Kert

7 illatos növény a kertbe – jókedvre derítenek

Jó pár hete kénytelen voltam visszacsípni a rézsűt terülő borókás hajtásait, amelyek a mai napig ontják magukból a borókára jellemző kellemes illatot. Elég csak elsétálnom a mellette, és máris jobb kedvem lesz. Hiába, a kertünk a legváltozatosabb formákban hálálja meg a gondoskodást. Ezúttal az illatosabb lakókból mutatunk be párat. 

Loncok

Az illatos lonc egy igen kedvelt lombhullató cserje, aminek párban álló krémfehér-sárga virágai tél végén kezdenek előbújni. A laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedveli, és bár nagy fényigényű növény – egy kisebb árnyékolást még elvisel.

Szoliterként vagy nyíratlan sövényként is nevelhetjük.

A Lonicera japonica 'Red World' virágai júniustól a fagyokig illatoznak, színük bordó és fehér, kiváló lepke- és méhcsalogató növények. A Lonicera japonica 'Chinensis' fehér virágai augusztustól nyílnak, és különlegességük, hogy porzószálaik kiemelkednek – rendkívüli látványt nyújtva. Bármelyik lonc mellett is döntünk, érdemes úgy variálnunk a fajtákat, hogy szinte egész éven át gyönyörködhessünk bennük, és élvezhessük illatanyagaikat. Arra azonban figyeljünk, hogy sokuk nem télálló!

Jezsamen

A jezsamen valójában egy körülbelül hetven fajt számláló növénynemzetséget takar a hortenziafélék családján belül. Többségük lombhullató, pár méter magas cserje. A május-júniusban nyíló virágok illata a jázminok illatára emlékeztet, alapvetően fénykedvelő növények. Az illatos jezsamen az egyik legrégebben és leggyakrabban ültetett faj: virágai fehérek, illatosak, és fürtökben nyílnak június elején. A teltvirágú jezsamen valamivel kisebb, maximum két méter magas cserje, virágai félig teltek vagy teltek. A Philadelphus x virginalis 'Schneesturm' fajta virágai például júniusban három-hét virágú fürtökben nyílnak, és olyan sűrűek, hogy szinte beborítják az egész bokrot. 

Ánizsillatú izsóp

Az árvacsalánfélék családjába tartozó faj. Kevésbé ismert kerti növényünk, pedig az illata fenomenális. Körülbelül 60-80 centiméter magas, erőteljes növekedésű, rizómás évelő. Virágai világos ibolyaszínűek, tömött fürtökben állnak, és júliustól virágoznak. Illatuk olyan, mintha a mentát, a levendulát, az ánizst és az izsópot összekevertük volna.

A vadon nővő ánizsillatú izsópfű nagyon jó fagytűrő képességekkel rendelkezik,

de arra figyeljünk, hogy a kertészetekben árult, kitenyésztett fajták sokkal nehezebben állnak ellen a hidegnek! Alapfajának, az ánizsillatú izsópfűnek (Agastache foeniculum) számos gyógyhatása is ismert: emésztési panaszok, megfázás, köhögés ellen isszák teáját, de sebek és szájbetegségek kezelésére is előszeretettel alkalmazzák. 

Sokvirágú jázmin

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) az olajfafélék családjába tartozó növényfaj. Egy izgalmas cserje, ami csavarodva kúszik, akár több méterig is. Fehér virágai csoportosan nőnek, és erős illatuk van:

nem véletlenül ez a parfümipar egyik legismertebb alapanyaga.

Virágzása már télen kezdődik, és tavasz végéig tart, de csak akkor, ha megfelelő hideghatás érte, a nyári növekedési időszakban pedig bőséges vízzel és tápanyaggal láttuk el. Mivel virágzása télre esik, a hideg évszakban szobanövényként tarthatjuk – nyáron azonban jót tesz neki, ha inkább a teraszt, az erkélyt díszíti: ilyenkor napos fekvést és 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet igényel.

illatos-novenyek-a-kertbe-jazmin

 

Muskotályzsálya

A muskotályzsálya balzsamos, erősen aromás illóolajat tartalmaz.

Likőrökben, italokban alkalmazzák, főként emésztést segítő hatása miatt.

Érdekes növény: illata megosztja a kertészeket. Nagy helyigénnyel rendelkezik, mert ha jól érzi magát, egy-egy tő akár több mint egy métert is birtokba vehet a kertben. A szakirodalom szerint humuszos talaj és értő gondozás kell neki, ráadásul sokan teleltetik. Az én tapasztalatom az, hogy erre semmi szükség nincs. Nyolc éve vetettem el magjait, azóta nem „gondoztam”. Újra és újra kihajt, sőt, ha akarnám, se tudnám teljesen kiűzni a kertből. A beporzók imádják rózsaszínes-lilás virágait, amelyek júniustól csalogatják őket. 

Fodormenta

A fodormenta vagy köményes menta az árvacsalánfélék családjába tartozik. Alapvetően vízpartok, nedves rétek növénye, azonban a kiskertekben is jól érzi magát. A népi megfigyelések szerint görcsoldó és emésztésjavító hatású, megfázás ellen ajánlható gyógynövény. Júliustól hozza fehér vagy rózsaszín virágait, amelyekre rögtön lecsapnak beporzóink. Illata kicsit becsapós, hiszen

nem virága, hanem levelei ontják magukból a mámorító mentaillatot.

Mindenképpen érdemes pár tövet beszereznünk, hiszen növényi jószomszédnak sem utolsó. 

Teltvirágú csillagjázmin

Egy trópusokon őshonos virág, ami kora tavasztól nyárig bontja fehér virágait, és a kertészek legnagyobb örömére könnyen tartható. Kertbe kiültetve több méter magasra is nőhet, de dézsában is tarthatjuk, ebben az esetben egy méter körül éri el végső formáját. Érdekessége, hogy támrendszerre futtatva is nevelhetjük és félárnyékos helyen is megél, ráadásul virágzik is. Akkor érzi magát igazán jól, ha rendszeresen öntözzük, és akinek ideje engedi, kipróbálhatja a lágy vízzel történő locsolást is – állítólag sokkal szebb növényeket eredményez. Amikor levirágzott, vágjuk vissza, télen pedig 8-10 Celsius-fok körüli hőmérsékleten teleltessük. 

Ajánljuk még:

Hoztam valamit a régi kertből – virágnyelven bontakozó életet

A virágkóstolókon az asztalon láthatatlanul ott van a biodiverzitás, a tradíció és az innováció, az ökológiai szemlélet, a nem-növekedés, a rendszerben gondolkodás, a fenntarthatóság. Azon vagyok, hogy ezt virágnyelvre fordítsuk, és megérezzük, megérthessük a virág valódi lényegét. Személyes vallomás következik: a kertet választottam és a könyvtárszobát – így teremtettem kerek világot szavakból és virágokból.

 

Már követem az oldalt

X