Máktej – a növényi tejek királynője

Kert

Máktej – a növényi tejek királynője

A kerti mák egy sokak körében megosztó élelmiszernövényünk, ami kedvenc menzai tésztánkként végig kísérte gyermekkorunkat, ám ugyanennyire intenzív nyomot hagyott a köztudatban egy sokkal negatívabb oldaláról is: az ópium készítésének alapanyagaként. Hogy ki merre foglal állást, az egyéni döntés kérdése, annyi bizonyos, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, élelmezési célra előállított mákot biztonsággal fogyaszthatjuk, és nemcsak hogy fogyaszthatjuk, de fenséges finomságokat is készíthetünk belőle.

Ilyen különlegesség az általam nemrégiben megismert máktej is, ami szikrázó fénysugárként képes felvillanyozni a növényi tejek sokszor monotonná váló világát, és amiben sokkal szerteágazóbb lehetőségek rejlenek, mint azt elsőre gondolnák.

Külön öröm, hogy ezt a különlegességet, a máktejet nagyon egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthetjük.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint kétszáz gramm nem darált kerti mákot nyolc deciliter vízzel leforrázni, majd lefedve egy éjszakát állni hagyni. Másnap reggel leturmixoljuk, leszűrjük és ízlés szerint édesítjük. Az így elkészített máktejet a többi növényi tejhez hasonlóan használhatjuk fel, de készüljünk arra, hogy sokkal finomabb, mint a legtöbb tejmentes alternatíva. Extra ízharmóniát tud nyújtani a kávénak és turmixoknak, és kiváló mentes édességek is készíthetők belőle.

Fotó: Unsplash / Jens Vogel

A szűrés közben felfogott mákot se hagyjuk veszni: kiváló édességet készíthetünk ebből is, így a konyhai hulladékmentesség mesterfokozatát is vígan teljesítettük.

Ha a felfogott szűrt mákot megszárítjuk és ledaráljuk, akkor mákliszthez juthatunk, amivel további mentes finomságokat is készíthetünk.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy egyszerre csak a két nap alatt elfogyasztandó mennyiséget készítsük el, mert a máktej viszonylag hamar megsavanyodik, még a hűtőben is.

Fotó: Pixabay / ha11ok

Mindenképpen érdemes előre terveznünk vele, mert

a mák gazdag aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is, ráadásul a szakemberek szerint lassítja az öregedést és kiegyensúlyozza a vér koleszterinszintjét,

továbbá fokozza a szervezet védekező mechanizmusait is. Sőt mi több: növeli a szellemi teljesítőképességet, általános idegerősítőként tartják számon, és este elfogyasztva kiváló nyugtató, altató hatással is rendelkezik.

Fotó: Pixabay / Jaksa Gergő – Jaksa Photo

Ha egy kis különlegességre vágyunk, akkor vegyük elő a vaníliarudat, a fahéjat vagy éppen a gyömbért, és fűszerezzük kedvünkre máktejünket. Most, nyáron nem biztos, hogy pont ez esne jól, de a hidegebb estéken melengető élményt tud otthonunkba varázsolni egy bögre forró, vaníliás máktej.

A vegánok nagy kedvence a datolyás-fahéjas máktej:

ennek elkészítéséhez a már elkészített és leszűrt máktejet újra vissza kell önteni a turmixgépbe, majd datolyával és fahéjjal alaposan össze kell turmixolni. A végeredmény egy édes, habos ital lesz, amit a legjobb frissen fogyasztani.

Fotó: Pexels / Olena Bohovyk

Aki pedig összetettebb italra vágyik, az kipróbálhatja a mákos italt is: ennek elkészítéséhez a mákon kívül kesudiót és kölest is felhasználunk, és kerül bele egy kevés kókuszzsír is. A növényi tejek elkészítésének megfelelően készítjük el mi is, és ízlés szerint édesítjük. Tartalmas, laktató ital lesz belőle, ami az előzőekhez hasonlóan sokrétűen felhasználható: önmagában és más finomságok elkészítéséhez is.

Érdemes tehát kísérleteznünk vele, mert nemcsak egy ízes élménnyel leszünk gazdagabbak, hanem egy újabb egészséges alapanyag sokrétű felhasználásának tudásával is. 

Nyitókép: Pixabay / Andy Faeth

Ajánljuk még:

Levélseprésen túl: kerti feladatok, amiket nem éri meg elbliccelni

Ha őszi mezőgazdasági munkát említünk, az emberek nagy többségének feltehetően a szőlőszüret jutna eszébe. Való igaz, hogy a pincék környékén igencsak zajlik mostanság az élet, a kisebb kertekben azonban az egyre hűvösebb idő ellenére is számos egyéb növénnyel kell foglalkoznunk!