Kult

10 érdekesség az idén 100 éves Disney-ről

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Disney Animations. Ennek apropóján a cég nagyszabású rendezvénysorozatot szervez, amelynek központja a kaliforniai Disneyland, de Európa több városában is műsorra tűzik a Disney 100 koncertsorozatot, és persze rengeteg új játékot, figurát, gyűjtői darabot dobnak piacra. Habár mindezt itthonról csak részben élvezhetjük, a 100. évforduló alkalmából most összegyűjtöttem nektek tíz érdekességet a vállalatról, amely sokunk vasárnapjait tette éveken át varázslatossá mesedélutánjaival. Fogadjátok szeretettel!

1. Disney és Mickey egér neve mára összeforrt. A legtöbbünknek, ha egy Disney-mesehőst kell említenie, azonnal ő jut az eszébe. Pedig Mickey csupán a harmadik figura volt, amit Walt Disney-ék megteremtettek. A sorban megelőzte őt Alice Rajzfilmországból (Alice in Cartoonland), aki egy élő kislány volt, és egy rajzolt meseországban keveredett kalandokba. Az első animált Disney mesehős pedig Oswald, a nyuszi, aki egyébként rengeteg közös vonást mutat Mickey egérrel.

2. A híres egér 1928-ban született, és eredetileg a Mortimer nevet kapta. Walt Disney felesége unszolására nevezte át karakterét Mickey-nek. Tudjátok mit mondott Mickey először a képernyőn? „Hot dogok”. Ez azonban csak a negyedik filmben hangzott el. Az első két epizód némafilm volt, majd a harmadik, a Willie, a gőzhajó című részben használtak először hangeffektusokat, zenét. Ez azonnali sikert hozott Disney-nek, és megalapozta a cég hosszú ideig tartó dominanciáját az animációs filmek piacán. Mickey végül a negyedik részben, a The Karnival Kidben szólalt meg, méghozzá Walt Disney hangján.

3. Mickey egér volt

az első rajzfilmhős, ami csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en,

ez volt az 50. szülinapi ajándéka 1978-ban. 30 évvel később társa, Minnie is csatlakozott hozzá a csillaggal rendelkezők sorában.

4. A cég folyamatosan kísérletezett az új technikákkal, és rendkívül produktív volt az 1930-as években. A hang bevezetése után 1932-ben náluk jelentek meg először a színek is: a Bolondos dallamok úgynevezett technicolor eljárással készült, amely során három színt tudtak használni. A sorozat Virágok és fák című epizódjával ebben az évben elnyerte az Oscart. Így ez lett az első díjazott animációs rövidfilm. A következő évben a Három kismalac című résszel újra bezsebelt egyet Disney az Akadémia szobrocskáiból.

5. Az elmúlt száz évben a Disney Animations rengeteg Oscart gyűjtött be: összesen 88 rajzfilmjüket díjazta az Akadémia. Legutóbb, 2022-ben három szobrot is megszereztek: az Encanto lett a legjobb animációs film, és elnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat is, a Szörnyella pedig a legjobb jelmeztervezés címet szerezte meg. A legkülönlegesebb Oscarral a Hófehérke és a hét törpe rendelkezik. Olyan egyedi szobrot kapott, amin

Oscar mellett 7 kicsi figura, a törpök is ott sorakoznak.

6. Habár az első játékfilm hosszúságú animáció nem a Disney Stúdióban készült, mégis ezen a téren is úttörő volt munkásságuk. 1937-ben készítették el a Hófehérke és a hét törpét, a bemutatót pedig reklámkampánnyal támogatták. Ezzel lehetővé tették, hogy gyorsan népszerűvé váljon, és bebizonyítsa, van értelme egész estés animációkat készíteni. Disney a Hófehérkében és egyéb játékfilm hosszúságú meséiben is úgy ábrázolta a szereplőket, mintha azok a való életben jelennének meg, a szürreális elemeket pedig minimalizálta. Ez a stílus a védjegyévé vált.

7. A valósághűség érdekében sok mindenre hajlandó volt Disney. A Hófehérke készítésekor például több nyúl, borz és ló is jelen volt a stúdióban, a Bambi rajzolásakor pedig

két őz szaladgált a készítők körül, hogy tanulmányozhassák őket,

és mozdulataikat, viselkedésüket minél realisztikusabban tudják ábrázolni.

8. Szintén a realitás érdekében hívták össze a „Sisters Summit”-ot, vagyis a lánytestvérek csúcstalálkozóját a Jégvarázs készítése során. Arra kérték a résztvevőket, vagyis a cég olyan női dolgozóit, akiknek lánytestvérük van, hogy meséljenek a húgukhoz, nővérükhöz fűződő viszonyukról, és ezeket a tapasztalatokat beépíthessék Elza és Anna kapcsolatába.

9. Hollywoodi mérce szerint Walt Disney sosem vált igazán gazdaggá. Ennek oka pedig a hitvallása volt: „Nem azért készítek filmeket, hogy pénzt keressek vele. Sokkal inkább azért keresek pénzt, hogy abból újabb filmeket készíthessek.”

10. Annak ellenére, hogy Walt Disney nem gazdagodott meg, a Disney Stúdió a 20. századra igazi amerikai konglomerátummá vált. A filmek mellett készítettek színdarabokat, a világ számos pontján megnyitották a Disneylandeket, elindították a Disney Magic nevű hajót, ami a Karib-tengeren kínál utazási lehetőséget. Mára saját tévé- és rádiócsatornával rendelkeznek, illetve video on demand szolgáltatással, a ’90-es években pedig beléptek a Broadway Musicalek világába is. Mindezzel bekerültek Amerika top 50 vállalata közé. 

Forrás: itt és itt

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X