GolfÁramlat

Új magyar applikáció segít a változásban

Az 1970-es évek végétől egyértelművé vált, hogy Földünk véges erőforrásait egyre csak növekvő tempóban fogyasztjuk el. 2019-ben a túlfogyasztás világnapja július 29-ére esett, ami annyit jelent, hogy alig több, mint fél év alatt éltünk fel egy egész éves „készletet”. Bár a pandémia 2020-ban egészen augusztus 22-ig kitolta ezt a dátumot, közel sem dőlhetünk hátra, mert nyilvánvaló, hogy rendkívül pazarló életmódot folytatunk. De megérkezett a legújabb magyar applikáció, ami fogja a kezünket a változás felé vezető úton!

Mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre, de Te döntöd el, mekkora nyomot hagysz magad után!” Ezzel a gondolattal kezdődik a WWF Léptem applikációjának bemutató videója. És valljuk be: ebben az egy mondatban megannyi mély és előremutató gondolat lakozik. Hiszen nem dughatjuk homokba a fejünket: csak a hazai viszonyokat nézve is kijelenthető, a magyarok úgy élnek, mintha 2,3 Föld állna a rendelkezésükre.

A WWF nemzetközi és hazai szervezete is azért dolgozik, hogy a természeti erőforrások védelmével egy élhető, kiegyensúlyozott jövő álljon az emberiség előtt. Ezeknek a törekvéseknek az egyik kivételes megnyilvánulása lett a Léptem applikáció létrehozása, amely elsőként számolja ki egyéni lábnyomunkat hazai viszonylatokban, valós itthoni adatokra támaszkodva, és amely mindennapi tippeket ad az általunk okozott környezeti terhelések csökkentésére. A szervezet munkatársai vallják – és azt hiszem, a legtöbben igazat is adunk nekik –, mind a Föld mind a saját jövőnk biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy megismerjük mindennapi cselekedeteink Földre gyakorolt hatásait, és kiváltképp elengedhetetlen az is, hogy egy fenntartható életmód kialakítására törekedjünk.

Idehaza 2021-ben egészen korán, június 8-án értük el kritikus pontot. Ez annyit jelent, hogy ha mindenki úgy élne, mint mi, a Föld éves tartalékai ezen a napon kimerültek volna. Kétségtelen: általánosságban véve egy túlfogyasztó nemzet vagyunk. És most érvelhetnénk külföldi példákkal, hasonlíthatnánk magunkat más nemzetekhez – de talán közel sem ez a lényeg. Foglalkozzunk csak magunkkal! Nézzük meg, mit is jelent a gyakorlatban a túlfogyasztás, és hogyan tehetünk ellene, illetve hogyan lehet segítségünkre ebben az új magyar mobilalkalmazás?

Túlfogyasztásról akkor beszélünk, amikor erőforrásigényünk meghaladja a rendelkezésünkre álló megújulni képes erőforrást, az úgynevezett biokapacitást. Pár évtizeddel ezelőtt, a hatvanas évek elején még csak az egy évben rendelkezésre álló biokapacitás 73 százalékát, vagyis 0,73 földnyit használtunk el, addig a kilencvenes évek elején is már 3 százalékkal, 2017-ben pedig már szintén 73 százalékkal haladta meg fogyasztásunk a biokapacitást. Ebből az következik, hogy hatvan év alatt az 1961-es felhasználást pont egy földnyivel haladtuk meg. 

A WWF oldalán olvashatjuk, hogy a biokapacitásnál nagyobb fogyasztás azt eredményezi, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem képes olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben mi elhasználjuk. Egy példán is szemléltetik a folyamatot: úgy merítjük a véges készleteket, mintha a telefonunk akkumulátorát minden éjszaka csak tíz százalékkal tudnánk tölteni, de napközben tizenöt százalékot merítenénk. Egyértelmű, hogy pár nap után már teljesen lemerülne az akkumulátor.

Talán még ennél is elgondolkodtatóbb a visszafordítással kapcsolatos egyenlet: ahhoz, hogy a klímaváltozást még kezelhető mértékben tudjuk tartani, nem elég a túlfogyasztást elkerülnünk, de a lábnyomunk 60 százalékát adó szénlábnyomot is szinte teljesen fel is kellene számolnunk.

Ebben igyekszik segítségünkre lenni ez az új alkalmazás. A letöltés után regisztrálnunk kell az appban, majd rögtön egy kérdőív kitöltésével kezdhetünk. Ennek eredménye, hogy számszerűsíthetővé és összehasonlíthatóvá válik a saját ökolábnyomunk. A pontos adatokhoz szükség lesz a fogyasztási szokásaink feltérképezésére, egy komoly önkritikára és objektív szemléletre. Fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz, és az adatokat a valóságnak megfelelően adjuk meg, mert csak így van értelme a kihívásnak. Senki ne érezze rosszul magát attól, ha még az út elején jár! A megtett út mindig fontosabb a kezdeti állapotnál, és tapasztalatból mondom: az elért eredmények hihetetlen erőt és kitartást adnak a folytatáshoz. Az pedig egy szavakkal nehezen leírható érzés, amikor láthatóvá válik és tudatosul bennünk, hogy mennyit tettünk egy élhetőbb holnapért.

Az applikáció a lábnyomunk kiszámolása után olyan, a mindennapokban is alkalmazható tippeket ad a csökkentésre, amit könnyedén beépíthetünk az életünkbe. A tippek egymásra épülnek, és teljes mértékben a saját életvitelünkhöz alkalmazkodnak, hiszen minden ember egyedi – van, ahol az étkezés területén akadnak gondok, máshol a közlekedés fenntarthatósága ütközik akadályokba. Az alkalmazás tematikus kihívások segítségével teszi izgalmasabbá a felület használatát: időről időre próbára tehetik magukat a vízpazarlók, a kávéfüggők vagy éppen a húsimádók.

Nincs más hátra, mint előre! Jó szívvel ajánlom az WWF Léptem applikációjának letöltését, mert ebből végre nemcsak mi, hanem a bolygónk is profitálhat! 

Ajánljuk még:

„Mi egy közösséget építünk, ami majd megépíti az ökofalut” – a Nyimi Öko Közösség

2010-ben egy maroknyi ember elhatározta, hogy közösen tesz lépéseket a környezeti és társadalmi problémák ellensúlyozására: alapos tervezés után két évvel később megvásároltak egy földterületet Nyim falu határában, és ezzel letették egy jövőbeni ökofalu alapjait. Az azóta megélt tapasztalatokról beszélgettünk Sall Fanni képzőművésszel, a közösség  külső kapcsolatokért felelős képviselőjével.

 

Már követem az oldalt

X