Először a színpadon egy Bogányi- és egy hagyományos zongora – az MVM Classic & Club további gourmet zenei élményeket ígér

Kult

Először a színpadon egy Bogányi- és egy hagyományos zongora – az MVM Classic & Club további gourmet zenei élményeket ígér

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozatot indított útjára az MVM. A június 2-i, teltházas nyitókoncerten elhangoztak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach C-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d’unlieucher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek értő befogadásához Bucz Magor Junior Prima-díjas zeneszerző felvezetői szolgáltak segítségül.

Az első koncert különlegessége, hogy most történt meg először hogy egy Bogányi-zongora és egy hagyományos zongora együtt szólalt meg kétzongorás felállásban a színpadon, duóban majd kamarazenekarral is. 

„Nagyon különleges dolog egy új sorozatot elindítani. Ilyenkor az ember tele van reménnyel, tele van jófajta stresszel, és mindezt feloldotta az a fajta közeg, a közönség felőli szeretet, amelyet éreztünk a bőrünkön mi, művészek. Nincs is ettől különlegesebb és jobb, hiszen

az MVM Classic & Club koncertsorozatnak az ideológiája és a legfontosabb küldetése közelebb hozni a közönséget a művészekhez, és közelebb hozni a művészeket a közönséghez”

– mondta Balázs János, a sorozat művészeti vezetője.

Bogányi Gergely, Baráti Kristóf és Balázs János – Fotó: Egressy Orsolya

A fellépő művészek így vallottak a közös hangversenyről:

„Ez egy különleges alkalom, ugyanis – talán a második szériában – megkaptam a Junior Prima Díjat, és nem sokkal később az Anima Musicae Kamarazenekar  – egyébként az én javaslatomra – szintén megkapta ezt a díjat, ahogyan Balázs János és Bogányi Gergely barátom is. A mai este tulajdonképpen arról is szól, hogy ezután a fiatalkori elismerés után mivé fejlődtünk. Nem titok, hogy azóta mindnyájan megkaptuk a Kossuth-díjat is, tehát tulajdonképpen egy kicsit körbeérést is ünnepel a mai este.

Mi azt hiszem, ugyanúgy viszonyulunk egymáshoz és a zenéhez: mindig a legtöbbet szeretnénk adni,

és óriási öröm, hogy egy koncerten most össze tudtunk így jönni” – mondta Baráti Kristóf.

Bogányi Gergely – Fotó: Egressy Orsolya

„A zongoristák általában eléggé magányosak. Sokszor szólóestet játszunk, és ha zenekarral is lépünk fel, akkor is szólistaként mégiscsak külön vagyunk a zenekari közösségtől. Ezért én nagyon szeretem azokat az alkalmakat, ahol művésztársaimmal együtt játszhatunk” – mondta Bogányi Gergely.

A sorozat következő estjére, az MVM Classic & Club „klubkoncertjeinek” második eseményére június 6-án kerül sor a MOMkult szabadtéri színpadán. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel.

Tóth Vera, Csík János, Pál István Szalonna – Fotó: Boldog Attila, Bahget Iskander, Gorácz Fotó

A művészetben ritkán fordul elő statikus működésmód. Az előadók folyamatosan keresik az utat egymáshoz, a darabhoz, a szerzőkhöz. Amikor nem dolgoznak, akkor is az agyuk egy része folyamatosan azon jár, milyen művészeti alkotással szolgálhatják a közösséget? A „Zenei találkozások” koncert megálmodói és előadói is ilyen emberek, ezért az MVM Club koncertsorozat következő koncertjén ennek az áldozatos munkának a gyümölcsét élvezhetjük. A koncepció kettősen érinti a legbensőbb lelki húrjainkat: a minket körülvevő – észrevétlenül életünk részévé váló – slágerek a sok százéves népzenei hagyománnyal ötvözve egyszerre szólítják meg 21. századi és ősi énünket.

A nyáresti szabadtéri koncerten a művészek túllépve megszokott műfaji határaikat – zenei tudásukat összeadva, még soha nem hallott, közös műsorral készülnek.

A MOMkult szabadterén, akárcsak nyáron a kertben, akár plédeken ülve vagy egy pohár borral is élvezhetjük a koncert különleges atmoszféráját.

„Ez az este különleges alkalom a zenekar életében is, hiszen két kiváló muzsikussal találkozhatunk. Tóth Vera energikus muzsikája és dalai teszik a koncertet modern hangulatúvá, miközben Csík János mindig folklórba kapaszkodó muzsikus saját lelkének dallamaival ízesíti a koncertet.

Megszólalnak magyar slágerek, autentikus népzene és népzenei feldolgozások is.

Aki szeretik a jó hangulatú muzsikát, ott a helye!” – invitál a koncertre Pál István Szalonna.

Ajánljuk még:

Művészet és történelem – a tartalmas hétvégi kikapcsolódásért

Minél melegebb van, annál jobban esik a múzeumok hűvösében lubickolni valamilyen kulturális csemegében: éppen ezért erre a hétvégére főként ilyen programokat válogattunk össze. Csodálatraméltó alkotók fantasztikus öröksége, a történelem sodrásából kiszűrődő tanulságok, értékek és kuriózumok várnak az ország különböző múzeumaiban, váraiban, kulturális rendezvényhelyszínein.