Kult

5+1 boros film őszi bekuckózáshoz

Ha hosszú volt a hét, nincs más dolgunk, mint elővenni a bornyitót (esetleg a fakanalat) és a távkapcsolót. Jöjjön egy borkóstolós-vacsorázós-filmnézős programajánló, amiben a legjobb párosokat gyűjtöttük össze!

Egy mindent elsöprő szerelem, egy mindenhez (is) értő férfi vezetett be annak idején a borok világába. Bort értő és borkedvelő szerelmem borvidéki kirándulásainkon egészen egyszerűen engem is rajongóvá tett. Még nem tudtam pontosan, miért vagyok annyira oda, hiszen a szerelem rózsaszín szűrője mindent más megvilágításba helyezhet, a színeket, illatokat, ízeket, aromákat is. Eleinte

olyannyira műkedvelő voltam e téren, hogy megdicsértem a tőle kapott öblös üveget: de szép váza! Mint kiderült, egy dekantálót sikerült „levázáznom”.

Azóta is nevetek, ha eszembe jut. Aztán teltek az évek, hogy s hogy nem elvégeztem egy alapfokú borismereti tanfolyamot, és cikkeket írtam egy kiváló boros magazinba. Szóval beleszerettem a borokba. Mára fix elképzeléseim vannak: ha nyár, akkor hűvös fehér. Ha gazdag, pazar, vöröshúsos fogás, akkor testes vörös. Ha teraszos baráti csevej, akkor habzóbor. A történelmi időkből ismert nedű fejlődéstörténete és útja is lenyűgöző a szőlőtőkéktől a borospohárig. 

Nyilván – mivel a filmeket is imádom – a boros filmekért is odavagyok. Egészen egyszerűen beszippant ez a csodavilág. Egy jó boros film arra inspirál, hogy italokat borokat kóstoljak, újabb recepteket fedezzek fel és társítsak ezekhez a nedűkhöz. És beszélgessek a borról, Hamvas Béla után szabadon. Most a kedvenc boros filmjeimet kínálom, és hozzá azt a bort és ételt, amire engem ihletett.

  1. Kerülőutak

Elsőnek egy igazi kultuszfilmet választottam, nagy kedvencem, a kaliforniai borvidéken játszódik. A sztori mandulahéjban: Jack nősülni készül, és utolsó kalandként barátjával, Miles-szal elutaznak a kaliforniai borvidékre egy bortúrára. Miles rajong a pinot noir-ért, a merlot-t viszont utálja, aminek a filmben többször hangot is ad. Csodás vidék, fantasztikus felvételek, kiváló boros gondolatok adnak keretet a sztorinak. A szereplők között egyébként feltűnik a Grace klinikából jól ismert Sandra Oh, főszereplőként pedig Paul Giamatti remekel, fantasztikusan hozva a rendkívül életunt, mindent kritizáló, az élet nagy igazságaira a film végén ráeszmélő pasast.

Hogy ehhez a filmhez milyen bort kóstolnék? Nyilván nem merlot-t. Szívem szerint egy ’61-es Chateau Cheval Blanct, a filmben szereplő bort választanám, ami merlot és cabernet franc keveréke. S ha már francia bor, akkor a gallok emblematikus egytálételét, a burgundi marharagut főzném hozzá.

  1. Bor, mámor, Provence

Van valami fájdalmasan szépséges ebben a filmben, a képekben és magában a történetben is, ami szerint Russel Crowe visszatér Provence-ba, a nagybátyjától örökölt kúriába, ahol megrohanják a múlt emlékei. Az ezerrel pörgő üzletember a sors különös játéka folytán egyszer csak lelassul, újra felfedezi elfeledettnek hitt gyermekkorát. Az eredeti szándékot, miszerint eladja a kastélyt és a szőlőbirtokot, felváltja egy új jövő ígérete és terve. Ebben egy temperamentumos és igen vonzó étteremtulajdonos feltünése is komoly szerepet játszik, szóval a szerelem is megjelenik…

A Bor, mámor, Provence is igazi kultuszfilm a borkedvelők körében, hiszen szinte tapinthatóvá teszi a bort és a borászatok világát. Ehhez a filmhez egy provence-i fűszerkeverékkel megbolondított báránysültet választanék, és természetesen francia, burgundi típusú vörösbort.

