GolfÁramlat

Komposztfutár: egy menő szegedi kezdeményezés, ami országosan példát mutathatna!

Sokan attól félnek, hogy büdös, mások azért nem vágnak bele, mert egyszerűen nincs elég helyük. Megint mások azt gondolják, a komposztálás bonyolult. De van egy megoldás, amiben a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad. Illetve, az pont nem: az a komposztra kerül.

A Megálló Közösségi Ház Szeged Tarján városrészének színfoltja, ahol lehetőséget biztosítanak minden korosztály számára a találkozásra és az ismeretszerzésre akár tematikus klubfoglalkozások, akár tanácsadás keretein belül. A ház udvarán közösségi kert működik, ami egyfajta kulturális térré vált az évek során: szabadtéri filmvetítéseknek és egész napos programoknak ad otthont. Egy igazi nagybetűs Közösség ez, ahol minden személyiség megtalálja a neki tetsző elfoglaltságot, és ahol egyének és szervezetek együtt, közösen dolgoznak az értékteremtésért. Itt indult útjára a Komposztfutár-projekt, aminek működéséről és tapasztalatairól magukat az alapítókat kérdeztem – egyetemista és középiskolás fiatalokat, akik külön-külön is érdeklődnek a fenntarthatóság lehetőségei iránt, és akik nem restek tenni azért, hogy valami igazán maradandót alkossanak.

„Van közülünk, akit kifejezetten a komposztálás szakmai része érdekel, ők a baráti-, családi körükben már jóideje közösen komposztálnak. Mást inkább a logisztikai kihívások foglalkoztatnak, ő a közösségszervezéssel foglalkozik. Az egyik ötletgazdánk például a Hulladékvadász applikáció köré szerveződő szegedi csapat létrejöttéért dolgozik, másikuk pedig a Tiszai PET Kupa működtetésében önkénteskedik” – meséli Németh Zsófia, aki közösségszervező koordinátorként vesz részt a Megálló munkájában.

„A komposztálás elég egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható gyakorlat, amihez alig kell több egy edénynél és némi forgácsnál. Amikor arról gondolkodtunk, hogy az emberek miért nem komposztálnak, azt kellett észrevennünk, hogy alig vannak olyan helyek, tárolók, ahol bárki leadhatná, kiüríthetné a konyhai zöldhulladékot gyűjtő edényeit. A Komposzt-futár erre a kérdésre jelent választ: hozzáférhetővé tudja tenni a komposztálást, hálózatot tud teremteni. Nem mellesleg a szakmai-logisztikai képességeinket is folyamatos kihívások elé állítja, ami jó” – ezt már Zatykó Benedek ötletgazda mondja a Komposztfutár történetéről. A Megálló Közösségi Ház és az azt fenntartó MASZK Egyesület október 10-én, a Komposztálás napján indította útjára az új, bárki által ingyenesen igénybe vehető Komposztfutár-programot, aminek keretein belül

önkéntes biciklis futárok gyűjtik össze a háztartási hulladékokat vagy a már bomlásnak indult komposztkezdeményeket.

Azok a lakosok, akik csatlakoztak a programhoz és beszerezték saját komposztálóládájukat, vagy jelezték, hogy leadnák az eddig gyűjtögetett konyhai zöldhulladékukat, a Megálló Közösségi Ház közösségi oldalán keresztül kereshetik fel a futárokat, akik csütörtökön és pénteken, előre megbeszélt időpontokban veszik fel a szállítanivalót.

Bár mindez nagyon egyszerűnek hangzik, nem kevés munkát és szervezést igényel a rendszer kialakítása, fenntartása, folyamatos fejlesztése. „Nagyon szerettünk volna nyitni a közösségi komposztálás felé, és a MASZK Egyesület által fenntartott Megálló Közösségi Ház közösségszervezőivel együtt gondolkodtunk arról, mik lehetnének ennek a pontos keretei. A hozzájuk tartozó közösségi kertnek vannak komposztálóládái, nekünk volt biciklis utánfutónk, innen indultunk. Később összehordtuk az első tárolóedényeket, aztán közösen szereztük a forgácsot. Összeraktuk az utánfutót, lefestettük a tárolókat, megszerveztük az első útvonalakat, és igyekeztünk minél szélesebb körben hírt adni róla” – mesélik a fiatalok.

