GolfÁramlat

Zöldfalban az egészség: bőrünkön érezhetjük a természetben töltött idő fontosságát

A finn Natural Resources Institute tanulmánya szerint az irodákban kihelyezett növényfalak nemcsak a bőrön található mikrobióta összetételét képesek módosítani, de ezáltal az immunrendszer működését is fokozzák. Ez a hatás már egy hónap után érzékelhető – és ez csak egy ok, amiért jó a növények közelében lenni!

Egy növényi zöldfal bárhol jól mutat, az otthonunkban, az irodában, és óriási előnye, hogy kis felületen sok növényt sűrít. Épp ezért akkor is praktikus lehet, ha nem szeretnénk lejjebb adni a szobanövények számát illetőleg, csak éppen nincsen elegendő helyünk. A vertikális növényfal a praktikusságon túl szemet gyönyörködtető látvány, és a növények a levegőt is tisztítják.

zöldfal-plant wall

 Zöldfal irodai környezetben

A becslések szerint a fejlett országban élő lakosság mintegy egyötöde szenved valamilyen autoimmun betegségben, ami lehet allergia, atópia, 1-es típusú cukorbetegség vagy gyulladásos bélbetegség. Ezért is fontos, hogy Laura Soininen, a University of Helsinki kutatóorvosa szerint kimondhatjuk: a belső terekbe telepített zöld növényi falak hozzájárulnak az emberek bőrmikrobiótájának – a bőrben élő baktériumok összessége – egyensúlyi állapota fennmaradhasson. Márpedig a megfelelő bőrmikrobióta az autoimmun betegségek kialakulása ellen is véd. Bár az ilyen zavarokat a legtöbb esetben gyógyszeresen is kell kezelni, a tudós szerint fontos lenne a természethez való kapcsolódás, ugyanis a természetben eltöltött idő megelőzheti az autoimmun betegségek kialakulását, és csökkentheti a már kialakult tüneteket.

Zöldfalak, amelyek védik az egészséget

A kísérletbe két önkéntesekből álló csoportot vontak be, a jelentkezőket véletlenszerűen osztották szét. Az egyik csoport tagjainak növényfalat telepítettek a munkahelyére, míg a kontrollcsoport enélkül maradt. Került a zöldfalból hagyományos irodákba, illetve egy kórházba is, és a növények között volt kúszó filodendron, sárkányfa, illetve madárfészekpáfrány is. 

Mindössze két hét elteltével a kizöldült környezetben dolgozók bőrmikrobiótáján a tejsavbaktériumok jelentős elszaporodását mutatták ki. Korábbi kísérletekben arra derült fény, hogy a bőrön található tejsavbaktériumnak komoly szerepe van a kórokozók elterjedésének, illetve a bőrfertőzések kialakulásának megakadályozásában.

Zöldfal miniváltozatban, otthon

Egy hónap elteltével a Gammaproteobacteria baktériumközösséghez tartozó baktériumok nagyobb számban és megnövekedett diverzitással jelen voltak a zöldfal közelében dolgozók bőrfelületén. Erről a baktériumközösségről azt tudjuk, hogy szerepe van a gyulladások előidézéshez hozzájáruló IL-17A citokin koncentrációjának csökkenésében. Ez idő alatt nőtt a vér TGF-β1 citokin szintje is a kontrollcsoporthoz képest, ami az immunszabályozás hatékonyságával hozható összefüggésbe.

Több időt kellene töltenünk a természethez közel

A természetben található, sokszínű mikroorganizmusok elősegítik az immunrendszer fejlődését és megfelelő működését is. A városi életmód azt eredményezte, hogy kevesebb közvetlen kapcsolatunk van a természettel, ezért innovatív megoldásokra lenne szükség, például arra, hogy a városban is megteremtsük a szükséges feltételek. 

Marja Roslund, a finn Natural Resources Institute kutatója szerint egyszerű megoldásokkal lehet óriási lépést elérni, hogy az emberek egészsége javuljon. Ám ő is hangsúlyozza, hogy mindez nem elég, sokkal szélesebb körű változtatásokra lenne szükség. A városlakóknak azt kell megérteniük, hogy a természettel való kapcsolat fenntartása és növelése semmihez sem hasonlítható pozitív hatással jár.

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.

 

Már követem az oldalt

X