Új magyar applikáció segít a változásban

GolfÁramlat

Új magyar applikáció segít a változásban

Az 1970-es évek végétől egyértelművé vált, hogy Földünk véges erőforrásait egyre csak növekvő tempóban fogyasztjuk el. 2019-ben a túlfogyasztás világnapja július 29-ére esett, ami annyit jelent, hogy alig több, mint fél év alatt éltünk fel egy egész éves „készletet”. Bár a pandémia 2020-ban egészen augusztus 22-ig kitolta ezt a dátumot, közel sem dőlhetünk hátra, mert nyilvánvaló, hogy rendkívül pazarló életmódot folytatunk. De megérkezett a legújabb magyar applikáció, ami fogja a kezünket a változás felé vezető úton!

Mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre, de Te döntöd el, mekkora nyomot hagysz magad után!” Ezzel a gondolattal kezdődik a WWF Léptem applikációjának bemutató videója. És valljuk be: ebben az egy mondatban megannyi mély és előremutató gondolat lakozik. Hiszen nem dughatjuk homokba a fejünket: csak a hazai viszonyokat nézve is kijelenthető, a magyarok úgy élnek, mintha 2,3 Föld állna a rendelkezésükre.

A WWF nemzetközi és hazai szervezete is azért dolgozik, hogy a természeti erőforrások védelmével egy élhető, kiegyensúlyozott jövő álljon az emberiség előtt. Ezeknek a törekvéseknek az egyik kivételes megnyilvánulása lett a Léptem applikáció létrehozása, amely elsőként számolja ki egyéni lábnyomunkat hazai viszonylatokban, valós itthoni adatokra támaszkodva, és amely mindennapi tippeket ad az általunk okozott környezeti terhelések csökkentésére. A szervezet munkatársai vallják – és azt hiszem, a legtöbben igazat is adunk nekik –, mind a Föld mind a saját jövőnk biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy megismerjük mindennapi cselekedeteink Földre gyakorolt hatásait, és kiváltképp elengedhetetlen az is, hogy egy fenntartható életmód kialakítására törekedjünk.

Idehaza 2021-ben egészen korán, június 8-án értük el kritikus pontot. Ez annyit jelent, hogy ha mindenki úgy élne, mint mi, a Föld éves tartalékai ezen a napon kimerültek volna. Kétségtelen: általánosságban véve egy túlfogyasztó nemzet vagyunk. És most érvelhetnénk külföldi példákkal, hasonlíthatnánk magunkat más nemzetekhez – de talán közel sem ez a lényeg. Foglalkozzunk csak magunkkal! Nézzük meg, mit is jelent a gyakorlatban a túlfogyasztás, és hogyan tehetünk ellene, illetve hogyan lehet segítségünkre ebben az új magyar mobilalkalmazás?

Túlfogyasztásról akkor beszélünk, amikor erőforrásigényünk meghaladja a rendelkezésünkre álló megújulni képes erőforrást, az úgynevezett biokapacitást. Pár évtizeddel ezelőtt, a hatvanas évek elején még csak az egy évben rendelkezésre álló biokapacitás 73 százalékát, vagyis 0,73 földnyit használtunk el, addig a kilencvenes évek elején is már 3 százalékkal, 2017-ben pedig már szintén 73 százalékkal haladta meg fogyasztásunk a biokapacitást. Ebből az következik, hogy hatvan év alatt az 1961-es felhasználást pont egy földnyivel haladtuk meg. 

A WWF oldalán olvashatjuk, hogy a biokapacitásnál nagyobb fogyasztás azt eredményezi, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem képes olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben mi elhasználjuk. Egy példán is szemléltetik a folyamatot: úgy merítjük a véges készleteket, mintha a telefonunk akkumulátorát minden éjszaka csak tíz százalékkal tudnánk tölteni, de napközben tizenöt százalékot merítenénk. Egyértelmű, hogy pár nap után már teljesen lemerülne az akkumulátor.

Talán még ennél is elgondolkodtatóbb a visszafordítással kapcsolatos egyenlet: ahhoz, hogy a klímaváltozást még kezelhető mértékben tudjuk tartani, nem elég a túlfogyasztást elkerülnünk, de a lábnyomunk 60 százalékát adó szénlábnyomot is szinte teljesen fel is kellene számolnunk.

Ebben igyekszik segítségünkre lenni ez az új alkalmazás. A letöltés után regisztrálnunk kell az appban, majd rögtön egy kérdőív kitöltésével kezdhetünk. Ennek eredménye, hogy számszerűsíthetővé és összehasonlíthatóvá válik a saját ökolábnyomunk. A pontos adatokhoz szükség lesz a fogyasztási szokásaink feltérképezésére, egy komoly önkritikára és objektív szemléletre. Fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz, és az adatokat a valóságnak megfelelően adjuk meg, mert csak így van értelme a kihívásnak. Senki ne érezze rosszul magát attól, ha még az út elején jár! A megtett út mindig fontosabb a kezdeti állapotnál, és tapasztalatból mondom: az elért eredmények hihetetlen erőt és kitartást adnak a folytatáshoz. Az pedig egy szavakkal nehezen leírható érzés, amikor láthatóvá válik és tudatosul bennünk, hogy mennyit tettünk egy élhetőbb holnapért.

Az applikáció a lábnyomunk kiszámolása után olyan, a mindennapokban is alkalmazható tippeket ad a csökkentésre, amit könnyedén beépíthetünk az életünkbe. A tippek egymásra épülnek, és teljes mértékben a saját életvitelünkhöz alkalmazkodnak, hiszen minden ember egyedi – van, ahol az étkezés területén akadnak gondok, máshol a közlekedés fenntarthatósága ütközik akadályokba. Az alkalmazás tematikus kihívások segítségével teszi izgalmasabbá a felület használatát: időről időre próbára tehetik magukat a vízpazarlók, a kávéfüggők vagy éppen a húsimádók.

Nincs más hátra, mint előre! Jó szívvel ajánlom az WWF Léptem applikációjának letöltését, mert ebből végre nemcsak mi, hanem a bolygónk is profitálhat! 

Ajánljuk még:

A Föld fekete doboza – tanmese az utókornak

Ha elénk teszik a fényképét, olyan érzésünk van, mintha egy modern szobrászművet látnánk, valahol egy messzi, gránitokkal övezett síkságon. Pedig ez az acéltest sokkal komolyabb, mint egy árván álló művészi alkotás, hiszen nem mást, mint életünk fekete dobozát rejti magában. Egy hatalmas adathalmazt, telis-tele jelenünk cselekedeteivel és döntéseivel: utódainknak szánt információ – vagy inkább figyelmeztetés. Ez Földünk fekete doboza, amely magyarázatot ad majd gyermekeinknek, unokáinknak arra vonatkozóan, hogy mi vezetett földi létünk hanyatlásához.