 A komposztfutár-projekt munkatársai

Szerencsére az ötlet másoknak is nagyon tetszett. „Már a felhívásnak is nagy volt a sikere. Számunkra is meglepő volt, hogy mennyire sokan megosztották, és néhány nap alatt elértük a maximum létszámot, akivel jelenleg dolgozni tudunk. Voltak olyan jelentkezők, akik már rutinos komposztálók, de eddig nehézséget jelentett nekik, hogy hova vihetik el a komposztot és vannak lelkes kezdő háztartások, akik őszinte érdeklődéssel figyelnek minket. Néhányan nyitottak arra is, hogy maguk hozzák el a Megálló Közösségi Ház komposztálójába, ami egyébként nyitvatartási időben már régóta várta a komposzttal érkezőket. Futárokként a néhány hetes projektben még új szereplők vagyunk a velünk komposztálók heti rendjébe, így nagyrészt lelkes, mosolygós emberekkel találkozunk” – teszik hozzá.

Jó ezeket a pozitív tapasztalatokat hallani, mert nem mindig egyszerű egy ilyen értékeket közvetítő, fenntarthatóság felé mutató kezdeményezést sikerre vinni. De úgy néz ki, hogy a Megálló csapatának eddig szerencséje van, hiszen egy-egy menetidő-eltéréstől vagy nehezen megtalálható címtől eltekintve minden jól megy. „Mi is most tanuljuk ezt az egészet, de azt érezzük, hogy elnézőek velünk, kedvesen írnak, ha nem sikerül találkoznunk, és általában a drukkereink. Már rövid távon is gondolkodunk abban, hogy bővítsük a csapatokat, keresünk még néhány biciklizni szerető önkéntest, hogy több háztartáshoz érhessünk el. A projekt végén, persze, azt reméljük, hogy a résztvevők magukra és közösségükre találva indítanak majd közösségi komposztálókat, és mi valamiféle már jól ismert hálózat maradunk a későbbiekben”- összegzik a projekttől várt eredményeket Zsófiék.

A komposztálás gyakorlata szükségszerű, és nagyon fontos is – ezt egyre jobban fel kell ismernünk. „Nem is gondolnánk, mennyit ártunk az érdektelenségükkel: évente 180 kg CO2 ökológiai lábnyomért felel fejenként az, ha nem komposztálunk. Erre kínálunk egyszerű megoldást, amiből akár más jó dolgok is elindulhatnak, például közösségek is feljlődhetnek. Jó volna, ha minél többen látnák és tudatosítanák, hogy mennyire értékes tápanyagokkal teli konyhai zöldhulladék végzi a szemétben nap mint nap, és a maguk egyéni, közösségi szintjein nem hagynák ezeket elveszni” – zárja szavait Benedek.

Abszolút egyetértek vele. Gyakorlott komposztálóként magam is látom, milyen hatalmas mennyiségű zöldhulladékot mentek meg a kukába dobástól, még úgy is, hogy kifejezetten tudatos és mértékletes fogyasztónak számítok. A komposztálás kitűnő hulladékfaló, emellett pedig rendkívül értékes hozadéka lehet a kertnek, hiszen

végterméke igazi kincs a növények, a talaj és a környezetünk számára.

A Megálló komposztfutárjának dobozaiba kerülhetnek gyümölcsök és zöldségek nyers maradékai, kávézacc és teafű, más fűszerek, gyógynövények, elszáradt virágok és cserepes növények is. Kezdők, laikusok, kételkedők és lelkes érdeklődők is jelentkezzenek bátran, élménynek is kiváló!

Fotó: Komposztfutár | Megálló

 

Már követem az oldalt

X