GolfÁramlat

Közeleg a műanyagmentes július: ezt tudd a csomagolásmentes boltokról, mielőtt felkeresed valamelyiket

A hétköznapokban hajlamosak vagyunk kényelemből fittyet hányni a környezettudatos vásárlásra, a műanyagmentes július kihívása azonban még a kételkedőket is lázba hozhatja. Hogy készülj erre? Mutatom!

Noha az elmúlt hónapokban számtalan zero waste üzlet bezárt itthon, a nagyobb városokban még mindig találkozni csomagolásmentes boltokkal. Ezek a helyek – a piacok mellett – lehetőséget nyújtanak a műanyag csomagolás nélküli, saját tárolóba történő vásárlásra.

A tapasztalat azt mutatja, a műanyagmentes július „mozgalom” sokakhoz elér, így ebben a hónapban olyanok is be-betérnek a csomagolásmentes boltba, akik előtte soha. Ha sosem jártál még ilyen jellegű üzletben, jól jöhet ez a néhány tipp:

  1. Nézz utána a kínálatnak: a csomagolásmentes boltok érthető módon sokkal kisebb árukészlettel rendelkeznek, mint a hipermarketek, hiszen kevesebb terméket lehet nagy tételben csomagolás nélkül beszerezni és értékesíteni. Hogy ne érjen csalódás, első körben érdemes végignézni a kiszemelt bolt kínálatát az interneten. Itt többnyire leírják, mi mindent tudsz helyben beszerezni, így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket! 

A legegyszerűbb, ha összeírsz egy listát arról, mit szeretnél megvenni, így biztos semmit nem felejtesz el, és előre tudni fogod, hány szütyőre lesz szükséged (persze, nem árt pluszban készülni pár darabbal). Ezután következhet a vásárlás!

  1. Vigyél magaddal tárolót: valószínűleg minden csomagolásmentes boltban készülnek papírtasakkal a váratlanul betévedők részére, de a zero waste életformának pont az lenne a lényege, hogy ne használjunk új tárolókat – oké, ez nem papírmentes július, de a papír legyártása is műanyaggal járhat. Szóval, szerezz be textilszütyőket, vigyél magaddal befőttes üvegeket vagy régi ételhordós edényeket az élelmiszernek, illetve az eddig használt flakonjaidat az öko tisztítószereknek és kozmetikumoknak. Lemérni őket viszont felesleges kör, a boltban úgyis a helyszínen tárázzák vagy mérik le saját mérlegen a tárolókat, hogy azok súlyáért ne kelljen fizetned feltöltés után. 
  2. Ismerkedj meg a hazai termékekkel: tekintve, hogy a legtöbb zero waste boltban igyekeznek magyar, vegyszermentes tisztítószereket és kozmetikumokat összegyűjteni, nem biztos, hogy valaha is hallottál már a kapható termékekről, ha eddig nem foglalkoztál a környezettudatosság témájával mélyrehatóan. Bár a boltokban tudnak felvilágosítást adni, azért mégiscsak gyorsabb, ha már konkrét tervekkel indulsz neki a műanyagmentes júliusnak, és tudod, hogy mely hazai márkák saját üvegtárolóját lehet visszaváltani később az üzletben – ezzel kibekkelve a műanyagot –, vagy mely gyártó szilárd samponja jött be a többségnek.
  3. Készülj, hogy kicsit többet fizethetsz: bár az ember azt gondolná, hogy minden olcsóbb egy olyan boltban, ahol nem kell megfizetni a csomagolás árát, ne felejtsd el, hogy ezek az üzletek kisebb vevőkörükből adódóan nem tudnak versenyezni a multikkal, akinek jóval kisebb haszon is elég lehet egy-egy terméken, mégis vígan fenntartják magukat. A hagyományos gyártósori termékek helyett ráadásul minőségibb, kis szériában készülő áruval, az eldobható helyett drágább, de többször használható eszközökkel és kézműves élelmiszerekkel találkozhatsz egy csomagolásmentes boltban – ezek mind, mind az ökolábnyom csökkentését szolgálják. Ugyanakkor egyszeri (bizonyos, életreszóló tárgyak esetén első és utolsó) megvásárlásukkor valóban többet fizethetsz.
  4. Kérdezz, kérdezz, kérdezz: noha a törvényi előírások alapján számos dolgot fel kell tüntetni a kimérősen vásárolható termékek esetén is, nem fogsz annyi információt megtalálni egy üvegen, mint egy műanyag csomagoláson. Nem kell rosszul érezned magad amiatt, hogy valamit nem értesz, nem ismersz, nem tudsz. Kérdezd meg nyugodtan az eladót, akár arról, honnan származik egy bizonyos áru, akár arról, hogyan kell használni egy különösnek vagy bizarrnak tűnő terméket (vajon hány férfi ismer fel egy intimkelyhet a polcon?). A kimérősen érkező termékek eredeti csomagolásán elvileg minden információnak ott kell lennie, így a boltosok jó eséllyel választ tudnak adni kérdéseidre! 

Bár a műanyagmentes július nem menti meg a földet a plasztikáradattól, érdemes eljátszani a gondolattal, vajon mi lenne velünk, ha nem csupán egy hónapig igyekeznénk elkerülni a műanyagot, hanem egész életünkben?

Az biztos, hogy a modern civilizáció keretében teljes mértékben nem tudnánk lemondani róla, hisz

negatív tulajdonságai ellenére bizonyos területeken logikus, sőt, jelenleg szükségszerű a használata.

A modern orvoslás például az eldobható műanyageszközökre épül a fertőzések elkerülése végett, ennek szükségszerűségéről pedig talán senkit nem kell győzködni. Ugyanígy, mindennapi életünknek is számtalan szegmensében jelen van a műanyag: ruháink jelentős része például nem száz százalékosan természetes anyagból készül, hanem poliészter is kerül beléjük. Tehát a környezettudatosság jegyében búcsút kellene mondanunk a teli gardróbnak.

A kis nejloncsomagolások szállítása pedig napjaink kereskedelmében sokkal egyszerűbb, mintha nehéz üvegekben vagy ládákban kellene az élelmiszerboltokba szállítani – de ez utóbbi „csupán” azon rendszer átalakításának kérdése, amit a csomagolásmentes boltok már elkezdtek kalapálni. 

Ajánljuk még: