Kult

Ahol színpadra lép a csillagos ég: a Szellősréti Kisfesztiválban nem a Balaton közelsége a legjobb

A Somogyi-dombság mesés környezetében, a Balatontól tíz kilométerre fekvő Bálványos rejti augusztus 25-28. között a hazai fesztiválpaletta legújabb chill-fesztiválját, a Szellősréti Kisfesztivált. A változatos programok közt hullámzik a zene, feltölt a természet, és a madárcsicsergés is hallatszik. A koncertek és közösségi programok mellett Szellősrét egy Mozinet Kisfesztivállal is készül, díjnyertes alkotásokkal, igazi filmes csemegékkel.

A Szellősréti Kisfesztivál a közösségi élményekre nagy hangsúlyt fektetve, programjaival és Bálványos bájos hangulatával a békés kikapcsolódás, a feltöltődés, és a természettel való kapcsolatteremtés lehetőségét kínálja. A hazai fesztiválpaletta legújabb chill-fesztiválja augusztus utolsó hétvégéjén, négy napon át várja mindazokat, akik a filmvetítések, koncertek, workshopok és örömzenélések mellett azt is értékelik, amikor

színpadra lép a csillagos ég, a madarak csiripelése adja a headliner programot, és a természet nyújtja a fesztivál díszletét.

Esténként olyan kiemelkedő zenészek adnak akusztikus koncertet, mint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Németh Juci és G. Szabó Hunor, vagy az underground ikon Víg Mihály és a Balaton, de mellettük a Szellősréti Kisfesztivál zenei felhozatalát erősíti majd A Bence Kalandjai, a Bélaműhely, a Zajnal, az Ötödik Évszak, a Nosnach, Simon Gyuri és a Napfonat is - hogy csak néhányat említsünk. 

Ha ez nem volna elég, üde színfoltként napközben templomi koncerteken is átélhetjük a zene varázsát az Arbor Sonora régizenetrió, a More von Dir csellóduó, és a Larimar lélekemelő koncertjein.

A szervezők az alkotni, barátkozni, beszélgetni vágyókat is várják, nappal a workshopokon, este pedig a tábortűz melletti örömzenélésnél. Bekapcsolódhatunk majd hangszerkészítésbe, kézműveskedésbe, közös éneklésbe, drámaműhelybe, felszabadító táncos workshopokba, és akár a vályogozás mesterségét is kipróbálhatjuk. A programok közt lesz jóga, tai-chi, és hangfürdő is – számos csalogató esemény, ami a kikapcsolódásról és feltöltődésről szól. 

A koncertek, workshopok és örömzenélések mellett a fesztivál filmes programja is bőségesre sikerült: a Mozinet Kisfesztivál válogatásának magját az elmúlt évek filmsikerei adják. Délelőtt családi filmekkel kezdődnek a napok, délben magyar mozifilmeket nézhetünk, és utána beszélgethetünk ezek rendezőivel is. Délután gyönyörű természetfilmek következnek kicsik és nagyok örömére, esténként pedig nemzetközi fesztiválsikerek zárják a napot. 

Szellősrét közösségi fesztiválként teret enged a résztvevőinek is arra, hogy megmutassák saját művészetüket, társadalmi ügyeiket, elmeséljék történeteiket és beszélgetéseket kezdeményezzenek, barátkozzanak. Akiket pedig megérint a fesztivál szellemisége, azok a fesztivál negyedik, ráadás napjának közösségi workshopjain bekapcsolódhatnak a fesztivál jövőjéről való gondolkodásba, a közös alkotásba is.  Megismerkedhetünk majd a helyi gasztronómia képviselőivel is: kipróbálhatjuk a környék minőségi borait és kézműves söreit, a bográcsoknál élő ízeket kóstolhatunk, a piacon pedig helyi terményeket és kézműves portékákat vásárolhatunk.

A Szellősréti Kisfesztivál családi programnak is kiváló.

A 14 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés és - az érdekes programok mellett - a gyerekeket és szüleiket együtt várja az alkotás, szórakozás és a természet önfeledt szabadsága. 

A fesztivál napijeggyel és bérlettel is látogatható. Akár kempingezős jegyet is tud venni, aki a késő esti tábortűzre, örömzenélésre és csillagnézésre is maradni szeretne. Akit pedig csak a zene érdekel, az külön csak az esti koncertekre is belépőt válthat. 

A Szellősréti Kisfesztivál egyes programjai akár belépő nélkül, ingyenesen is látogathatóak lesznek: a filmvetítések és a templomi koncertek mindenki számára nyitottak lesznek - a szabad helyek erejéig. Szombat-vasárnap pedig mindenkit vár a Kisfesztivál melletti termelői piac és kézműves vásár.

Részletes program és további információk a Szellősréti Kisfesztivál oldalán találhatók.   

Ajánljuk még:

Könyvek társaságában, a természet ölelésében vagy a művészeteknek hódolva – hétvégi programajánlónk

Ahogy bontakozik a nyár, egyre gazdagabb szabadtéri és kulturális programkavalkádból válogathatunk kedvünkre. Ezen a hétvégén is bőven lesz lehetőségünk válogatni, hiszen javában zajlik az Ünnepi Könyvhét, még mindig tart a levendulaszezon, nemzeti parkjainkban rendszeresek a különlegesebbnél különlegesebb programok, és ha inkább a természet csendjére vágyunk, bármerre indulunk, barangolhatunk egy jót Magyarország tájain.