Kert

A legszebb tavaszi sárga virágok, hogy a nap a földre költözzön

A nagyobbik fiam oly találóan fejezte ki magát a minap, miközben a magasba emelt egy aranysárgán virító hatalmas pitypangot: „hiába esik mostanában olyan sokat az eső, a nap most mégis a földre költözött”. Ennek jegyében nézzünk hát körül egy kicsit a sárga színű tavaszi virágok között, hátha máshová is elviszik a napsütéses tavasz ígéretét! Nemcsak szépek, de hasznosak is.

A népi megfigyelés szerint „áprilisban hétszer van tél és hétszer jön a tavasz” – és bár nem számolom, de idén lassan valóban közel járunk a bölcsesség teljesüléséhez. Panaszkodni azonban egy pillanatig sem szeretnék, élénken emlékszem még a tavalyi nyár aszályos hónapjaira, érzésem szerint nagy szükség lesz még idén a most lehullott bőséges csapadékra, a hűvös-saras mindennapokat pedig egyszer majd csak felváltja a valódi tavasz. Tudjátok, az olyan igazi, madárfüttyel és illattal teli.

Persze, illat most is van, csak egészen közel kell merészkedni az esőtől megereszkedett virágzó gyümölcsfákhoz, megkockáztatva hogy egy kósza szélfuvallat a fán megmaradt összes esővizet éppen a nyakunkba zúdítja… Virágokat azonban nem csak a gyümölcsösünkben találni: a hűvös idő ellenére is egyre másra bújnak elő a kaszáló díszei, színpompás virágai!

Gyermekláncfű

Ha már említettük, kezdjük is rögtön az ezernyi néven ismert gyermekláncfűvel. A pitypang, cserbóka, tejesgaz, vakulócsirke, sárvirág csak néhány a növény tájnevei közül, egyes gyűjteményekben harmincnál is több néven említik! Bár gyakran találkozhatunk a kutyatej elnevezéssel is, a füves területeken mindenhol gyakori, hatalmas karógyökere miatt nehezen kiszorítható évelő valójában az őszirózsafélék családjába tartozik, semmiféle rokonságban nincsen a valódi kutyatejfélékkel…

tavaszi-sarga-viragok-pitypang

 

A sárga virágok meleg időben néhány nap alatt termésbe fordulnak, a jellegzetes repítőszőrökkel ellátott magjai a széllel – és a gyermekek kedvelt fújkálós játéka során – könnyen terjednek.

Leveleit még virágzás előtt érdemes gyűjteni, remek tavaszi salátát, sőt főzeléket is készíthetünk belőle.

Virágját sokszor nyersen is fogyasztjuk, de édeskés íze okán kiváló szörp is készíthető belőle. A népigyógyászatban régóta használják a benne található keserűanyagok emésztést javító hatása miatt, de vízhajtó teaként is alkalmazzák.

Vérehulló fecskefű 

Mindenhol előfordul, ahol csak egy kicsit is feldúsul a humusz, akár még falrepedésekből is előbújhat! „Fogj egy fecskét, törd porrá, igyad meg, nem árt az bor, akár mennyit igyál!” – olvashatjuk egy régi szerzetesi recepteskönyvben. A részegség elleni tétel szerzője a magasan repkedő madár helyett feltehetően inkább erre a növényre utal, amelyet régen valóban használtak májbetegségek kúrálására.

tavaszi-sarga-viragok-verehullo-fecskefu

 

A sárga tejnedvet folyató növény azonban nagyon erős hatású, ezért csak különös óvatossággal és szakértelemmel javasolt alkalmazni. 

Tejnedvét azonban külsőleg sikerrel alkalmazhatjuk szemölcsök eltűntetésére is,

amelyeket az ecsetelés előtt érdemes valamilyen természetes krémmel megpuhítani, hogy a sárga tejnedv hatóanyagai minél mélyebbre tudjanak felszívódni.

Salátaboglárka

A természetes állapotú, üde erdőket járva sokfelé találkozhatunk ilyenkor a salátaboglárkával. A fényesen zöld, vese alakú leveleiről és a nyolc-tíz aranysárga sziromból álló virágjáról könnyen felismerhető növény

az egyik legfinomabb tavaszi vitaminbomba,

amelyet a középkorban skorbut ellen is fogyasztottak.

tavaszi-sarga-viragok-salataboglarka

 

Húsos som

Végezetül ejtsünk szót egy sárgán virágzó fásszárú növényről is! A legenda szerint amikor az ördög magának kérte az először virágzó fát, a Jóisten azzal tréfálta meg, hogy a somot adta neki, amely ugyan valóban először virágzik, de az utolsók között hoz termést. Nem csoda, ha a becsapott ördög dúlva fúlva hagyta maga mögött a növényt, amely így mégis megmaradt a Jóisten kedvére!

tavaszi-sarga-viragok-husos-som

 

A som gyönyörű sárga virágai még a levelek kibomlása előtt virítanak, de a termései csak ősszel érnek be. Magas vitamintartalma miatt a gyümölcs aszalványként kiváló téli csemege, de finom lekvár és pálinka is készíthető belőle.

tavaszi-sarga-viragok-husos-som

 

Ajánljuk még:

„Kivált az igen érzékeny aszszony személyeknek hasznos orvosság sokféle elgyengítő nyavajákban” – a mezei katáng csodája

A minap úgy elbánt a vihar az utakat vastagon szegélyező liláskék katángvirágokkal, hogy azon se csodálkoztam volna, ha többé sosem térnek magukhoz. A minden sejtjében orvosságot őrző mezei katáng azonban ennél sokkal erősebb: ahogy felszáradtak az eső nyomai, ismét bizalomgerjesztően nyújtogatta kelyhét a Nap felé. Hullámzó kékség közt suhanhatunk ismét, és bár utak mellől nem szedünk teának, szárítmánynak és ételbe valót, azáltal, hogy lépten-nyomon a szemünk elé kerül, talán a kíváncsiságunkat is felkelti, hogy jobban megismerjük ezt az értékes gyógynövényt.