Kult

Citromok fesztiválja a napsütötte, azúrkék tenger partján

A Fête du Citron, vagyis a citromok fesztiválja a világon egyedülálló esemény, amely 15 napon át várja az érdeklődőket, akik el szeretnének merülni az azúrkék tenger partján a citrusfélék aranyló sárga bűvöletében. Káprázatos alkotások, karneváli forgatag, vezetett citrusliget-túrák, finom falatok és remek italok citromból – olyan felejthetetlen élmény, amiért feltétlenül érdemes ellátogatni Mentonba.

Menton a Cote’dAzur gyöngyszeme, egy színes és bájos kisváros a Ligúr-tenger partján, Monaco és az olasz határ közé ékelődve. Ez a francia kisváros kissé olaszos, ami nem csoda, hiszen többször rajzolták át a határokat a történelem során.

Tüneményes középkori óvárosa, a sárga szinte minden árnyalatát mutató házfalai a legkomorabb időben is mosolyognak. Tökéletes ellenpontjai a tenger kékjének.

Mentont a „citromok városának” is nevezik, és amikor sor kerül citromfesztiválra, akkor még inkább szembetűnő a napfényes sárgák ragyogása.

A fesztivál alkalmával a városközpontban, a Bioves parkban építik fel a legnagyobb alkotásokat különféle citrusfélékből. A park a bölcsője 1936 óta minden évben ennek a nagyszabású eseménynek, amely Mentont világszerte ismertté tette.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A hatalmas installációkon hónapokon át dolgoznak a szakemberek és az önkéntesek, az utolsó napokra a gyümölcsök elhelyezése és a környezet virágokkal való felékesítése marad. Nekem most volt szerencsém a munka dandárjába csöppenni, és látni, milyen roppant ügyes technikával rögzítik a több tonna narancsot és citromot az előre elkészített vázhoz.

A megfelelő méretű és színű gumigyűrűknek köszönhetően a gyümölcsök nem sérülnek, és későbbi felhasználásuk is biztosított: nem vesznek kárba.

A program két fénypontja, amikor sor kerül a Golden Fruit Parade-ra, vagyis az arany színű gyümölcs-parádéra. A citromokkal és naranccsal feldíszített járművek zeneszóval vonulnak végig a tengerparti promenádon, táncosok és művészek fergeteges műsorával fokozva a hangulatot.

Az idei fesztivál mottója: Utazás az űrbe – ennek mentén készültek el a kompozíciók. Így láthatunk űrhajót, holdra szálló balettáncost, megelevenedik Alien is.

A nyolcadik utas a halál ikonikus alakja narancsba és citromba álmodva lényegesen barátságosabb testet öltött a februári fényben fürdő virágok között!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Két alakalommal éjszakai citromparádé tölti meg varázslattal a várost. „A reflektorok izzásában a citrommal és naranccsal díszített úszók a fény és a szín szimfóniájában vonulnak fel. A táncosok és előadók a fanfárok és az élénk zene hallatán örömteli energiát hoznak ebbe az éjszakai menetbe, amely méltó a legnagyobb utcai látványosságokhoz. Hagyd, hogy elragadjon ennek az éjszakának a költészete, ahol Menton utcái varázslatos színházzá változnak, egyedülálló, álomszerű és káprázatos élményt nyújtva a csillagok alatt” – invitálnak a szervezők.

A citrusok a télikertek főszereplői is, amelyekben a téli időszakban pompáznak az orchideák. Palais de l'Europe reprezentatív épületében két héten át buja zöld világot találunk. A megkapó eleganciájú tér kiemeli az orchideák, a természet igazi ékkövei kecsességét. A kifinomult környezetben minden virág kibontja szirmait és ontja illatát.

Két héten át különleges gasztronómiai élményben is lehet részük az idelátogatóknak.

A vásárcsarnok előtti téren a kézműves vásár is a citrom körül forog. Kóstolhatunk aranyló mézeket, illatolhatunk citrom-virág felhőt. Savanykás édes lekvárok citromból, narancsból, mandarinból, citrom- és narancslikőr, habos, krémes, ropogós sütemények garmadája ébreszti fel az ízlelőbimbókat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Az éttermek kínálatában is dúskálhatunk az erre az alkalomra komponált fogásokból, bár a citrom városa egész évben tálcán nyújtja elénk a citromot szerfelett izgalmas ízkombinációkban. A citromos-ricottával töltött tortellini forróvajban forgatott zsályával, fenyőmaggal és parmezánnal kihagyhatatlan fogás, amit a helyi citromból, helyben palackozott limonádéval öblíthetünk le.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Jó alkalom arra, hogy megismerjük a citrusfélék nagy családját, mert nálunk legtöbbször csak addig jutunk: citrom, narancs, mandarin. De hogy mennyiféle citrusféle létezik a világon, mi a különbség köztük, melyiket, mire a legjobb használni, ahhoz jobban bele kell mélyedni a citrusok rejtelmeibe.

Citromos ravioli – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A puszta nézegetésen túl van lehetőség arra is, hogy részt vegyünk vezetett sétán, ellátogassunk egy citrustermesztőhöz. Bejárhatjuk az önkormányzati gyümölcsöskertet, egy óra alatt többmint száz fát fedezhetünk fel, köztük grapefriutot, kumquatot, pomelot. Hasznos lehet a citrom-metszési bemutató, a kandírozott citrom készítő, vagy a citromos gyertyaöntő közös műhelymunka, de a citromos ravioli készítését is elsajátíthatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ludwig Wittgenstein örök érvényű mondata, „A nyelvem határai a világom határait jelentik” mindig érvényes ott, ahol az ember nem beszéli a helyi nyelvet. Így jó, ha előre felvértezzük magunkat némi francia nyelvtudással. Még akkor is, ha csak csöndes és elmélyült szemlélőként utazunk el a szürkén borongós februárban a ragyogó kék és narancssárga színekbe öltözött, napsütötte tengerpartra, ünnepelni a Menton szimbólumának számító citrom gazdagságát.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még: