Már nagyon vártuk, hogy megkezdődjön a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, és lám, a tavasz máris elárasztott mindenféle jóval. Az első várva-várt csemegék között – amelyeket akár télire is befőzhetünk – ott piroslik az eper. Nálunk is megérett már néhány szem, egyet a kutyánk le is lopott az egyik palántáról – előbb elégedetten meghempergett rajta, majd hunyorogva megforgatta a szájában, egyet-kettőt rágott rajta, és megette. Igaza volt az ebnek. Megkóstoltuk mi is az eprünket, ami valóban nem volt még mézédes, de finom volt, eper ízű, és a miénk. Ez utóbbi tény mindig valami plusz élményt ad a zöldségnek és gyümölcsnek,
a saját termés valahogy mindig ízletesebb. Ahogyan azok is, amiket – bár nem mi ültetünk, nevelünk – magunk szedünk, hiszen nagy élmény, ha a szüretből is kivesszük a részünket.
Szedd magad!
Az eper az első gyümölcs, ami beérik azok közül a gyümölcsök közül, ami hazánkban is megterem. Ezért is várjuk annyira, hogy beinduljon az eperszezon. Idén a tavasz jellemzően kicsit melegebb volt a szokásosnál, így az eper is hamarabb kezdett pirosodni a földeken. Egymás után nyitották meg kapuikat az eperföldek, hogy akinek kedve és ideje van, maga szedje tele a kosarát a népszerű gyümölccsel.
![](/data/articles/114/1147/article-114731/farsai-chaikulngamdee-IdrzXJQlw5w-unsplash_fit_1060x10000.jpg?key=ae3dbff77aaeaf8fcbb4ac4f0f77181f)
Fotó: Unsplash / Farsai Chaikulngamdee
Egyre népszerűbbek nálunk is az úgynevezett „Szedd magad” akciók. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit utánajárva kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebbi és a számunkra legszimpatikusabb eperföldet, ahová elmegyünk, és mi magunk szüreteljük le azt az epermennyiséget, amit aztán kifizetünk, és a jól végzett munka gyümölcseként hazaszállítunk.
Tudatos és környezetbarát, ráadásul közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk.
A saját magunk által leszedett gyümölcsök jellemzően olcsóbbak, mint a piacokon vagy az útszéli árusoknál kínált gyümölcsök és zöldségek, és minden bizonnyal finomabbak a szuper- vagy hipermarketek fényesre suvickolt kínálatánál. Jó program lehet a család aprajának és nagyjának egyaránt, az eperszüret közben ráadásul meg is mozgathatjuk egy kicsit magunkat, hiszen egészen a földig kell hajolni vagy éppen guggolni a piros gyümölcsökért.
![](/data/articles/114/1147/article-114731/lucinda-hershberger-n6q7tVi-ocI-unsplash_fit_1060x10000.jpg?key=16b17e96c3a703c5d4e60244f4d5c15d)
Fotó: Unsplash / Lucinda Herchberger
Jó tudni!
Mielőtt bepakolnánk a kocsiba a családot és nekivágnánk a kiszemelt eperföld felé vezető útnak, érdemes tájékozódni! Nézzük meg a nyitva tartást, és azt is, hogy mit szükséges magunkkal vinni. Egyes helyeken van lehetőség kisebb-nagyobb láda vagy kosár vásárlására, hogy abba szedjük az epret, de lehet, hogy a saját dobozunkat is púposra szedhetjük eperrel.
Érdemes megtudni, hogy van-e valamilyen minimum mennyiség, amennyit mindenképp szednünk kell, esetleg kérnek-e belépőt, vagy hogy lehet-e kártyával fizetni.
Ha minden fontos és hasznos információval felvérteztük magunkat (például a közösségi oldalak kifejezetten erre a célra létrejött csoportjaiból), húzzuk fel a kedvenc gumicsizmánkat, és irány a termőföld!
![](/data/articles/114/1147/article-114731/artur-rutkowski-GdTLaWamFHw-unsplash_fit_1060x10000.jpg?key=41358777da7c8d8a21dffa1248b19ba0)
Fotó: Unsplash / Artur Rutkowski
Eperföldek országszerte
Ha szemfülesen böngészünk az interneten rátalálhatunk olyan országos listákra, amelyeken összegyűjtötték azokat az eperföldeket, ahol szívesen várják a „Szedd magad” akció résztvevőit. Ezek között válogattunk mi is. Szeretettel várják az eper szerelmeseit többek között Lajosmizsén és Pomázon, de elindult a szezon például Marcaliban, Fertőszentmiklóson és Székesfehérváron, ahogyan Szolnokon is teleszedhetjük a kosarainkat friss magyar eperrel.
Ajánljuk még: