Egy zsebkendőnyi kerttel is sokat tehetünk a biodiverzitásért – kapcsolódj be A mi sokszínű kertünk kampányba!

Kert

Egy zsebkendőnyi kerttel is sokat tehetünk a biodiverzitásért – kapcsolódj be A mi sokszínű kertünk kampányba!

Ma van a Magyar Természet Napja és a Biológiai Sokféleség Világnapja. Világszerte drámaian csökken a biológiai sokféleség: hivatalos adatok szerint világszinten mintegy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye, az emberi tevékenység hatására naponta akár két tucat faj is kihalhat. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért indította el A mi sokszínű kertünk kampányt, melynek keretében igen hatékony természetbarát praktikákat és természetvédelmi programokat sajátíthatunk el országszerte.

Magyarországon a növényzet-alapú természeti tőke index kisebb, mint 10%, ami azt jelenti, hogy

a hazánk területét egykor borító természetes élővilág értékeinek több mint 90%-a mára megsemmisült.

A sokszínűség csökkenéséért az emberi tevékenység felelős, a természet helyreállítása érdekében elsősorban a társadalmi és gazdasági viszonyainkon kell változtatni, de az egyének és a közösségek is sokat tehetnek a negatív folyamatok megfordítása érdekében. A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampánya országszerte szervez természetvédelmi és nevelési programokat önkormányzatok, oktatási intézmények és családok bevonásával.

Dr. Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke a kampány céljait hangsúlyozta:

„Már egy zsebkendőnyi kertdarab is jó szolgálatot tehet, ha tenni szeretnénk valamit magunkért és az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében. A kis kertünkben, erkélyünkön már meg is kezdhetjük a természetbarát lépések sorát, amivel a biológiai sokféleség mellett hozzájárunk az élelmünk biztosabb és jobb minőségű megtermeléséhez is.”

Zöld gyík – Fotó: Magyar Természetvédők Szövetsége / Nagy Tibor

A természetbarát kertészkedés nem igényel nagy beruházást, sőt még spórolhatunk is vele. Kis lépésekkel is elkezdhetjük:

  • figyeljünk oda, hogy mindig legyen víz a kertben: rakjunk ki néhány vízzel teli tálat ivóhelynek vagy létesítsünk kis kerti tavat,
  • ne nyírjuk sűrűn a gyepet és hagyjuk vágatlanul a kert egy-egy részét, hogy a maghozó füvek és a beporzókat táplálékkal ellátó virágok kifejlődhessenek,
  • hagyjuk a fák alatta tápanyagot biztosító avart, komposztáljuk a kerti szerves anyagokat, a konyhai hulladékokat.

Biodiverzitásbarát kert – Fotó: Magyar Természetvédők Szövetsége / Bojtos Ferenc

„Nagy figyelmet fordítunk a helyi jó gyakorlatok elterjesztésére is: az év során a 23 tagszervezetünkkel országszerte több mint 300 programot szervezünk, minden korosztály számára” – emelte ki dr. Farkas István Tamás.

A Magyar Természetvédők Szövetsége az egyének mellett várja családok, iskolák, munkahelyek csatlakozását is A mi sokszínű kertünk kampányhoz. Céljuk, hogy az emberek minél több elemet valósítsanak meg a kampányban megismert természetbarát praktikákból a saját kertjükben, udvarukon, erkélyükön.

Dr. Gyulai Iván ökológus, a mélymulcsos kertészkedés atyja, A mi sokszínű kertünk kampány szakmai vezetője felhívta a figyelmet:

„Az emberek sokszor félve tekintenek a rovarokra, férgekre, csak a veszélyt látják bennük, ezért távol tartják őket a kertjüktől. Félelmeik általában alaptalanok, higgyük el, a természet jól teszi a dolgát, és bizony jobban járunk, ha rábízzuk a károsnak tartott élőlények korlátozását.”

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló A mi sokszínű kertünk kampány kiadványai konkrét ötleteket is tartalmaznak, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztésünket segítő madarak, ragadozó rovarok és más állatok megtelepedését hogyan biztosítsuk. A sziklakertek és a kőfalak menedékül szolgálhatnak a gyíkoknak, kihelyezhetünk madár- és denevérodúkat, telelőhelyet alakíthatunk ki a békáknak, sünöknek. Speciális búvóhelyeket is készíthetünk olyan rovarbarátainknak, mint a katica, a fátyolka vagy a fülbemászó, amely rémisztő neve ellenére nem jelent veszélyt, ámde szövetségesünk lehet a kerti munkában.

Sün búvóhely Kismaroson – Fotó: Magyar Természetvédők Szövetsége / Bojtos Ferenc 

A Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezetei az iskolai foglalkozások mellett közösségi akciókat is szerveznek például élőhelybarát iskolaudvarok kialakítására. De mintakerteket, tanösvényeket is teremtenek közművelődési intézményekben, továbbá magbörzéket szerveznek, előadásokat tartanak kertbarát köröknek, míg fesztiválokon, falunapokon játékos ismeretterjesztő sátrakkal jelennek meg.

A természetbarát praktikák megvalósulásáról készített fényképeket bárki feltöltheti a Magyar Természetvédők honlapjára, így sokan kedvet kaphatnak a biológiai sokféleség védelmére.

A képeket feltöltők nyereménysorsoláson vesznek részt, melynek során 3 millió forint értékű ajándékok kerülnek szétosztásra. A játék október 20-ig tart.

Képgalériánkkal is arra ösztönzünk mindenkit, hogy a saját környezetében fokozottan figyeljen a biodiverzitás támogatására, és lehetőség szerint maga is teremtsen értékes élőhelyeket:

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége

Ajánljuk még:

Egyik szebb, mint a másik – te hány veronika fajtát ismersz?

Rendkívül sokszínű fajtakínálattal bűvöl el a veronika: az alacsonytól a közel kétméteres magasságig, a fehértől az egészen sötét liláig széles skálán ontja virágait. Impozáns növényei lehetnek kertünknek, amiben nemcsak esztétikai, hanem környezeti funkciókat is betöltenek, ráadásul gondozásuk sem ütközik nehézségekbe. Ismerjük hát meg az idehaza is kapható veronika fajtákat, és válogassunk kedvünkre!