Rebarbara-okosság: 5x5 tudnivaló a zöldségnek hitt gyógynövényről

Kert

Rebarbara-okosság: 5x5 tudnivaló a zöldségnek hitt gyógynövényről

Nem lapulevél, nem is gyümölcs, hanem zöldség és gyógynövény: ez a rebarbara. Néhol mérgező, máshol éppen nagyon finom. Hogy ne tévedj vele nagyot, jegyezd meg ezt az 5x5 tudnivalót!

 1) 5 különlegesség, amit nem tudtál a rebarbaráról

  1. A rebarbara zöldség, de gyümölcsként használjuk fel a legtöbbször
  2. Leveleit csavarva letörni kell, nem vágni, hogy a rügyei ne sérüljenek meg.
  3. A rebarbara szárán tavasz végén, koranyáron előtörő bogas fürtvirágzatok ehetők, egyes vidékeken bundában megsütve fogyasztják.
  4. Ha nem akarod, hogy magot érleljen rebarbarád, a virágszárat törd ki, mert sok energiát von el a növénytől.
  5. A rebarbarafőzet a szőke hajat világosabbá és fényessé teszi.

2) 5 fajta, amit a kertedbe ültethetsz

  1. Rheum rhabarbarum ’Loher Blut’ – levélnyele borvörös, húsa vöröses.
  2. Rheum rhabarbarum ’Dawes Challenge’ – hosszú vöröses-zöldes levélnyele, húsa kissé sárgászöld. Tömegtermesztésre alkalmas fajta, kései.
  3. Rheum rhabarbarum ’Viktoria’  a legismertebb angol fajta, zöldes-fehér húsú, gyors fejlődésű, korai.
  4. Rheum rhabarbarum ’Holsteiner Blut’ – levélnyele vörös, húsa fehéres-zöldes, közepes növésű.
  5. Rheum rhabarbarum ’Goliath’ – holland, kései fajta, levélnyele igen vastag, hosszú, kívül zöld, kárminpirossal színezett, húsa zöld.

3) 5 szükséges lépés, mielőtt rebarbarát ültetsz a kertedbe

  1. Napos helyet, tápanyagban gazdag talaj kíván.
  2. Magját április végén érdemes vetni, a palántákat a májusi fagyok után ültesd végleges helyükre. Ezekből 2-3 év múlva lesznek szép nagy tövek.
  3. Ha tőosztással szaporítod, erre március végén kerülhet sor.
  4. Vedd figyelembe, hogy a rebarbara gyönyörű növény, szoliterként is ültethető a díszkertbe, ahol ki tud teljesedni pompás formája.
  5. Az ültetési távolság 1 méter, akármilyen picinek tűnik is a palánta.

4) Erre figyelj, ha rebarbarát nevelsz

  1. Növényvédelmet nem igényel, kártevője lényegében nincs.
  2. Öntözésre csak a nagyon száraz tavaszon van szükség.
  3. A levélnyele ehető, de a levélben felhalmozódhatnak enyhén mérgező anyagok, ezért csak a levélnyelet fogyasszuk!
  4. A szár akkor a legjobb, ha lédús, friss, körömmel könnyen átszakítható.
  5. Amikor a levélnyél megpirosodik, akkor érdemes levágni, a túl fiatal, vagy öregecske szárakban nagyobb mennyiségben lehet oxálsav.

5) 5 dolog, amire jó a rebarbara

  1. A feldarabolt, meghámozott levélnyélből kompótot, csatnit, dzsemet, szörpöt készíthetsz.
  2. Enyhe hashajtó és vízhajtó hatásával a bélrendszer javára válik.
  3. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrás étrendbe mindenképpen ajánlott!
  4. A rebarbaralevél főzete a kertben levéltetvek, atkák, hagymalégy ellen kitűnő szer.
  5. A levágott, friss leveleket terítsd el a talajon, alatta keresnek menedéket a meztelencsigák. Másnap könnyen összegyűjtheted őket.

Ha tetszik 5x5-ös összefoglalónk, találsz ilyet a leylandi ciprusróltölcsérjázminrólbabérmeggyről, a császárfáról, de még a lila akácról is!

 

Ajánljuk még:

Kibillent idő: a természet már túlélésre játszik

Hátamat egy hatalmas fának vetve ülök a Bükk egyik katedrálishoz hasonló bükkösében. A madárcsicsergéstől hangos tavaszi erdő ilyenkor már elcsendesedik, csak itt-ott hallik valami kóbor cinke zsizzsenése, a távolban fáradtan kopogtató harkály is hamar elhallgat. A hirtelen beállt csendben behunyom szemem, hogy pár percre végre kicsit befelé figyeljek. Egy nem csituló halk nesz azonban nem enged kiszállni. Szememet ismét kinyitva a már alacsonyan járó Nap felé fordulok, és megdöbbent a látvány: a faóriások közé betűző vöröses fényben ezernyi levél hulldogál, hogy zörrenve pihenjen meg a júliusi avaron…

 
X
Már követem az oldalt