Védett növényeink: a magyar gurgolya

Kert

Védett növényeink: a magyar gurgolya

A magyar gurgolya (Seseli leucospermum) egy erőteljes, fél-egy méter magasra nővő évelő fajunk, aminek kaporszerű levelei, tömött ernyői és fehér szirmai messziről jelzik jelenlétét. Júliustól egészen szeptemberig virágzik, de akár októberben is találkozhatunk még virágokat bontó példányaival. 

A magyar gurgolya a nyílt és zárt dolomitsziklagyepek, törmelékes mészkövek és sziklafüves lejtők növénye, egy pannon-endemikus flóraelem, azaz itt őshonos, valószínűleg itt keletkezett, és máshol nem is található meg. Hazai előfordulását a Naszály, a Visegrádi-hegység, a Pilis, a Budai-hegység, a Tétényi-sík, a Gerecse, a Vértes, a Bakony, a Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység területeiről jelentették.

Ha valakinek van egy kis gyakorlata a növények azonosításában, akkor viszonylag könnyen felismerheti nagyon vékony és hosszú (pamacsszerű) tőlevélcsomóiról, ámbár élőhelyein több hasonló kinézetű rokona is előfordulhat: a nagyobb termetű szürke gurgolya (Seseli osseum) vagy a vöröslő száráról ismeretes homoki gurgolya (Seseli annuum) is.

Fotó: Wikipedia / Molnár V. Attila

Az IUCN adatai szerint élőhelyeinek területe, kiterjedése és minősége folyamatos csökkenésben, romlásban van, ezért fennmaradása veszélyeztetett.

Mind a modern mezőgazdaság, mind a lakóterületek terjeszkedése, mind az infrastruktúrák kiépítése veszélyezteti a fajt, de a turizmus és a rekreációs tevékenységek is negatív hatással vannak biztos fennmaradására, élőhelyei zavartalanságára.

A magyar gurgolya ragaszkodik alma materéhez, a természethez: a bolygatott területeken sokkal kevésbé fordul elő, és sokkal kisebb állományokban, míg a természetes területeken igen kiterjedt állományokkal büszkélkedhet. Ez is azt mutatja, hogy számos más, védett természeti kincsünkhöz hasonlóan a gurgolya hosszútávú fennmaradásában is kiemelkedő szerepet játszik a természet védelme, a természetes viszonyok megőrzése, és a bolygatás, a degradáció kerülése.

Legszebb hazai állományait a Sas-hegy és a Kőris-hegy nyugati kitettségű oldalain figyelték meg,

ahol olyan értékes fajokkal osztozott élőhelyén, mint a szilkés gurgolya (Seseli hippomarathrum), az ágas homokliliom (Anthericum ramosum), a homoki pimpó (Potentilla areanaria), a sárga hagyma (Allium flavum), a kis vérfű (Sanguisorba minor) vagy a kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia).

Sok más ismert fajhoz hasonlóan a magyar gurgolya felfedezését is Kitaibel Pálnak köszönhetjük,  aki elsőként ismerhette meg a dolomitsziklákkal tarkított zegzugos lejtőkön megőrzött jégkorszaki természeti emlékeket- köztük a magyar gurgolyával.

Foto: Wikipedia

Hosszú leírások szólnak a budai hegyek déli dolomitlejtőin mindenütt díszítő, tömött ernyőiről elhíresült gurgolyáról, ami magasan kiemelkedik a gyepből, olyan szintén híres szomszédok társaságában, mint a terpedt koronafürt (Corouilla vaginalis) vagy a sziklák repedéseiben mélyre hatoló gyökereiről ismert fehérvirágú kései szegfű (Dianthus serotinus)

Ugyancsak a Budai-hegységben található Szénások dolomithegyeihez köthető a magyar gurgolya egy más szempontból kivételes és nélkülözhetetlen egyedisége is: itt él ugyanis az árgusszemű cincér (Phytoecia argus), aminek előfordulása egy konkrét növényhez köthető: a magyar gurgolyához. Az árgusszemű cincér lárvái ugyanis csak a gurgolyafajok, kiváltképp a magyar gurgolya szárában és gyökereiben fejlődnek, így a faj fennmaradása más fajok fennmaradásához is hozzájárul.

A magyar gurgolya Natura 2000-es jelölőfajként is ismert. 1982-ben nyilvánították védetté, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Fennmaradását – az ismertetett okokon tú leginkább termőhelyének feketefenyővel történt beültetése és a vadrágás is veszélyezteti, de még jelentős állományai élnek védett területen, így minden bizonnyal még sokáig gyönyörködhetünk benne.

Ajánljuk még:

Kerttervezésre fel: ezek idén a kedvenc oszlopos örökzöldjeink

Pillanatok alatt beköszöntött az ősz, egyben az ültetési szezon tervezésének kezdete. Érdemes már most elgondolkodnunk azon, hogy idén milyen növényekkel gazdagítjuk kertünket. Szerintem adjunk nagyobb hangsúlyt az örökzöldek telepítésének, hogy a természet adta előnyöket minél jobban kiélvezhessük a téli hónapokban is. Az őszi ültetési szezonra elsőként egy oszlopos válogatással készültünk.