Irány az eperföld: szedjük tele a kosarunkat friss magyar eperrel!

Kert

Irány az eperföld: szedjük tele a kosarunkat friss magyar eperrel!

Beindult az eperszezon – piros frissességével üde színfolt a piacokon ez a népszerű gyümölcs. Mi magunk is leszedhetjük az epret, ha úgy tartja kedvünk, hála az egyre közkedveltebb „Szedd magad” akcióknak. Szuper délutáni vagy hétvégi program lehet az egész családnak, ráadásul közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk, egy kicsit még környezettudatosabban is, mintha a piacra mennénk a gyümölcsökért.

Már nagyon vártuk, hogy megkezdődjön a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, és lám, a tavasz máris elárasztott mindenféle jóval. Az első várva-várt csemegék között – amelyeket akár télire is befőzhetünk – ott piroslik az eper. Nálunk is megérett már néhány szem, egyet a kutyánk le is lopott az egyik palántáról – előbb elégedetten meghempergett rajta, majd hunyorogva megforgatta a szájában, egyet-kettőt rágott rajta, és megette. Igaza volt az ebnek. Megkóstoltuk mi is az eprünket, ami valóban nem volt még mézédes, de finom volt, eper ízű, és a miénk. Ez utóbbi tény mindig valami plusz élményt ad a zöldségnek és gyümölcsnek,

a saját termés valahogy mindig ízletesebb. Ahogyan azok is, amiket – bár nem mi ültetünk, nevelünk – magunk szedünk, hiszen nagy élmény, ha a szüretből is kivesszük a részünket.

Szedd magad!

Az eper az első gyümölcs, ami beérik azok közül a gyümölcsök közül, ami hazánkban is megterem. Ezért is várjuk annyira, hogy beinduljon az eperszezon. Idén a tavasz jellemzően kicsit melegebb volt a szokásosnál, így az eper is hamarabb kezdett pirosodni a földeken. Egymás után nyitották meg kapuikat az eperföldek, hogy akinek kedve és ideje van, maga szedje tele a kosarát a népszerű gyümölccsel.

Fotó: Unsplash / Farsai Chaikulngamdee 

Egyre népszerűbbek nálunk is az úgynevezett „Szedd magad” akciók. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit utánajárva kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebbi és a számunkra  legszimpatikusabb eperföldet, ahová elmegyünk, és mi magunk szüreteljük le azt az epermennyiséget, amit aztán kifizetünk, és a jól végzett munka gyümölcseként hazaszállítunk.

Tudatos és környezetbarát, ráadásul közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk.

A saját magunk által leszedett gyümölcsök jellemzően olcsóbbak, mint a piacokon vagy az útszéli árusoknál kínált gyümölcsök és zöldségek, és minden bizonnyal finomabbak a szuper- vagy hipermarketek fényesre suvickolt kínálatánál. Jó program lehet a család aprajának és nagyjának egyaránt, az eperszüret közben ráadásul meg is mozgathatjuk egy kicsit magunkat, hiszen egészen a földig kell hajolni vagy éppen guggolni a piros gyümölcsökért.

Fotó: Unsplash / Lucinda Herchberger

Jó tudni!

Mielőtt bepakolnánk a kocsiba a családot és nekivágnánk a kiszemelt eperföld felé vezető útnak, érdemes tájékozódni! Nézzük meg a nyitva tartást, és azt is, hogy mit szükséges magunkkal vinni. Egyes helyeken van lehetőség kisebb-nagyobb láda vagy kosár vásárlására, hogy abba szedjük az epret, de lehet, hogy a saját dobozunkat is púposra szedhetjük eperrel.

Érdemes megtudni, hogy van-e valamilyen minimum mennyiség, amennyit mindenképp szednünk kell, esetleg kérnek-e belépőt, vagy hogy lehet-e kártyával fizetni.

Ha minden fontos és hasznos információval felvérteztük magunkat (például a közösségi oldalak kifejezetten erre a célra létrejött csoportjaiból), húzzuk fel a kedvenc gumicsizmánkat, és irány a termőföld!

Fotó: Unsplash / Artur Rutkowski  

Eperföldek országszerte

Ha szemfülesen böngészünk az interneten rátalálhatunk olyan országos listákra, amelyeken összegyűjtötték azokat az eperföldeket, ahol szívesen várják a „Szedd magad” akció résztvevőit. Ezek között válogattunk mi is. Szeretettel várják az eper szerelmeseit többek között Lajosmizsén és Pomázon, de elindult a szezon például Marcaliban, Fertőszentmiklóson és Székesfehérváron, ahogyan Szolnokon is teleszedhetjük a kosarainkat friss magyar eperrel.

Ajánljuk még:

Epres finomságok a közelgő anyák napjára

Az ellenállhatatlan földieper maga a tavasz. Nincs, akit ne kötnének gyöngéd érzelmek hozzá! Hiszen ő az első pirosság, akit oly nagyon vártunk, s olyan szerényen, szelíden bújik meg a levélzuhatag védelmében. Alig engedi a napsugár felé fordítani fejecskéit, szégyenlősen lehajtja, mosolyog. Féltőn érintjük meg, magunkhoz emeljük, megszemléljük: milyen elragadó, kecses és könnyű, hogy fülig pirul megilletődöttségében. Az aromájában benne van minden, ami a május, vagy ha túlzottan sietne, az április: a virágillat, a madárdal, a tavasz, a szeretet.