Kert

Mikor szedd, hogyan edd? Íme a 8 legfontosabb kérdés-válasz a levenduláról

Levendulanyílás idején tengernyi kérdés merül fel a kezdő- és haladó levendularajongókban. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttem össze, hogy segítsek eligazodni a levendulák mágikus világában.

Mikor kell leszedni a levendulát?

Amikor a virágok teljes nyílásban vannak, vagyis a száron az utolsó két bimbó kivételével, az összes virág kinyílt. A levendulaszedést mindenképpen napsütésben, és olyankor érdemes tenni, amikor az előző napokon sem volt eső. Így lesz illatos, aromás, könnyen szárítható.

Hogyan szedjem: ollóval vagy sarlóval?

Ha néhány bokor levendulád van, akkor mindenképpen ollóval, és mindennap azokat a virágokat vágd le, amelyek kinyíltak. Így a szüret eltarthat hetekig is. Ha sok a levendulád, akkor lehet, hogy a sarló vagy a metszőolló lesz a gazdaságos megoldás. Ha az összes virágot leszedted, akkor jöhet a bokor visszametszése: a levélzet egyharmad részét vágd le. Szépen kialakíthatod a bokor formáját, távolítsd el az elszáradt részeket. Ezután levendulabokrod, ha jól fogja érezni magát, ősszel egy újabb virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Hogyan szárítsam a levendulát?

A leszedett virágokat kis csokrokba kötve, függesztve érdemes szárítani, szellős, meleg helyen, de nem tűző napon. Madzag helyett jobb befőttes gumit használni, az jól összetartja a száradó, töppedő szárakat. Ha étkezési célra szeretnéd felhasználni a levendulát, akkor húzz a csokrokra papírzacskót a rovarok, és főként a szálló por ellen. Jó megoldás az is, ha lapos, fedeles papírdobozokban szárítod.

 

Hogyan tároljam?

Mindenképpen sötét, hűvös helyen.

Igaz, hogy a levendula elriasztja a ruhamolyokat, de az élelmiszermoly kedveli.

Ezért jól záródó edényben, dobozban tárold. Jó megoldás a befőttes üveg is, amit a sötét kamrában vagy szekrényben helyezel el.

Mikor szaporíthatom a levendulát?

Virágzáskor jelöld meg azt a tövet, amelyet szeretnél szaporítani: ajánlott azt választani, amelyiknek a legszebb a virága, legkülönlegesebb a formája, vagy épp a szívednek kedves. Szeptember elején lesz az ideje a fás dugványozásnak. Ekkor vágj le róla 5-7 cm hosszú hajtásokat, tépd le az alsó leveleket, és dugd őket jó virágföldbe. Tedd árnyékos helyre, és gondoskodj róla, hogy földje mindig nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben. Tél elejére gyökeret eresztenek, megerősödnek kicsi gyerek-levenduláid.

Melyik levendula mire jó?

Általánosságban elmondható, hogy a Lavandula angustifolia – a legegyszerűbb, hagyományos, franciának mondott levendula az, amelyik gyógynövény, és amelyet fűszerként is használhatunk.

A szintén sok helyen előforduló Lavandula intermedia, vagy angol levendulának nevezett, szép, kecses kalászú levendula díszítésre, koszorúnak vagy parfümnek való.

A sokféle hibrid legyen inkább a kert dísze! A magyar megnevezések sokszor nem pontosak, legtöbbször a levendula-tulajdonosok sem tudják, mit is nevelnek a kertjükben. Ha így van, akkor kérd egy szakember segítségét, aki ismeri őket biztosan! Ha újat vásárolsz, tartsd meg a kertészetben kapott címkét, vagy jegyezd fel egy füzetben – el fogod felejteni, melyik is az pontosan.

Túl lehet adagolni a levendulát?

Igen, és vannak, akik érzékenyek is rá. Ha terápiás céllal használod, figyelj, nem okoz-e teája kellemetlen tüneteket. Nyugtató hatása mellett nem okoz-e túlzott álmosságot? Ha ízesíteni szeretnél vele süteményt, fagylaltot, krémet, lekvárt, légy fukar a levendulával: inkább legyen benne kicsit kevesebb, hogy csak sejteni lehessen, ebben ott a levendula bársonyos bája. A tolakodó ízű, levendulától harsogó, „ellevendulázott” étel örökre elveszi a kedvet tőle: aki egyszer is kóstolt már kicsit szappanízű, vagy keserű levendulás ételt, nem nagyon szeretne még egyszer találkozni vele.

 

Hogyan készül a levendulaszörp?

Sok receptet lehet találni a recepteskönyvekben, a világhálón. Ami nagyon fontos: a jó levendulaszörp sosem sötétlila – ha csak nem teszel bele valamilyen festőnövényt. Amíg lehet, készítéséhez használj friss levendulát!

Az én receptem ilyen:

  • 2 l víz
  • 1 nagy csokor levendula
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál citromsav

A vizet a cukorral meg a belekarikázott citrommal felforraljuk. Ha a cukor feloldódott, beletesszük a levendulát, és kevergetve, lassú tűzön 10 percig főzzük.

Hozzáadjuk a citromsavat, és lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap gondosan leszűrjük, újból felforraljuk, kis üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és 20 percig gőzöljük. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Szódával vagy ásványvízzel hígítva különleges üdítő ital, amely nem csak ízével, de szép színével is elbűvöl. Ünnepi alkalmakra félszáraz pezsgővel felöntve, jégkockába fagyasztott virágocskával felejthetetlen pillanatokat szerezhetsz vele!

Ajánljuk még:

Praktikus tanácsok bio palántaneveléshez

Ha már a kezdetektől, vagyis a magok elvetésétől szeretnél gondoskodni arról, hogy a később asztalodra kerülő zöldségek valóban nagybetűs BIO-k legyenek, akkor már a palántanevelés során is érdemes odafigyelned. A bio palántanevelés ugyanis nem egyszerű: sok odafigyelést igényel – és némi kihívással is jár. A jó hírünk viszont az, hogy segítünk megbirkózni a feladattal!

 

Már követem az oldalt

X