GolfÁramlat

Zero waste holmik, amiket magadnak is elkészíthetsz otthon

A hulladékmentes életmódban többek között az a jó, hogy a vásárlás nem kötelező, épp ellenkezőleg: minél több újrahasználható vagy lebomló eszközt készítesz el magadnak saját kezűleg, annál közelebb vagy a zero waste életmódhoz.

Lehetséges, hogy egy ideje foglalkoztat a környezettudatos otthon kialakítása, de a pénztárcád megterhelőnek érzi, hogy minden eldobható cuccot a boltokban cserélj le zöld változatra. Ezért hozok néhány tippet, hogyan oldhatod meg ezeket otthon DIY-projektekkel!

1. Méhviaszos kendő

Az alufólia és folpack leváltásához – amennyiben nem szereted a „tegyünk egy tányért a tál tetejére” megoldást – tökéletes a mosható méhviaszos kendő. Pikk-pakk megvan, mindössze pár darab használt, de kimosott pamutvászonra és természetes méhviasztömbre vagy -pasztillára van szükséged hozzá. A neked tetsző méretre kivágott vásznat terítsd egy tálcába, majd reszelj vagy darabolj rá a méhviaszból, tedd be kicsit a 40-50-fokra felmelegített sütőbe, és várd meg, míg a viasz ráolvad az anyagra. Ha kész, csak vedd ki, és tedd félre száradni – innentől csomagolásra és edények borítására is használhatod. (Kánikulában érdemes otthon hagyni, nehogy megolvadjon a méhviasz.)

2. Luffaszivacs

A mosogatáshoz, fürdéshez vagy takarításhoz használható, komposztálható luffaszivacs sajnos nem a legolcsóbb termék a boltokban, de szerencsénkre hazánkban is megtermelhető. Kora tavasszal, legkésőbb március elején vess el néhány magot a lakásban, majd május közepén ültesd ki a palántákat félárnyékos helyre és sok-sok locsolás után október végén szüretelj! A kongó, megbarnult luffatökökből némi áztatást követően ki kell mosnod a magokat – legközelebb már ezeket is elvetheted –, majd darabold a neked tetsző méretre, és szárítsd ki őket. A következő őszig meglesz a házi luffaszivacs-adagod.

luffatök

 

 

3. Natúrszappan

Egykor teljesen természetes volt, hogy ükanyáink otthon főzték maguknak a tisztálkodó- és mosószappant, miért ne látnánk hozzá magunk is? A házi szappankészítés nem bonyolult, mindössze némi figyelmet igényel, hiszen lúggal dolgozunk, cserébe bármilyen csomagolásmentes illatos-gyógynövényes-csodahozzávalós natúrszappant összedobhatunk otthon. A neten számos recept fellelhető, én ez esetben egyet sem hozok, mert ezek hosszú leírások, amelyeket a biztonság kedvéért szó szerint, grammra kimérve be kell tartani.

natúrszappan

 

4. Mosogatótabletta

A legtöbb mosogatótabletta egyenként van csomagolva, természetesen műanyagba. Ha hozzám hasonlóan kerülitek a hulladéktermelést, érdemes kipróbálni a házi mosogatótabletta-készítést! Keverjetek össze 2 ek szódabikarbónát, 1 ek citromsavat 1 ek sót, és 1 ek aktív oxigénes fehérítőt egy kevés vízzel, hogy gyúrható állag anyagot kapjatok. A kész alapot adagoljátok jégkocka-tartóba, majd szárítsátok egy napig, és voilà, kész a házi mosogatótabletta! (Első körben csak keveset készítsetek, hogy kitapasztaljátok, mi az a vízmennyiség, ami szükséges, hogy se folyós, se málló ne legyen a tabletta). Ha van kedvetek, némi illóolajat is csepegtethettek bele, de személy szerint feleslegesnek találom.

5. Arctisztító korongok

Aki komolyan veszi a reggeli-esti szépségápolási rutint, valószínűleg jó sok vattát kidob egy hónapban, nem beszélve a csomagolásról. Nos, tulajdonképpen ezek a kis vattakorongok könnyedén lecserélhetők mosható textilváltozatra, mindössze egy varrógép vagy a pelenkaöltés elsajátítása szükségeltetik hozzá. Vágj ki egy feleslegessé vált frottír törölközőből vagy fürdőköpenyből kb. 5-7 cm-es korongokat, egy vastagabb pamutvászon anyagból szintén ekkora darabokat, és varrd össze őket jó szorosan! A kész korongok mosógépben tisztíthatók, de szükség esetén mosószódába vagy folttisztító sóba is áztathatod őket. 

 

Már követem az oldalt

X