Egészség

A hangtálak gyógyító harmóniája – hangmasszőrökkel beszélgettünk

Nagyon sokszor hallgatok olyan zenei válogatást, ahol tibeti hangtálak lassan csordogáló, szépen megkomponált csilingelése hallatszik órákon keresztül. Kikapcsol, megnyugtat és inspirál. Vajon milyen lehet, amikor egy kezelés keretein belül az ember testén szólaltatják meg ezeket az eszközöket? A hangterápia vagy hangmeditáció ősi holisztikus gyakorlat, amelyet mintha lassan újra felfedeznénk. Meditatívgongjáték-oktatókkal és hangmasszőrökkel beszélgettünk erről.

A hang- és rezgésgyógyítás alapjai

A különböző hangeszközök terápiás hatása a hang- és rezgésgyógyítás tudományán alapszik. A hang mint mechanikai hullámként terjedő rezgés képes befolyásolni fizikai és érzelmi jóllétünket. Amikor egy hangtálat megütünk vagy megdörzsölünk egy arra alkalmas eszközzel, harmonikus hangok és finom rezgések kombinációját hozzuk létre, ezek a rezgések pedig stimulálják a paraszimpatikus idegrendszert, ami jótékony hatással van szervezetünkre.

„A hangmasszázs és a gongmasszázs alkalmával a hangtálak és gong hangjának segítségével hozunk létre egy megnyugtató, bizalommal teli teret. Ebben a kliens teste és elméje ellazul, oldódik a stressz, és a test öngyógyító erői működésbe lépnek” – magyarázza a módszer alapjait Kray György és Krayné Faragó Zsuzsa, a GongAkadémia magyarországi alapítói.

Tibetre, Nepálra és a Himalája ősi civilizációira vezethető vissza a hangtálak eredete, ezért tibeti hangtálak néven is ismerhetjük őket. Vallási szertartások, meditációs gyakorlatok és gyógyító rituálék szerves részét képezik több keleti vallásban, például a buddhizmusban is: úgy tartják, hogy az isteni energia edényei és a spirituális birodalom kapui. A szerzetesek és gyógyítók gyakran használták őket transzszerű állapotok előidézésére, az energia kiegyensúlyozására és a meditációs élmények fokozására. Úgy vélik, hogy a tálak által keltett hangok képesek megtisztítani a környezetet és elősegítik a gyógyulást fizikai, érzelmi és spirituális szinten. Mára pedig tudjuk: a tudomány módszereivel is bizonyítható, hogy szervezetünkre jótékony hatással lehet a hang- és rezgésterápia.

A hangterápiás foglalkozások tudományos háttere

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a hangtálakkal végzett hangterápia jótékony hatással lehet bizonyos mentális és fizikai állapotokra. A legtöbb bizonyíték a relaxációra vonatkozik, különösen, ha a hangtálakat vezetett meditációban használjuk. Bizonyított először is stresszcsökkentő hatása. A hangtálak által keltett megnyugtató hangok és rezgések segítenek enyhíteni a stresszt és elősegítik a relaxációt, így lehetővé teszik az egyén számára a kikapcsolódást. Másodszor tudományosan is elfogadott tétel, hogy a meditáció jótékony hatásait is könnyebben elérhetjük általa: a hangtálak fókuszpontot biztosítanak a meditációhoz, lehetővé téve a gyakorlók számára, hogy fokozzák a tudatosságot és hogy jobban tudjanak összpontosítani. Emellett gyógyító hatása is elfogadott: beszélhetünk fizikai gyógyításról, mert a hangtálak rezgési energiája segíthet a fájdalom, a feszültség és az izommerevség enyhítésében, és érzelmi gyógyításról is, mert az érzelmi blokkok feloldására is kiváló ez a módszer, ahogyan a belső béke és érzelmi egyensúly megteremtésében is segíthet.

„Németországban és Ausztriában kiegészítő terápiaként alkalmazzák a hangmasszázst egészségügyi intézetekben, klinikákon. Ilyenkor maga az orvos, pszichiáter végzi el a hangmasszázs-tanfolyamot és ő alkalmazza a betegeinél.

Nagyon jó eredményeket értek el mozgássérülteknél, autistáknál, szenvedélybetegeknél.

A lényeg mindig az ellazulásban, elengedésben és stresszoldásban nyilvánul meg. Reméljük, ahogyan korábban a fényterápia, úgy a hangterápia is idővel utat tör magának a magyar egészségügyi ellátásban is. Fontos, hogy terápiát csak megfelelő orvosi végzettséggel végezhet valaki” – mondja Zsuzsa.

A GongAkadémia alapítóinak tapasztalata szerint a kliensek a foglalkozás titkát abban vélik, hogy egy hang- vagy gongmasszázs alkalmával az ember csak önmagával lehet, önmagára fordít minőségi időt. A hangtál- vagy gongmasszázs pihenést, testi-lelki feltöltődést hoz, és az is meglehet, hogy eljut valaki egy módosult tudatállapotba. Ebben az állapotban könnyebb dolgozni egy adott problémán, mert a gongok és hangtálak terében a gond más megvilágításba kerül, ami révén a kliens új felismerésekre is juthat.

