Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetségnek több tucatnyi faja van a világ minden szegletén: Afrika, Ázsia és Amerika trópusi tájain is honos. A Dél-Ázsiából származó Ocimum basilicum a leginkább elterjedt és idehaza is széleskörben termesztett faj.
Magyarországon egyéves növény. Származása és levélnagysága alapján idehaza két nagyobb típushoz tartoznak termesztett változatai: a nagy levelű dél-európai fajtákhoz és a kisebb levelű afrikai fajtákhoz. Utazásaink során vagy az interneten rendelve hozzájuthatunk számos más, távol-keleti fajtához is, de érdemes mindig alaposan tájékozódnunk, mert mindegyiknek eltérő az illóolaj-tartalma és hatóanyag-összetétele.
A titkos összetevő
Az apró, fényeszöld levelű görög ’Bush’ bazsalikom (Ocimum basilicum var. minimum) az olasz ételek kiváló kiegészítője, a tészták, halak és saláták jellegzetes ízesítője.
Nagy növénnyé fejlődik a Genovese fajta, ami akár a méteres magasságot is elérheti, és kevésbé érzékeny – kezdő kertészeknek is ajánlott. Kissé ánizsos beütésű, a tradicionális pesto elengedhetetlen összetevője.
A thai bazsalikom a vietnámi és a thaiföldi konyha egyik legfontosabb fűszere, enyhe édesgyökér aromával rendelkezik. Ültethetjük cserépbe vagy szabadföldbe is, tarthatjuk erkélyen vagy teraszon, mindenhol jól érzi magát.
A thai bazsalikomok egyik különleges fajtája a Szent bazsalikom (Ocimum sanctum), aminek hegyes levelei vannak. Szegfűszegszerű aromájával a híres Gai Pad Gra Pow levesek ismert alapanyaga.
Hasonló szegfűszeges aromát kaphatunk a Bakui udvar fajtanévvel ellátott bazsalikomtól is, amit 2018 óta termesztenek – de a 2003-as Baziliszkusz fajta is hasonlóan illatozó.
A lila és a bíbor minden árnyalata
Sötétlila leveleivel egészen biztosan feldobja a kert zöld monotóniáját a lila levelű bazsalikom (Ocimum basilicum var. purpurascens). Virágai illatosak, sötét rózsaszínűek, de kevésbé aromás, mint a görög bazsalikom.
A bíbor bazsalikom (Ocimum basilicum ’Rubin’) sötétvörös levelű, nagy aromatartalmú fajta. 30-40 centiméter magasra nő, már megjelenése is magával ragadó. Még köztük is igazi kuriózum a Jereván fajta, aminek illata borsos-szegfűszeges, és 2013 óta érhető el a piacon.
A Dark Opal fajtát a múlt század közepén hozták létre amerikai nemesítők, és hamar világhírre tett szert. Gyakori alkotója dísznövényágyásoknak is – köszönhetően lenyűgöző lila és rózsaszín esztétikumának.
Citrom és karamella
A citromillatú bazsalikom (Ocimum basilicum var. citriodorum) levelei hosszúkásak, fényesek, világoszöldek és igen intenzív illatúak. A Lemon chudo virágai rózsaszínűek, az illatuk mentás-citromos.
Ahogy a neve is mondja, karamellás-gyümölcsös aromájú a Karamella fajta, ami ráadásul igen magas hozamot is ígér. A fahéjillatú bazsalikom (Ocimum basilicum ’Cinnamon’) az egyik legintenzívebb fajta, már-már bódító. Megjelenésében hasonlít a kerti bazsalikomra, de levelei zöldeslilák, míg szára lila. Virágai aprók, rózsaszínek, és hihetetlenül illatosak. Kedvencem a fahéjbazsalikom-tea, ami nemcsak finom, de köhögés és torokfájás kezelésére is kiváló.
Fahéjas aromája van az Ararat bazsalikomnak is, ami szinte teljesen fekete levelű. 2004-ben vették nyilvántartásba, és az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett bazsalikom lett a Kelet-európai régióban.
Ajánljuk még: