Kert

Reichenau: egy zöldségsziget kolostorral, amely a Világörökség része

Zöldségsziget egy kék tó közepén, amely több száz évvel ezelőtt a nyugati műveltség egyik központja volt – ez Reichenau. Gyógynövények, zöldség, szőlő, 1300 éves kolostor: olvastam a sziget ismertetőjét, és már tudtam, hogy ez egy olyan hely, ami nem szabad kihagynom. A Bodeni-tóban lévő Reichenau szigete a természetes béke oázisa az utazónak, egyben az UNESCO Világörökség része.

A szigetre mehet az ember hajóval, de akár földi úton is, hiszen a gyermekkorát itt töltő III. Napóleon kezdeményezésére egy keskeny földnyelvvel kötötték össze a szigetet a szárazfölddel. Így akár két- vagy négy keréken, vagy gyalogszerrel is megérkezhetünk, a kecses és méltóságteljesen integető nyárfasorral kísérve. Körben széles nádas, tengernyi vízimadár élőhelye, védett terület.

Én a hajós megérkezést választottam, mert úgy az igazi, ha vízen érkezünk a szigetre.

Maga a hajótársaság idén 200 éves: éppen ennyi ideje szállítják a környéket felfedezni kívánó kirándulókat. Konstanzból röpke egy óra a hajóút, ami azért igazán érdekes, mert Rajnán siklik a hajó, egyben pedig a Bodeni-tavon is, hiszen a Rajna keresztülfolyik rajta. Ráadásul a svájci zászló alatt úszó hajó a svájci Kreuzlingenből indul, jómagam pár kilométerrel arrébb, Konstanzban szálltam fel rá, ami Németországban van. A hajó svájci vizeken halad tovább, megáll néhány kedves kis svájci városkában, majd átszeli a habokat, és kiköt Reichenauban, ami megint Németországban található.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Már messziről látszik az üvegházak végtelen sokasága, amelyekben a nevezetes reichenaui zöldségeket termesztik. A partra érve nyakamba vettem a szigetet, üvegházak és virágos kertek közt vezetett az út dombra föl és le. Rögtön az első útkereszteződésnél utamat állta egy tábla, és nem tudtam kihagyni, hogy a Pfiffikus Élmény- és Fűszerkertbe be ne kukkantsak. Több mint 100 féle gyógy- és fűszernövény él itt természetes körülmények között. A kihelyezett nyugágyakban békésen élvezhetik a látogatók a szorgos rovarok zümmögését, a hatalmas lestyán-ültetvény látványát. A lestyán az alapja a Pfiffikus-fűszerkeverékeknek, szárított leves- és mártásalapoknak, amelyeket akár a kihelyezett automatából máris megvásárolhatunk.

Innen a sziget legnevezetesebb épületéhez, a Szent Mária és Márk templomhoz igyekeztem.

1300 évvel ezelőtt Reichenau kolostorszigete a keresztény Nyugat fontos vallási, politikai, tudományos és művészeti központja volt.

Templomok, falfestmények, költői és tudományos művek, emlékek tanúskodnak erről. Ezek alakítják ma is Reichenau szigetének életét: a hagyományos ünnepeken, a körmeneteken, a mindennapi élet mezőgazdasági tevékenységeiben is visszaköszön a történelem. A jelen és a múlt közötti élő kapcsolat miatt az UNESCO 2000-ben az egész Reichenau-szigetet a Világörökség részévé nyilvánította.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Az egykori bencés kolostor helyére emelt épületet vezetéssel érdemes bejárni, így megérthetjük sok titkát, attól kezdve, hogy Pirmin apát 724-ben megépíttette faszerkezetű templomát. Felfedezhetjük a kincstárat, és megtudjuk azt is, hogy amikor a kalandozó magyarok feldúlták Szent Gallen kolostorát, a szerzetesek ide menekítették az ottani könyvtárat. Ilyenkor azért nem repes az örömtől a büszke magyar szív!

A kolostor mögé settenkedve nem csak a magasztos gótikus ablakokat csodálhatjuk meg, de itt áll megújulva a gyógy- és fűszernövénykert. A kolostor híres apátja, Walhfrid Strabo 830-ban alapította, és a „De cultura hortorum” című munkájában részletesen le is írta, mely növényeket, mikor és miért javasolt használni.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A sziget egyik végében a Szent Péter és Pál templom, mellette egy aprócska múzeum kínál látni- és csodálnivalót, a másikban egy kis dombon a Szent György templom néz farkasszemet a látogatóval. Vaskos falai szinte egybenőttek a földdel, szinte hihetetlen, hogy 1100 évvel ezelőtt kezdték el rakni a köveket a mesterek.

A Karoling-kor reneszánsz építészetének jellegzetességeit láthatjuk rajta, és mindenképpen időt kell szánni a X. századi falfestményekre.

Az idő és történelem csak úgy árad a falakból, ahogyan az ablakokon át a tavaszi fénynyaláb.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A szigeten bármerre nézünk, szőlők és üvegházak állják a tekintet útját. A bencés szőlőművelésnek több száz éves hagyományának ízeit több helyen is megkóstolhatjuk. A sziget egyik különleges tétele az Augia Felix, egy hordóban érlelt pinot noir, ami rubinvörösen ragyog a pohárban, málna- és szeder illatát hozza, szinte egybecseng a kolostort áprilisban szegélyező tulipánok tömegével. Harapni lehet a csöndet, végetlen zölden szalad végig a szem. Nekem különösen kedves, hiszen szinte minden, amit itt látok, a szőlő, az üvegházak, a gyógynövények, a virágok, a csönd és a békesség, mind az én világom. Néhány percre meg is pihenek a dombtető kilátópontján, hogy minden irányból szemügyre vehessem a környéket, és hálát adjak azért, hogy itt vagyok, hogy eljutottam ide, és hogy az Égiek még vakító kék éggel, szikrázó napsütéssel is kísérték utamat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az üvegházak tengernyi zöldséget rejtenek, és egész álló nap szorgos munka folyik bennük. A környéket innen látják el friss zöldséggel. A nagy vízfelület hőmérséklet-kiegyenlítő hatása, az Alpok lejtői felől érkező enyhe áramlatok kiváló mikroklímát teremtenek a zöldségtermesztésnek. A régió üzleteiben öles táblák hirdetik: Reichenau-Gemüse, vagyis zöldség Reichenau szigetéről, a vásárlók pedig biztosak lehetnek a kiváló minőségben és a frissességben. Egy kedves kis házban helyi élelmiszereket kínálnak, betérek egy kávéra. Hatalmas gesztenyefa árnyába invitálnak, a szomszéd asztaltársaságot követve egy pohár bort is kérek mellé. Speciális szigetbor, „Inselwein”, monda a tulajdonos a borról, de magam már láttam a kolostor borospincéjében, valójában egy pinot noir rozé kelleti magát a párás pohárban, ellenállhatatlan, epres illattal.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Néhány házzal arrébb a helyi pék kis boltja állja utam. A friss zsömle mellé a közelben parkoló kocsiról „hentesremekek” közül válogathatunk. Nagy dilemma, hogy egy szép kövér szelet felvágottal vagy egy darab Leberkäs-sel gazdagodva menjek tovább, hiszen tudom, hogy kiváló halbüfékkel is kecsegtet a sziget, és ennyi jó nem fér egy napba, sem a bendőbe. Pedig egy helyi sült halat, vagy hallevest mindenképpen érdemes volna megkóstolni!

Igen, egy nap kevés ahhoz, hogy a sziget minden szegletét felfedezze az utazó. Vannak itt szálláshelyek a több napos tartózkodáshoz, lehet kerékpárral barangolni, piknikezni, jó időben megmártózni a vízben, motorcsónakkal körbejárni a vadvízivilágot, vadmadarakat lesni, vagy csak úgy, élvezni a békességet, a zöld csöndjét, és az évszázadok tapintható örökségét.

Hajóval érkeztem, és úgy terveztem, hogy gyalogosan hagyom el a szigetet. A keskeny földnyelven, nyárfasor kíséretében baktattam a reichenaui vasútállomás felé. Útközben még akadt persze látnivaló a madarak röptén kívül is: az út szélén egymással békés összhangban nőttek a vadvirágok az üvegházakból és az ágyásokból kivadult salátákkal, hagymákkal, gyógynövényekkel együtt. Egy hajdanai vízivár romjaira felkapaszkodva pedig még egy utolsó pillantást is vehettem felülnézetből erre a zöldellő és meséket rejtő szigetre, a tó csillogó tükrére, arra, ahol a Rajna átszeli a békésen ringatózó kékséget.

Ajánljuk még:

Magyarország madarai: a rövidkarmú fakusz

Fák törzsén vagy a vastag ágakon leshetjük meg leggyakrabban, ahol rovarokból, hernyókból és pókokból álló étlapját igyekszik összeállítani. Szorosan kötődik az idős tölgyfákhoz, mert legszívesebben ezekben fészkel, így leginkább olyan helyeken verhet sátrat, ahol akad még egy-egy matuzsálem. 1901 óta védett madarunk: természetvédelmi értéke 25 000 forint.