Az elsősorban fémek ötvözetéből – aranyból, ezüstből, higanyból, rézből, ónból, vasból és ólomból – kreált hangtálakat hagyományosan kézzel készítik, az előállítási technika pedig generációról generációra öröklődik. A folyamat során aprólékos kalapálást, formázást és hangolást végeznek a kívánt harmonikus hangzás elérése érdekében, ezért is lehet, hogy  minden egyes kézzel készített hangtál egy kicsit másképpen szólal meg. Balla Tibor hangterapeuta honlapján olvasható, hogy egy-egy hangtál megközelítőleg nyolc-tíz hangrezonanciát bír előidézni a tál és a kezelő személy minőségének függvényében. Egy jól kialakított tálnak van egy alaphangja, rendelkezik egy felhanggal és legkevesebb egy-két alhanggal. Ezek összességét három hangszinten lehet és tudják a szakemberek manipulálni.

Hangfürdő, hangmasszázs, gongmasszázs – mi micsoda?

A hangtálakkal végzett kezelések mellett más módszerek is léteznek, amelyek segítségével különleges relaxációs élményben lehet részünk; ellátogathatunk hangfürdőre, hangmasszázsra vagy akár gongmasszázsra is. Mutatjuk, melyiken mire számíthatunk!

„Egy-egy hangfürdő alkalmával új testi és hangélményeket élhetnek át a résztvevők – mesél tovább Kray György és párja, Zsuzsa. A kliens szinte magába issza a hangokat a program alatt, mintegy fürdik a hangokban. Ez megkönnyíti a testben levő feszültségek elengedését, hiszen a test ellazulásával könnyebben ellazul a lélek is. A hangtálak és gongok mély, zengő hangzása biztonságot nyújt, és elvezet egy feszültség nélküli állapotba. A hangfürdőt fekvő helyzetben, csoportosan élhetik át a résztvevők, a jóga kifejezésével élve savászanában.”

A hangtál-masszázs alkalmával a fő cél a test feszültségmentesítése, a pihenés, valamint a szervezet öngyógyító erőinek működésbe hozása. „A hangtál-masszázs mindig egyénileg történik. A kliens elhelyezkedik egy kényelmes matracon, és a teste különböző pontjaira különböző méretű és funkcionalitású hangtálat helyezünk, amelyeket filc ütővel megütünk. A hangtálakból jövő harmonikus rezgések átadódnak a testnek, a hang és a rezgés együtt oldja a kliens testének és elméjének feszültségét” – magyarázza a szakember. A hangmasszázst azoknak is ajánlják, akik az érdeklődésen túl attól sem riadnak vissza, hogy szembenézzenek önmagukkal. Ezek a hangok ugyanis hatnak a tudatalattira: előjöhetnek régi élmények, emlékek, amelyek nem feltétlenül kellemesek. Ha ezek létezését el tudja fogadni valaki, és képes kiadni magából a hozzájuk kötődő rossz érzéseket, akkor az önmegismerés útjára léphet. Bizonyos esetekben azonban nem ajánlott a hangmasszázs: a szívritmus-szabályozóval élőknek, az epilepsziával küzdőknek vagy a terhesség első trimeszterében levő kismamáknak.

A gongmasszázs szintén egyéni foglalkozás keretében történik. Ugyancsak használhatnak hozzá hangtálakat, de az idő nagy részében a gongok hangjának biztonságot adó zengésére lazul el a kliens. A gongok 80-90 centiméter átmérőjűek, ezért ezeket nem helyezik a testre. A gongokat a kliens kívánságának vagy egészségügyi problémájának megfelelően szólaltatják meg.

 

Lehet odahaza is kongatni a hangtálat?

Sokunkban felmerülhet a kérdés: lehet-e előképzettség nélkül kongatni a hangtálat, amelyet saját használatra vásárolunk? A hangmasszőr azt javasolja, hogy gyűjtsünk először tapasztalatokat: vegyünk részt hangmasszázson, ismerkedjünk meg a hangtál jótékony hatásaival. Ha az élmények jók, akkor el lehet végezni egy rövidebb hangmasszázs-tanfolyamot, amely megtanít az alapokra. Ez abban segíthet, hogy az illető tudatosabban használja a hangtálat:

„Ahová a figyelem irányul, oda irányul az energia is,

és a rezgések irányt kapnak a gondolataink által. Nem mindegy tehát, hogyan ütjük meg a hangtálat vagy a gongot.”

Ezek az ősi hagyományokban gyökerező hangtálak megtalálták helyüket a modern világban is. Az általuk kibocsátott nyugtató hangok és terápiás rezgések képesek megnyugtatni az elmét és helyreállítani a test egyensúlyát. Akár meditációban, akár hangterápiában, akár személyes relaxációs gyakorlatokat kiegészítve használják, a hangtálak továbbra is világszerte elvarázsolják és megnyugtatják az embereket. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X