Ne becsüljük alá a fagyvédelem jelentőségét!

Kert

Ne becsüljük alá a fagyvédelem jelentőségét!

A tavaszi időszak egyik legnagyobb kihívását a hideg és meleg időszakok teljesen hektikus váltakozásai okozzák. Elég akár csak néhány melegebb nap, a hosszú tél után startra készen álló növények máris hajtani, rügyezni kezdenek, amit könnyen tönkretehet egy váratlanul érkező hidegbetörés. Vegyünk sorra néhány olyan praktikát, melyekkel kiskertekben is megvédhetjük növényeinket!

Klímakutatók szerint az időjárás régi ritmusát egyre inkább a 2-3 hetes periódusok váltakozása jellemzi, melyet már ma is tapasztalhatunk. A hosszabb-rövidebb melegebb időszakokat hasonló hosszúságú hűvös periódus követi, majd újra. Ebben a helyzetben a kertészkedéssel foglalkozó embereknek nem árt megfelelő fagyvédelemről gondoskodniuk.

Legyen szó palántákról vagy gyümölcsfák rügyeiről, a vegetációs időszak kezdetén előbújt kis növénykék és növényrészek még nagyon sérülékenyek, akár egy enyhe fagy is komoly károkat tud bennük okozni. A problémát ilyenkor az jelent, hogy a növényben lévő víz jégkristályokká alakul, és ez nem csak a növény szöveteit, sejtjeit roncsolja, de a növényekben zajló folyadékáramlást is leállítja. Ezek a hatások a frissen kibújt növényekben, palántákban akár végzetes következményekkel is járhatnak, könnyen a növény pusztulásához vezethetnek.

Fagyra leginkább tiszta, szélcsendes éjszakákon számíthatunk, amikor nincsen fölöttünk olyan felhőréteg,

amely – a házakon lévő szigeteléshez hasonlóan – megvédené kertünket és környezetét a nappali meleg elillanásától. A szélcsend a levegő keveredését akadályozza, így a potenciális fagyzugokba nem tud eljutni a máshol felmelegedett légtömeg. Bár a különféle meteorológiai előrejelző programok és applikációk ma már viszonylagosan jó pontossággal előre tudják jelezni a fagyveszélyes időszakokat, ennek ellenére érdemes jó előre felkészülni a fagyvédelemre.

Fotó: Unsplash

A fagyvédelem néhány egyszerű módja

A fagyvédelem legegyszerűbb módja, hogy amennyiben van rá mód, a cserepes növényeinket még időben fagymentes helyre visszük. Egy igényesen kialakított télikert nem csak a növényeink menedéke, de akár életterünk téli dísze is lehet! Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban se feledkezzünk meg a teleltetett növények öntözéséről, és csak akkor tegyük ki a szabadba ismét a növényeket, ha a fagyveszély már biztosan elmúlt!

Ahogy magunkat, úgy növényeinket is betakarhatjuk a hideg ellen ! Nagyobb növények, fák esetében ezt akár szó szerint is érthetjük: a törzsekre vagy a növény tövére akár valódi takarókat is rákötözhetünk. A nagyobb parcellákat különböző vastagságban terített mulccsal, vagy éppen a nyárról megmaradt szénával, őszi levelekkel is betakarhatjuk. Fontos, hogy a takaró ne képezzen légmentes réteget a növények fölött, mert az később könnyen fülledéshez, gombásodáshoz vezethet!

Enyhébb fagyok ellen kifejezetten jó védelmet nyújthat a fagyvédő geotextil vagy a fátyolfólia, melyekkel nem csak egyedi növényeket, de egy egyszerű alagút támrendszerrel akár hosszabb ágyásokat is letakarhatunk. Akármilyen vékonynak is tűnik, a fátyolfólia akár a mínusz 5-6 fokos fagyban is képes megóvni növényeinket!

Ma már a komolyabb gazdaboltokban mindenhol kaphatók az úgynevezett „fagyvédő gyertyák”. A korábban inkább nagy kiterjedésű gyümölcsösökben használt, de kiskertben is működő módszer lényege, hogy a hatalmas méretű gyertyák által kibocsájtott hő az, ami megvédi a növényeket. Az esetenként akár több ezer gyertya nem csak rendkívüli éjszakai látványt, de valós védelmet is biztosíthat. 

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X