Kult

A (Z)energiából mindenkinek jut! – egy jótékonysági koncert margójára

Amikor 25-e körül bediktálom a mérőóraállásokat, köztük az áramot is, sosem koncertélmények jutnak eszembe. Azaz csak eddig volt így, szombaton ugyanis eljutottam az MVM szervezte, Zenergia nevet viselő koncertre.

Alapvetően becsületes, színházba és koncertre járó ember vagyok, de ahogy tavaly beütött a Covid, én olyan komolyan vettem a Maradj otthon! utasítást, hogy már el is felejtettem, milyen, amikor egyszerre hallgatom a muzsikát másik 100, 1000 vagy jelen esetben csaknem 3000 emberrel. Mert hiába közvetítettek a jobbnál jobb előadók és zenekarok online koncerteket, én azért azt mondom: az nem ugyanaz. Mivel Damoklész kardjaként lebeg felettünk a vírus következő hulláma, örömmel, de egyúttal nagy elvárásokkal is érkeztem a Kongresszusi Központba.

Nem először rendeztek ilyesmi jótékony célú nagyszabású koncertet az MVM-nél. Ahogy a műsorvezető, Bősze Ádám elmondta, eddig sem volt hiány a közönségből, mégis idén minden eddiginél többen hallgatták a klasszikus zene, a jazz, a népzene, a világzene és a könnyűzene összefonódásából született koncertet. És azt gondolom, hogy nem is távoztak csalódottan a koncert után. Balázs János, Lajkó Félix, Balogh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpáli Roland és Tompos Kátya mindent megtettek, hogy maradandó élményt kapjunk, ráadásul a produkció vizuális élményt is biztosított, a látványos fényfestésnek köszönhetően.

Bár a következő Zenergiára még bőven kell várni, jó koncertekből szerencsére nincs hiány, már csak a fent említett művészeknek köszönhetően se. Higgyétek el, egy jó koncerten töltött este testi-lelki-szellemi feltöltődés, hiszen:

Élőben minden közelebb van!

Még ha messze is van a színpad, ha nem is látjuk közelről a művészeket, mégis: sokkal közelebb éreztem őket, mintha akár a legjobb kamerák közelített képeit láttam volna. Ennek ellenére a szombati koncert azokra is gondolt, akik nem tudtak eljönni. A karantén egyik legjobb hozadéka szerintem a hibrid megoldások bevezetése, hiszen bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy fizikailag távol kell maradnia egy számára kedves eseménytől, de élménymorzsákat – akár meglehetősen laktatóakat – azért szerezhet.

Jobban feltölt, mint egy 96 wattos gyorstöltő

Néha legszívesebben elvonulnék egy szanatóriumba a Magas-Tátrába, mint a századfordulós történetek jómódú és megfáradt idegrendszerű polgárai. De hát ki engedheti meg manapság, hogy hetekig a lábát lógassa? És ha már MVM… a telefonunkat is rárakjuk a gyorstöltőre, ha nincs időnk hosszan tölteni. Valahogy így működnek a klasszikus zenei koncertek is, egy különbséggel: egyáltalán nem károsítják az aksinkat, sőt…

Együtt dobbannak a szívek

Átéltétek már, hogy együtt izgulhattok az előadókkal? Én mindig remegek, akár zeneiskolás kisgyerek, akár világhírű művész áll a színpadon, és tudom, nem vagyok ebben egyedül. Egy koncerten hallgatóként is a produkció része lehetünk, amit a legjobb élő közvetítés sem tud pótolni. A nézőtéren ülő emberek akarva-akaratlanul egymásra hangolódnak azáltal, hogy a színpadon megszülető produkcióra terelődik a figyelmük. Ez hatványozottan igaz a klasszikus zenei koncertekre, főleg, ha a szombati estéhez hasonló nagyszerű előadók állnak a pódiumon!

Át is adhatod a Zenergiát!

A Covid után szinte minden koncert jótékonysági koncert: már csak azért is, mert maguknak a muzsikusoknak is nagyobb szüksége van pénzre, hiszen sokaknak hatalmas bevételkieséssel járt az elmúlt időszak. Ezért is nagyszerű, ha valaki most szervez jótékonysági koncertet. Ha pedig úgy tudja megszervezni, hogy csaknem négymillió forint befolyjon, akkor nemcsak becsülendő, de nagyon profi munkáról beszélünk! A szervezők mellett azonban ne felejtkezzünk meg azokról sem, akik a jótékonysági akciók többi szereplői: bennem mindig optimizmus támad, ha sok ember örömmel és nagyvonalúan támogat jó célokat. Jelen esetben a Szikra Tehetséggondozó Egyesületet.

Legyünk ott jövőre még többen!

Ajánljuk még:

Gyümölcsöskert rózsákkal – a festőóriás Klimt és a rózsa ígérete

Sokak számára ismerős és kedves A csók, Gustav Klimt legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a bécsi szecesszió mestere igazi kertrajongó volt. Szívesen inspirálódott a természetben, lenyűgözte a szenvedély szimbóluma, a rózsa. Bécsi villájának rózsákkal ékes kertje április közepétől áll nyitva a látogatók előtt. Akit pedig virágos tájképei nyűgöznek le, annak az Attersee környéke nyújtja azt az érzést, amit Klimt festményeiről megismertünk. Ott motívumkeresővel akár saját Klimt-tájképet komponálhatunk.

 

Már követem az oldalt

X