Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Kert

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

Az erdőszélek egyik tavaszi dísze a méltatlanul mellőzött kökény, melynek marcipán illatú és ízű virágjait a növény tövisei ellenére viszonylag könnyen gyűjthetjük. A virágok forrázata kiváló vízhajtó, húgyúti betegségek gyógyításában is sikerrel alkalmazható. Erősen marcipános ízének és illatának köszönhetően teájával könnyen telítődhetünk, így böjti teakeverékeknek is kiváló alkotója lehet. Pálinkába téve a virágok illata és íze is megőrződik, segítségükkel kifejezetten ízletes tinkúra készíthető.

A csalitosok másik „menyasszonya” az ilyenkor fehérbe öltözött galagonya, melynek virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és rendkívül hatékony gyógynövénye. Gyűjtése során a virágokkal együtt a hajtás legvégén található fiatal leveleket is le kell szedni, az ebből készült teát akár naponta fogyaszthatjuk. Érdekes megfigyelni, hogy egy nagyobb bokron, vagy egy szántókat elválasztó gyepűben az északi és a déli oldal virágjai eltérő időben érik el a teljes virágzás fázisát, így a gyűjtés során ugyanahhoz a bokorhoz érdemes lehet több időpontban is visszatérni.

Mifelénk már gyönyörűen virágzik az orgona, melyből különösen szép színű, az illatához hasonló ízű szörpöt készíthetünk. Kérge enyhe lázcsillapító hatású, főzetét külsőleg sebek gyógyítására is használhatjuk. A virágjából készült olajos kivonatot a népigyógyászatban reumás testrészek kezelésére is alkalmazták.

A tavaszi szörpök talán legfontosabb alapanyagát a bodza virágjai jelentik! Míg a virágzatból készített tea izzasztó, enyhe lázcsillapító és fertőtlenítő hatású, a belőle készült szörp közismerten jó frissítő hatású! A hagyományosan mézzel ízesített szörp alapot megfelelően tárolva egész évben felhasználhatjuk, érdemes betárolni!

Mire előkerülnek a fűnyírók, már mindenütt sárgán virágzik a gyermekláncfű, ismertebb nevén a pitypang. A kutyatejként is ismert növény jellegzetesen szeldelt levelei vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, ezért salátákban akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Míg aranysárga virágja keserűanyagokban gazdag, aminek köszönhetően belőle emésztést javító teát is készíthetünk, gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.

A melegebb vidékeken áprilisban már virágozni kezd a mezők egyik legerősebb gyógynövénye, a kakukkfű is. Az alig 10-15 centi magasra megnövő félcserje igazi egészségbomba, kiváló baktérium és gombaölő hatással bír, de vírusos betegségek esetén is érdemes használni. Vész esetén teája, alkoholos kivonata, vagy akár illóolaja is bevethető, ráadásul fűszerként a konyhában is megállja a helyét. Egyike azon gyógynövényeknek, melyekből valamilyen formában minden háztartásban érdemes lenne tartani!

Láthatjuk, hogy a koratavasz első növényei után még mindig bőven van mit gyűjteni, érdemes felkeresni a jól bevált helyszíneket, hogy a gyógynövénygyűjtés szabályait („Tisztán és tartamosan!”) betartva erre az évre is megtöltsük saját házipatikánkat!

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X