GolfÁramlat

Kevésbé mentjük meg a Földet, ha fast fashion holmit vásárolunk a turkálóban?

 A fast fashion a turiban is fast fashion marad? A környezet ügyét is segítjük ezzel, vagy csak a lelkiismeretünket? Pro-kontra érvek a témában, hogy könnyebb legyen döntened!

A divatipar az egyik legszennyezőbb ágazat napjainkban: amellett, hogy az egyes divatcikkek előállítása óriási ökológiai lábnyomot hagy, a ruhákat és különböző kiegészítőket készítő, leggyakrabban indiai vagy távol-keleti munkások etikátlan körülmények között, sokszor éhbérért dolgoznak azért, hogy mi divatosak lehessünk.

Manapság él egy olyan mítosz a divatban, hogy a használt ruházat mindig fenntarthatóbb, környezetkímélőbb választás. De még a secondhand ruháknak is van környezeti hatása – különösen, ha ezek a ruhadarabok is az úgynevezett „fast fashion” ellátási láncában készültek. A fast fashion relatíve olcsó divatcikkeket jelöl, amelyeket az egyre gyorsabb ütemben változó trendek ihletnek és amelynek minősége általában megkérdőjelezhető.

Könnyen előfordulhat, hogy noha megfogadjuk, hogy soha többé nem vásárlunk fast fashion üzletben vagy webshopban, (vagy úgy döntünk, hogy lecsökkentjük az ilyen forrásból származó ruhák számát a gardróbunkban a környezettudatosság jegyében), mégis beleszeretünk egy szép, ismerős cég ruhájába egy turiban. A second hand piac már sokadik virágkorát éli – a COVID-19 alatt még inkább felélénkült –, arra a kérdésre pedig, hogy helyesen cselekszünk-e, amikor másodkézből szerezzük be fast fashion holmikat, nincs egyértelmű, igen vagy nem válasz.

Határozottan pozitív hatásokkal is bír, ilyenek:

- A körkörösség

Ha használt ruhákat vásárlunk, segíthetünk abban, hogy a divatipar még inkább a körfogásos modell része lehessen. Egy ruha hagyományos életciklusa lineáris: előállítják, értékesítik, viselik, majd eldobják, így a használat után a szemétlerakóba kerül. Az olyan ruhadarabok viszont, melyeket a turkálókban vásárolunk meg, életük következő szakaszába léphetnek azáltal, hogy mi viseljük őket –

innentől kezdve a linearitás körkörös folyamatba fordul, ami összességében hasznos bolygónk szempontjából.

- Az ár faktor

A használt ruhák alacsonyabb áruk miatt több ember számára elérhetők. Merthogy nem mindenki engedheti meg magának az új fast fashion darabokat, még akkor sem, ha a gyártók, márkák számára is fontos, hogy elérhető árú termékeket értékesítsenek. A használt fast fashion ruhák vásárlása lehetőséget ad azoknak a fogyasztóknak is divatosan öltözködni, akik nem engedhetik meg maguknak a fenntartható divatot, de még az új fast fashiont sem. (A fenntartható designer darabokra azonban megéri gyűjteni, és ma már lehet olyan kreációkat is találni, melyek nem olyan vészesen drágák – például a lokálisan előállított biopamut pólók, pulóverek stb.)

- A pénzünk nem a multikhoz kerül

Ha másodkézből szerezzük be a fast fashion ruhákat, nem támogatunk olyan óriásvállalatokat, melyek már amúgy is milliárdosak. Igaz, hogy az adott használt pólót vagy ruhát egyszer már valaki megvette, de ahelyett, hogy egy új darabot vásárolnál, egy másodkézből származó társába invesztálva feltehetőleg egy kisvállalkozót vagy egy lokális üzletet támogatunk. Hogy ez miért fontos? A fast fashion cégek óriási pénztömegeket mozgatnak, és ahogy fentebb is említettük, kizsákmányoló keretek közt foglalkoztatják dolgozóikat. A gyári munkásoknak persze meg kell élniük valamiből, ugyanakkor a mai napig nem láthatjuk elterjedni azt a gyakorlatot, hogy a gigászi profitból jelentősen javítanának a dolgozók munkakörülményein és szisztematikusan emelnék a béreiket.

Azt már tudjuk, hogy miért előnyös másodkézből vásárolnunk fast fashion termékeket, most pedig nézzük meg azt is, hogy miért hátrányos mindez!

- A minőség megkérdőjelezhetősége

A LEAN-modellen alapuló gyors divat szezonról szezonra ontja magából a divatcikkeket, melyek minősége sokszor kifogásolható. Ugyanakkor a Fashion Revolution mozgalom alapítója és kreatív igazgatója szerint, az olcsóbb ruhákat hajlamosak vagyunk elhanyagolni, nem kezeljük őket kellő odafigyeléssel, a nagy divatcégek pedig kevés esetben nyújtanak javítási szolgáltatást.

Meg kell tanulnunk kellően odafigyelni a ruhadarabjainkra – akár fast fashion, akár second hand fast fashion, akár designer darabokról van szó!

Mielőtt megvásárlunk egy ruhadarabot vagy cipőt, kiegészítőt, vizsgáljuk meg, milyen anyagból készült, járjunk utána az anyag tulajdonságainak, ellenőrizzük a varrások milyenségét, illetve nézzük át a címkében leírtakat! Legyen minden vásárlásunk tudatos, jól átgondolt! Már csak azért is, mert akárhol is vesszük azt a ruhát, amit később nem hordunk, nem segítünk a környezetvédelem ügyén.

- Ez attól még fast fashion…

Emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy ezek a ruhadarabok még mindig fast fashion termékek. Hatalmas mennyiségben készülnek, gyakran alacsony minőségben, vegyszerekkel kezelt anyagokból, a már ismertetett körülmények között… A secondhand fast fashion vásárlásakor nem közvetlenül támogatjuk a márkát, de hogy nem azt támogatjuk, amit az adott multicég képvisel, az vitatható.

Szóval megvegyük azt a szép turis fast fashion ruhát, vagy sem?

Mielőtt döntenénk, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Valóban szükségünk van rá, fogjuk viselni legalább 30-szor vagy annál többször?
  • Kényelmes a szabása, az anyaga?
  • Tudunk rá vigyázni, meg tudjuk javíttatni?
  • Tovább tudjuk adni, ha már nem lesz szükségünk rá?
  • Összhangban áll azokkal az értékekkel, amiket vallunk?
  • Passzol a stílusunkhoz, színtípusunkhoz?

Amennyiben ezekre a kérdésekre igen a válasz, nyugodtabban mondhatunk igent az adott ruhadarabokra. A lényeg az, hogy olyan ruhadarabok legyenek a gardróbunkban, melyeket szeretünk, sokáig viselünk és ha még érdemes, később tovább tudunk adni a körkörösség jegyében.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X