Kert

Védett növényeink: az illatos hunyor

Legtöbb élőhelyén már megmutatta magát az illatos hunyor (Helleborus odorus), amely 2008 óta szerepel hazánk védett növényeinek listáján. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft, de pénzben kifejezett értékénél sokkalta több az, amit jelenléte és megléte ad.

Az illatos hunyor félörökzöld faj: leveleit csak akkor veszíti el, amikor tavasszal az újabbak kifejlődnek. Legjellegzetesebb része a virágja, amelynek átmérője akár hét centiméter is lehet: oldalra forduló, zöld virágaiban mézelők találhatók, amelyek a szirmokból alakultak ki. Sok szirma alakult nektáriummá, és sok porzólevéllel rendelkezik – termője felsőállású, szabad, és három termőlevélből áll.

Már februárban megkezdi virágzását – enyhe tél esetén nem ritkák január végi példányai sem. Bükkösök és gyertyános-tölgyesek növénye: hazánkban a Dél-Dunántúl, Mecsek, Villányi-hegység, Tolnai-dombvidék, Külső-Somogy, Nagyalföld és a Drávamenti-sík rejtik ismert élőhelyeit.

Fotó: 123RF 

Mint minden más hunyor esetében, az illatos hunyornak is minden része mérgező: különösen a gyöktörzs, a tőlevelek és a magvak.

Helleboreint, azaz egy szívre ható glikozidot és hellebrint, akonitsavat és egy helleborinszerű szaponint tartalmaz – a legelő állatokra sem veszélytelen.

A mérgezés tünetei a nyálfolyás, hányás, a krónikus hasmenés, a szapora szívverés, bódultság és a támolygó járás. Súlyos esetben az állat pár napon belül akár el is pusztulhat, mivel nagy mennyiségű mérgező rész elfogyasztása esetén a központi idegrendszer bénulása következhet be. Sőt: állattartóknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a hunyor méreganyagai a tehenek és a kecskék tejéből is kimutathatók:  kényszervágás esetén a húsból is. (Dr. Haraszti Endre és Dr. Kalmár Zoltán: Ismerjük meg a mérgező növényeket, 1972. Budapest, Mezőgazdaság Kiadó)

A snow-rose or christrose blooms in the spring

Fotó: 123RF  

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája című könyvében olvashatjuk, hogy az ókorban az egyiptomiak és a görögök is használták a hunyorokat elmebaj gyógyítására és a gonosz elűzésére. A gallok vadászataikon hunyorból készült főzetbe mártott nyilat használtak, a középkorban dühöngés ellen, nyugtatóként alkalmazták, elterjedt volt a gyökér kivonatának használata bélféreg és kiütések kezelése esetén. Mivel a régi korok orvosai szerint az ember képes kigyógyulni mindenféle bajából, ha egy jó nagyot tüsszent,

a hunyorból tüsszentőport is készítettek: 

állítólag innen ered a „váljék egészségére” kifejezés is.

Az ötvenes években még téli csokrok kedvelt virágaként írtak róla – a lónyelvű és a szúrós csodabogyóval szedve ajánlották lakások díszének. Ezekben az évtizedekben mérgező mivolta sem szegte kedvét a lelkes kertészeknek: a pirosló és a kisvirágú hunyor mellett az illatos hunyor is kedvelt tél végi virága volt a magyar kerteknek – sőt: mielőtt kiderült volna mérgező tulajdonságainak komolysága, még gyógynövényként is ültették

Fotó: 123RF

Azóta számos vizsgálat bebizonyította, hogy nem éri meg kísérletezni: az illatos hunyor ott és úgy jó, ahol van, az erdő mélyén, háborítatlan békességben. Jártunkban-keltünkben mi is tartsuk ezt tiszteletben, és csak messziről csodáljuk meg a tavaszelő egyik legjellegzetesebb képviselőjét.

Nyitókép: 123RF

 

Ajánljuk még:

Őshonos fafajokat a kertbe!

Az elmúlt évek örökzöld trendjei és a külföldről hazánkba áramló legújabb díszcsodák árnyékában egyre inkább kispadra szorulnak azok a csodálatos őshonos fáink, amelyek nemcsak környezetünk vagy egészségünk gyógyítói lehetnek, hanem legalább annyira esztétikai igényeink kielégítői is. Mert bizony hiába retro, hiába hagyományosan hazai- a nemsokára bemutatásra kerülő fafajoknak igenis helye van a legdíszesebb díszkertekben is.