Egyetlen fiatal fa 10 légkondicionáló 20 órányi munkáját végzi el – védekezzünk faültetéssel a hőhullámok ellen!

GolfÁramlat

Egyetlen fiatal fa 10 légkondicionáló 20 órányi munkáját végzi el – védekezzünk faültetéssel a hőhullámok ellen!

A Wageningeni Egyetem kutatása szerint egyetlen fiatal fa 10 darab, 20 órán keresztül üzemelő légkondicionálót is kiválthat. Ez annak fényében nagyon fontos információ, hogy a hőhullámok tragikus következményekkel járnak: egyes számítások szerint csupán az európai lakosság körében tavaly nyáron is több mint 70 ezer ember halt meg a hőség miatt. 

Egy másik kutatás eredményei szerint pedig az Egyesült Királyságban a hőhullámok alatt az országos halálozási arány 3,74%-kal nőtt a nem hőhullámos napokhoz képest. A hőhullám intenzitásának minden fél foknyi növekedése 2,49%-kal, míg minden egyes hőségben telt nap 0,38%-kal növelte a halálozási kockázatot.

Forrás: European Climate Pact / Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

Fákkal a hőhullámok hatásai ellen

2024 nyara rekord forróságot hozhat, miután az elmúlt év a valaha mért legmelegebb volt. A klímaválság egyre súlyosabb hőhullámokat okoz, amelyek jelentős veszélyt jelentenek az emberek egészségére és életére.

Tudatos fásítással és zöldítéssel jelentős mértékben lehetne csökkenteni az épített környezetben tapasztalható hőmérsékletet, nagyobb védelmet nyújtva a magas egészségügyi kockázati csoportok számára.

A leginkább veszélyeztetett csoportok közé a krónikus betegségekkel küzdők, az idősek, a nagyon fiatalok, valamint a mentális betegséggel és krónikus egészségi problémákkal élők tartoznak. Az extrém hőség különösen veszélyes lehet a szív- és vesebetegségekben szenvedők számára, és súlyosbíthatja a krónikus állapotokat, mint például a szív- és érrendszeri, mentális, légzőszervi és cukorbetegséggel kapcsolatos problémák. Azonban még a fiatal és egészséges emberek is veszélyben lehetnek, ha megerőltető fizikai tevékenységet végeznek a forró időben.

Fotó: Unsplash / Rob Mulally

Az épített környezet alkalmazkodása, és különösen a fák ültetése, rendkívül fontos a hőhullámok hatásainak csökkentésében.

A fák hűtik a városokat azáltal, hogy árnyékot adnak a talajnak és a környező épületeknek – 11-25 fokkal is csökkentve a hőmérsékletet árnyékban –, valamint a párologtatás révén, ami szintén ellensúlyozza az urbánus hősziget hatást.

Az Európai Éghajlati Paktum többek között a fák klímaváltozás ellen betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet nagykövetein és azok akcióin keresztül. „Az idei nyár valószínűleg újabb kihívások elé állít minket a hőség szempontjából. Ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk környezetünkre, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy alkalmazkodjunk a változó klímához.

A fák ültetése és megőrzése ebben kulcsfontosságú és költséghatékony módszer a városi hő csökkentésére, valamint jelentősen hozzájárul a közösségek életminőségének javításához.

Ennek fontosságára fókuszáltunk kezdeményezéseinken, eseményeinken keresztül több magyarországi városban, így saját lakóhelyemen, Romonyán is” – mondta Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka ökoszisztéma-kutató, a madarak és emberek közötti együttműködési rendszerek szakértője, egyben az Európai Éghajlati Paktum nagykövete.

Fotó: Unsplash / Mike Benna

A fák tudatos kezelését országos és helyi, valamint egyéni szinten is fontos minél hamarabb elkezdeni. Az utóbbi években az erdőgazdálkodás tekintetében pozitív, növekvő számokról számolnak be a szakemberek, azonban a települések még kevésbé kezelik prioritásként a kérdést.

Mit tegyünk hőhullámok idején?

A lakosságnak számos módja van arra, hogy megvédje magát és szeretteit a hőségtől.

Legyenek napvédelmi szempontból tudatosak, igyanak sok vizet, korlátozzák az alkohol fogyasztását, fogyasszanak könnyű ételeket, és kerüljék a megerőltető fizikai tevékenységeket a legmelegebb időszakokban.

Ha otthon túl meleg van és nincs légkondicionáló berendezésük, menjenek légkondicionált bevásárlóközpontokba, közösségi központokba, könyvtárakba vagy helyi uszodákba.

Fotó: Unsplash / Syahrin Seth

Az Európai Éghajlati Paktumról

Az Európai Bizottság által az európai zöld megállapodás részeként indított paktum

azon emberek mozgalma, akik küldetésüknek tekintik, hogy Európát fenntarthatóbbá tegyék és elősegítsék, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.

Az éghajlati paktum közös színteret kínál az egyéneknek, a közösségeknek és a szervezeteknek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a következményeihez való alkalmazkodás érdekében.

Forrás: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

Nyitókép: Unsplash / Sebastian Glapinski

Ajánljuk még:

Teher a környezetnek, kincs a szervezetnek: tévhitek és igazságok az avokádóról

Az avokádó egy aprócska gyümölcs, amiért az egész világ verseng. Zöld aranynak is nevezik, hiszen állítólag több pénz származik belőle, mint a marihuánából, emellett szuperélelmiszerként is számontartják, bizonyítottan hasznos a szervezet számára – csak a környezetet tesszük érte tönkre. Míg a társadalom egyik fele bojkottra szólít fel a környezet megóvása érdekében, a másik fele bűntudatot érez, amiért élvezni akarja az avokádó nyújtotta előnyöket, és általuk egészségesebben szeretne étkezni. Az aligátorkörte számtalan kérdést felvet, ideje, hogy lerántsuk a leplet a tévhitekről és az igazságokról.