Saját készítésű ajándék: ültesd el az üdvözletem, virág lesz belőle!

Kert

Saját készítésű ajándék: ültesd el az üdvözletem, virág lesz belőle!

Elég furcsán hangzik ez a szó: magpapír. De ha meglátod, mi ez, milyen könnyű elkészíteni, és mennyi örömet szerezhetsz vele, máris neki fogsz látni! Adj ajándékba magpapír-üdvözlőlapot, ültetőkártyát, virágzó névjegyet!

Elkészítése roppant egyszerű. Mindössze tojástartóra, vízre és magokra lesz szükséged hozzá.

A tojástartót tépkedd össze körömnyi darabkákra. Ha olyat választasz, ami magában is kicsit színes, akkor még csinosabb lesz az eredmény. Nekem szerencsém volt, mert véletlenül halványzöld és lazacszínű tojástartó is került a házba.

sajat-keszitesu-ajandek-magpapir-viragos-udvozlet

 

Amit összetéptél, tedd egy tálba, önts rá vizet és hagyd állni jó néhány órán át, amíg jól megpuhul. Ezalatt bőven van időd arra, hogy előkészítsd a szükséges eszközöket, magokat, növényeket: attól függően, milyen végleges formát fognak ölteni a kész magpapírjaid.

A legegyszerűbb forma a „papír”. Ehhez a megpuhult fecniket egy szitán alaposan nyomkodd ki. Egy tálcára fektess megfelelő nagyságú tüllt, vagy vékony szövésű lenvászondarabot, esetleg egy darabka maradék szúnyoghálót. Ezen egyengesd el kézzel a masszát, ügyelve arra, hogy nagyjából 5-6 mm vastagságban kerüljön mindenhová. Szórd rá a magokat. Fedd be egy papírtörlővel, és szép óvatosan görgesd végig rajta a sodrófát. Ezzel finoman belenyomkodod a magokat. Ha szép sima a felülete, akkor már csak a szárítás van hátra. Ehhez 1-2 napra is szükség lehet, attól függ, milyen meleg van. Ha már éppen csak nedves, tegyél rá egy másik tálcát, vagy más, sima tárgyat, hogy ne legyen hullámos a száradás során.

sajat-keszitesu-ajandek-magpapir-viragos-udvozlet

 

A teljesen száraz lapot körbevághatod, de hagyhatod úgy is, ahogy van. Írhatsz rá vastag filctollal, tehetsz rá pauszpapírt feliratnak, tehát alkotásra kész!

sajat-keszitesu-ajandek-magpapir-viragos-udvozlet

 

Hasonlóképpen készül a virágos képeslap is, azzal a különbséggel, hogy a magok után sorra kerülnek a növények is. Ezeket szép csinosan rendezd el a magos masszán, picit nyomkodd is bele őket. A hengergetés során belesimulnak a magok közé, száradás után egy virágos vagy még inkább virágzó képeslapod lesz.

sajat-keszitesu-ajandek-magpapir-viragos-udvozlet

 

Ajándékkísérőnek, köszönetajándéknak pedig a szív- vagy virág alakú magpapír való. Ennek a formáját egy sütikiszúró adja. Ebbe nyomkodd bele a masszát, egy parafadugó vagy a vastag filctoll vége segítségedre lesz abban, hogy nagyjából egyenletes felületet kapj. Ha leemelted a formát, fedd be papírtörlővel és sodrófával hengergesd simára.

Ha megszáradtak a formácskák, akkor ölthetnek majd alakot igazán! Ajándékba készülnek? Csomagold őket egyenként kis celofán-vagy papírzacskóba, és írj hozzá „használati utasítást”. A szöveg legyen jópofa, kedves, derüljön ki belőle, hogy cserépbe vagy ládába kell helyezni, földdel vékonyan betakarni, rendszeresen megöntözni. Ebben elárulhatod, hogy egy egész virágos mező fog kikelni belőle, vagy egyfajta, különlegesen kiválasztott virág. Mindezzel nemcsak egyszeri ajándékot adsz: amikor a cserépből kikukucskálnak a levelek, újra gondolni fog rád a gazdájuk!

Kedves ajándék esküvőre, nagyobb esemény résztvevői számára: mi egy osztálytalálkozó alkalmával asztaldíszt készítettünk egy nagy kancsóba állított virágos ágakból, amelyre ráaggattuk a kis magpapír szíveket, virágokat. Mindenki vitt haza belőlük. A nyáron aztán csak eszünkbe jut a szép tavaszi délután.

Milyen magokat válassz a magpapírhoz? Mindenképpen olyat, ami könnyen nevelhető – ehhez kérheted szakember tanácsát. Teheted bele a saját magad gyűjtötte magokat, de bolti keveréket is. Arra érdemes figyelni, hogy olyan növények magjai kerüljenek bele, amelyek hasonló környezetben érzik jól magukat. Így lesz mindenki számára öröm és hosszú ideig boldogság a saját, kézzel készített magpapír üdvözlet.

Ajánljuk még:

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

 

Már követem az oldalt

X