  1. Francia csók 

Kicsit kakukktojás, mégis illik a sorba e Meg Ryan és Kevin Kline főszereplésével készült romantikus vígjáték. Van benne megcsalás, kis átverés, nagy átverés, szélhámos, aki végül maga kerül csapdába, méghozzá a szerelem csapdájába. A történet szerint Meg Ryan Franciaországban szerelembe esett vőlegényét követve érkezik Párizsba, ahol a jósors összehozza egy pimasz és gátlástalan tolvajjal, Kevin Kline-nal.

Idővel beüt a szerelem, és később a bor is a képbe kerül – hogy miképp, az legyen meglepetés.

Ehhez a sztorihoz nem is kell más, csak egy kiváló vörösbor. Ha nagyon megadnátok a módját, készítsétek el mozizáshoz az avignoni tournedos-t, ami nem más, mint egy pirított zsemlekrutonon pihenő bélszínszelet, sajttal, paradicsommal, libamájkrémmel koronázva. Mennyei élvezet!

  1. Pár lépés a mennyország 

A Pár lépés a mennyország című filmben Keanu Reeves háborúból hazatérő katonát alakít, aki egy „megesett” lány tisztességét próbálja megőrizni annak családja előtt. A történet hátterét egy csodálatos mexikói szőlőültetvény adja, melyen a gazdag család szőlőt termeszt.

Nem spoilerezném el a történetet, de kedvcsinálóként a film utolsó jelenetét megosztanám:

a szőlő számára legrosszabbkor érkező fagy ellen egy sereg ember száll ringbe, hogy megmentsék a termést. A többit látni kell.

Bár Mexikóban nagyon népszerű a tequila és a sör, ehhez a filmhez bor dukál. Mivel a szakemberek szerint egy jó Shiraz kiválóan illik a chilis ételekhez, én chilis babot készítenék, darált marhával, római köménnyel és egy kocka – legalább 70 százalékos – csokoládéval. Guacamoléval, reszelt sajttal, tejföllel, salsával tálalnám, természetesen a bor mellé.

  1. Bor, mámor, barbecue 

„A chardonnay olyan, mint a borok nagypapája. Sokoldalú, elegáns és szinte mindenhez passzol. Olyan, mint a borok Jay-Z-je…. A pinot grigio olyan, mint Kanye West.” A hip-hop zenei stílusból vett hasonlatokkal ajánl bort a Bor, mámor, barbecue című film főszereplője, Elijah. A srác, ahelyett, hogy édesapja éttermét vinné tovább, odavan a borokért, képzett sommelier, és egy borszaküzletben dolgozik párhuzamosan az otthoni étteremmel. Ebből lesz a kalamajka, és persze a történet alakulásába itt is beleszól a szerelem. Gondolom, nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy ehhez a filmhez a chardonnay-t ajánlanám, és merjünk nagyot álmodni: hozzá grillezett libamájat ennék.

  • + 1 Borban az igazság

Végül következzék egy megtörtént eseményen alapuló (bár a kritikusok szerint sok fikciós elemet tartalmazó) film, Alan Rickmann, Bill Pullman és Chris Pine főszereplésével. 1976-ban a párizsi borversenyen egy kaliforniai chardonnay nyerte meg a fődíjat, lekörözve francia vetélytársait, ezzel alaposan meglepve mindenkit. Valahol itt indult a Napa-völgyi bortermesztés európai hírének megteremtése. A filmben sok nehézség előzi meg a boldog végkifejletet, a nyertes bor ugyanis a palackozás után 24 órával megbarnul. Állítólag a valóságban az ital valóban elszíneződött rövid időre, de a borász tudta, hogyan kell kezelni a problémát. A film mégis izgalmas, a színészi játék pedig természetesen fantasztikus.

Mi mást választhatnánk hozzá, mint ismét chardonnay-t, és ezúttal sült csirkét gazdag gombás-tejszínes mártással...

A cikk megjelenését a METRO támogatta

Ajánljuk még:

Gyümölcsöskert rózsákkal – a festőóriás Klimt és a rózsa ígérete

Sokak számára ismerős és kedves A csók, Gustav Klimt legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a bécsi szecesszió mestere igazi kertrajongó volt. Szívesen inspirálódott a természetben, lenyűgözte a szenvedély szimbóluma, a rózsa. Bécsi villájának rózsákkal ékes kertje április közepétől áll nyitva a látogatók előtt. Akit pedig virágos tájképei nyűgöznek le, annak az Attersee környéke nyújtja azt az érzést, amit Klimt festményeiről megismertünk. Ott motívumkeresővel akár saját Klimt-tájképet komponálhatunk.

 

Már követem az oldalt

X