Benned is él a mester: fedezd fel! Erre inspirál a Hagyományok Háza új tárlata

Kult

Benned is él a mester: fedezd fel! Erre inspirál a Hagyományok Háza új tárlata

A Hagyományok Háza „Játéktól a mesterségig” című tárlata várja a látogatókat erre az egyedülálló kiállításra, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, beleértve a nemezkészítő, kosárfonó, takács, szőnyegszövő, valamint gyékény-, szalma- és csuhétárgy készítő mesterségeket. Az időszaki kiállítás – amelynek főkurátora az intézmény Népi Kézművesség és Népi Iparművészeti Szakcsoportjának szakmai vezetője Benedek Krisztina – szeptember 25-éig látogatható a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében. 

Hogyan illeszkedhet harmonikusan a mai otthonokhoz egy paraszti kultúrából származó, hagyományos technikával készített szőttes, fonott kosár, csuhétárgy vagy nemezszőnyeg? Hogyan kelnek életre a ma emberének keze által az ősi minták? Hogyan lehet a kézműves és szellemi örökséget megtanulni, megélni és átadni a következő generáció számára?

Hogyan tudjuk előcsalogatni magunkból a bennünk élő mestert?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Játéktól a mesterségig című kiállítás, amely megtervezésének egyik vezérfonala a kurátorok számára a fenntarthatóság, és azon belül a környezettudatosság volt. A szakmai és esztétikai szempontból is kiemelkedőnek talált, kiállított tárgyak ugyanis természetükből fakadóan, de az installációk és egyéb design elemek is egytől-egyig természetes, illetve újrahasznosított anyagból készültek.

Fotó: Hagyományok Háza / Dusa Gábor

A kiállítás célja, hogy a most szakmai vizsgát tett 47 kézműves alkotót bemutassa; és felkeltse a nagyközönség érdeklődését a népi kézműves mesterségek iránt, akár mint a tárgyak mindennapi használói, akár mint a Hagyományok Háza népi mesterségeket oktató képzéseinek leendő hallgatói.

Fotó: Hagyományok Háza / Dusa Gábor 

Ezenfelül a tárlaton betekintést nyerhetünk a technikai fogások elsajátításának hosszú folyamatába, a gyűjtőutak izgalmaiba, és megismerhetjük azt a komplex látásmódot is, amely a mai ember számára elengedhetetlen a népi kézműves hagyományok megértéséhez.

Fotó: Hagyományok Háza / Dusa Gábor

„A kézzel történő alkotásra nagy szüksége van a mai kor emberének:

amikor minden az éterben, a virtuális világban zajlik, a kéz által készült tárgyakban tudják a hallgatók újra megtalálni önmagukat”

– vallja Pintér Piroska, a Hagyományok Háza szövő szakképzésének szakoktatója. A kiállítótérben ezt a tudást, áramlást, megélt harmóniát közvetítik felénk a kiállított vizsgaremekek és enteriőrök, ahogy barangolunk az élővé vált mesterségek kézzel és szívvel készített alkotásai között.

Fotó: Hagyományok Háza / Dusa Gábor 

A kiállítás főkurátora: Benedek Krisztina
Kurátor: Szabó Erzsébet 

A kiállítás 2024. július 12. – szeptember 25. között tekinthető meg, múzeumi nyitvatartási időben: kedd-vasárnap: 10-18 óra között.

Fotó: Hagyományok Háza / Dusa Gábor 

Tárlatvezetések időpontja:

  • 2024. szeptember 7. – 10.30
  • 2024. szeptember 14. – 15.00
  • 2024. szeptember 21. – 10.30

Fotó: Hagyományok Háza 

Az inspiráló tárlat nemcsak szemet gyönyörködtető alkotások sorozata, hanem ösztönzés saját kreativitásunk kibontakoztatására is, a népi mesterségekben való elmélyülés által. A Hagyományok Háza szakmát adó képzések keretében készíti fel az érdeklődőket egy-egy hajdan virágzó népi mesterség professzionális művelésére. Érdemes végignézni a gazdag kínálatot, melyben olyan mesterségek szerepelnek, mint:

Fotó: Hagyományok Háza

Ezek a szakmák többek között azért is fantasztikusak, mert miközben visszacsempészik életünkbe egy hajdan volt világ szellemiségét és értékeit, jelenlegi életformáink megannyi részletéhez, eleméhez tudnak természetesen kapcsolódni.

Önismeretre, elmélyülésre biztatnak – ez a kézimunka egyik legértékesebb hozadéka mai világunkban –, mívességre, igényességre ösztönöznek: megbecsülni tanítanak.

Fotó: Hagyományok Háza 

A kiállítási anyag mellett a Hagyományok Háza Kézműves Katalógusát is érdemes böngészni, hiszen itt minden népi  mesterség jeles Kárpát-medencei képviselőjének munkáit megtaláljuk.

Nyitókép: Hagyományok Háza

 

Ajánljuk még:

Egy pásztorétel, ami világhírűvé tette a magyar konyhát – a Gulyás kiállítást mindenkinek látnia kéne...

...aki azt gondolja, hogy jól ismeri nemzeti ételünket. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum friss tárlata, a Gulyás – Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig kiállítás alcíme: Gasztronómia, hagyomány, közösség, identitás, művészet. A kiállítást Szabó Dániel cimbalomművész zenei kíséretével és dr. Török Róbert múzeumigazgató köszöntőjét követően Borbás Marcsi nyitotta meg. Az október 13-ig látogatható időszaki tárlat tömény sűrítménye mindannak, amit a gulyásról minden magyar embernek tudnia illik.