
A háztartási hulladék majd' 50%-a szerves hulladék, amit nagyszerűen tudunk hasznosítani komposztáláskor. A komposztálás lényege, hogy szerves hulladékainkat értékes, tápanyagban gazdag földdé alakítsuk, mikroorganizmusok segítségével.
A jó minőségű komposzt olyan a kerti talajnak és a növényeknek, mint nekünk, embereknek a tiszta víz és a tápláló élelmiszer: nélkülözhetetlen.
Segítségével tudjuk visszaadni a talajnak az előző évben tőle kapott tápanyagok egy részét, és erősíteni a humuszréteget. Ha jól csináljuk, növényeink erősek lesznek, és sokkal ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, mint ha mellőzzük az értékes komposzt használatát.
A komposztálás alapjairól többször is írtunk már, és Marcsi is sokszor megmutatta, hogyan állítja össze és érleli a komposztot kertjében.
Vegyük sorra azokat a tudnivalókat, amelyektől a lehető legrövidebb idő alatt igazán minőségi komposztunk lesz a háztartási és kerti szerves hulladékból!
Min múlik az otthoni komposztálás sikere?
Ahhoz, hogy a komposztunk tiszta és egészséges legyen, vigyáznunk kell, hogy ne kerüljenek bele beteg és kórokozókkal szennyezett növénymaradványok, háztartási hulladék. Ez a hatékony komposztálás első és legfontosabb feltétele. Természetesen ez azt is jelenti, hogy – amennyiben nem a szabadban kialakított komposztáló gödörben gyűjtjük a komposztba valót – csakis tiszta, erre a célra kialakított edényt használjunk, amely speciális szellőztetési lehetőséget is biztosít a komposztnak.
A sikeres komposztálás alapja a megfelelő egyensúly megteremtése.
A komposzthalomban egyaránt szükség van nitrogénben gazdag zöld anyagokra, mint például friss növényi részek, konyhai hulladék, fűnyesedék, valamint szénben gazdag anyagokra, mint a száraz levelek, apró ágak, kartonpapír. Ezek ideális aránya nagyjából egy rész zöld és három rész másféle szerves anyag. A megfelelő arányokra azért van szükség, hogy megfelelő mennyiségben kerüljenek a komposztba mikroorganizmusok, amelyek által megnő a komposzt belső hőmérséklete, és a káros baktériumok és kórokozók, illetve a gyommagvak elpusztuljanak.

A lebomlási folyamatok magas hőmérsékletet kívánnak, amit még a legügyesebben összeállított komposzthalomban sem feltétlenül tudunk otthon, rásegítés nélkül előidézni. A házi komposztban – legyünk bármennyire gondosak és tapasztaltak is – maximum 50 °C-t érhetünk el, míg az üzemi komposztálás alaphőmérséklete 65 °C. A magasabb hőmérséklet természetesen nemcsak a növényi részek lebomlását gyorsítja fel, hanem a kórokozók jelentős részét is elpusztítja, így a komposzttal nem viszünk be káros mikroorganizmusokat a talajba.
Hogyan tudjuk meggyorsítani a komposztálást?
Például a komposztálást segítő gyökér- és szármaradványbontóval.
A BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó egy speciális készítmény, amely elősegíti a szerves anyagok, például a tarló, levél- és szármaradványok gyorsabb lebomlását, valamint serkenti a talaj mikrobiális életét. Alkalmazásával a komposztálási folyamat felgyorsul, és a keletkező komposzt tápanyagokban gazdagabb lesz.

Komposztunk minőségének másik meghatározója a megfelelő nedvességtartalom biztosítása: ha túl száraz, lelassul a bomlási folyamat, ha túl nedves, kellemetlen szagok keletkezhetnek az oxigénhiányos környezet miatt. Locsolással és levegőztetéssel tudjuk biztosítani az optimális környezetet a humusztermelődés számára. A levegőztetés biztosítja a lebontásért felelős aerob mikroorganizmusok működését. A komposzt rendszeres forgatása, átmozgatása segíti az oxigén bejutását, gyorsítja a folyamatot és megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását.
A komposztálás ideje több tényezőtől függ: az alapanyagok méretétől, a halom méretétől, a forgatás gyakoriságától, az időjárási körülményektől. Egy jól kezelt komposzt általában minimum egy év alatt készül el, de léteznek gyorsabb módszerek is: jól megválasztott gyökér- és szármaradványbontó használatával például a természetben 2-4 év alatt lejátszódó bomlási folyamatokat akár 4-7 hónapra is lerövidíthetjük. A szár- és gyökérmaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves
kötésben van.

Hogyan kell használni a BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontót?
Komposztálásnál – 0,2 l BactoFil ®CELL/komposzt m 3 adagolásban – az egyenletes méretűre vágott növényi
maradványokra vízben oldva juttassuk ki, majd még több vízzel rögtön locsoljuk be és néhány centi
vastagon fedjük le érett komposzttal vagy termőfölddel. A tavaszi fagyok elmúltától az őszi fagyok beálltáig
használható a komposzt kezelésére, akár havonta kijuttatva.
Felhasználható helyben komposztálásra is, azaz a talajon lévő tarló, levél- és szármaradványok vagy mulcs
kezelésére,
például a kertünk őszi felásásánál is – ilyen esetben először aprítsuk kisebb darabokra a növényi
maradványokat, majd a felaprított részekre háti permetezővel vagy locsolókannával juttassuk ki a BactoFil ®
CELL-t, és rögtön (fél órán belül) dolgozzuk be a talajba ásó vagy rotációs kapa segítségével. Fagyban nem használható, de 0 °C felett már kijuttatható és jól teljesít, a hidegtűrő baktériumtörzseknek köszönhetően. Baktérium- és gombaellenes készítményekkel nem keverhető! Felhasználás előtt alaposan fel kell rázni.

Ne feledjük, a komposztálás nemcsak gyakorlati haszonnal jár, hanem szemléletformáló hatása is jelentős. A komposztálás arra tanít bennünket, hogy a természetben nincs hulladék, csak erőforrás, amely megfelelő kezeléssel új életet táplál. Ez a szemlélet különösen fontos napjainkban, hiszen a környezeti kihívások megoldása mindannyiunk felelőssége.
A cikk megjelenését az AGRO.bio Hungary Kft. támogatta.
