A szecesszió 3x10 csodás épülete Magyarországon (képgalériával)

Kult

A szecesszió 3x10 csodás épülete Magyarországon (képgalériával)

A szecesszió az építészetben 1890 és nagyjából 1910 között élte fénykorát. Számos csodaszép ház, intézmény, templom épült ekkoriban országszerte. Ezekből gyűjtöttünk össze szubjektív listánkon a szecesszió világnapja alkalmából 3x10-et!

SZECESSZIÓS ISKOLÁK, TEMPOLOMOK BUDAPESTEN

Bár csodás szecessziós házak születtek ebben az időszakban, számos közintézmény és vallási központ épült a szecesszió évei alatt a fővárosban. Például:

KIKAPCSOLÓDÁS A FŐVÁROSBAN

Hotelek, mulatók, boltok – a szecesszió korában is pihentek az emberek, nem is akármilyen helyeken: 

SZECESSZIÓ VIDÉKEN ÉS A HATÁRON TÚL

Nemcsak a fővárosban, de számos vidéki kis- és nagyvárosban bukkanhatunk kincsekre. A teljesség igénye nélkül például ezeken a településeken:


Képek forrása: Wikipédia Commons

Ajánljuk még:

„Át kellett törnünk a hazai rendszer határait” – a tűzfalfestés úttörőivel beszélgettünk

Az elmúlt tíz évben fokozatosan gyarapodtak Budapesten és országszerte a tűzfalfestmények. Magyarország első köztérszínesítő szervezete, a Színes Város Csoport kezdetben Vasarely szellemi örökségének megőrzését tűzte ki célul. Mára sokkal többet értek el, megismertették a magyar közönséggel a mural art, azaz a tűzfalfestés művészetét. De hogyan kerül az üveggolyózó Nemecsek Ernő egy józsefvárosi ház falára? És mit keres a Mézga család a Pasaréti úti kerítésen? Utánajártunk.

 

Már követem az oldalt

X