak együtt. Az először 2011-ben megrendezett és a maga nemében teljesen egyedi esemény a világ számos pontján élő szórványmagyarságot Ausztráliától Észak-Amerikáig, Ázsiától Dél-Amerikáig, vagy Európa számos pontjáig a határon túli magyarságot és a magyarországi magyarokat egyesíti a tánc erejével. 

 

 

A 2022-ben ötvenedik születésnapját ünneplő táncházmozgalom a nyolcvanas évek elejére mérföldkőhöz érkezett: az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban 1982. március 28-án rendezték meg az I. Táncháztalálkozót, amely azóta is minden évben várja az érdeklődőket. Az idei háromnapos programsorozaton – április 5-én a Fonóban, április 6-7-én pedig az Arénában várják anéptánc és a népi kultúra iránt érdeklődő közönséget.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Fotó: Táncház Egyesület

Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncház veszi kezdetét, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.

A negyvenharmadik Táncháztalálkozó április 6–7-én, szombaton és vasárnap a Budapest Sportaréna küzdőterén az Aprók Bálja programrésszel indul, melynek különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. Az ezt követő „Tánchagyományaink” programrész táncházak és bemutatók sorozata – a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők az élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén.

Fotó: Táncház Egyesület 

Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítják meg. Ezt követően a „Családban marad – táncos generációk műsora” tekinthető meg, amit a „Kamasz táncház” követ, ahol a „Fölszállott a páva” tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda zenél. A programban megtalálható lesz Novák Ferenc tánctörténeti előadása is.

A Kodály teremben a „Tágasságot nekünk is!” című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az „Ókútból friss víz – koncertsorozat műfaji határok nélkül” programmal azt az üzenetet kívánjuk közvetíteni, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni, bemutatni.

Fotó: Táncház Egyesület 

A rendezvényen a résztvevők megtekinthetjük a Foltin Jolán emlékére készült nagy sikerű vándorkiállítást is.

A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló „Táncház a javából” teszi teljessé.

Vasárnap a „Magonc nyitány”-t követve az „Aprók Bálja” és a „Tánchagyományaink” programrész folytatására kerül sor, amelyek mellett a kézműves foglalkozásokon is szeretettel várnak mindenkit.

Fotó: Táncház Egyesület

Ekkor kerül sorra a „Minden magyarok tánca” is, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye. 

„A program első alkalommal 2011-ben került megrendezésre, az első táncok Mezőségről, Szatmárból voltak. A kétezres évektől folyamatosan részt vettem a diaszpóra és a határon túli magyarság néptáncéletében. Táborokban oktattam, fesztiválokon vendégeskedtem, külföldi táncegyüttesek számára készítettem koreográfiákat. Tapasztaltam, hogy a magyar táncegyüttesek mindenütt a helyi magyar közösség mozgatórugói. Meglepő színvonalon sajátították el a tánckultúrát. Több mint száz néptáncegyüttest ismerünk csak a diaszpóra területeken, emellett huszonöt népzenekart sikerült feltérképezni. A szomszédos országok magyarlakta területein ennek a többszöröséről beszélhetünk. A Táncháztalálkozó a legnagyobb ünnepe a magyar néptánc és népzene világának, melyre a legtávolabbi országok magyarjai is rendre hazalátogattak. Úgy éreztem, megérdemlik azt a tiszteletet és megbecsülést, amit a Minden Magyarok Táncán való bemutatkozás, közösségi táncolás élménye ad a magyar néptáncélet legnagyobb rendezvényén, a legnagyobb színpadon. Ebben kiváló partnerre és támogatóra találtam a Táncház Egyesületben” – mondta Kovács Norbert ’Cimbi’ Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus, Minden Magyarok Tánca program elindítója.

Fotó: Táncház Egyesület 

A Minden Magyarok Táncát 2011 óta minden tavasszal megrendezik a Táncháztalálkozón, 2024-ben a választott tánc az erdélyi Szék település tánca lesz, mely sokak által ismert, kedvelt anyag.

Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a Gálaműsor keretén belül a legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó „fesztiválzenekara” közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét az Aréna küzdőterén az „Össztánc” zárja.

Fotó: Táncház Egyesület 

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg, régi és új tárgyakkal, a funkcionális esztétikumot magas szintűen képviselve.

További információ a táncháztalálkozó programjairól, a felnőtt és a gyerek napijegyekről, kedvezményes earlybird jegyekről és jegyvásárlás a www.tanchaztalalkozo.hu weboldalon.

Napijegyek közvetlenül itt érhetőek el »»

Earlybird kedvezményes jegyek itt »»

Minden jegyet megtalálsz itt »»

Forrás: 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár