GolfÁramlat

4 étel, ami egyre inkább luxusnak számíthat a klímaváltozás miatt

Lassan hétköznapinak számító élelmiszerek válhatnak luxussá a klímahelyzet miatt, nemcsak a világ távoli pontjain, de itt, a Kárpát-medencében is.

A konyhakerttel rendelkezők valószínűleg látják már, hogy évről-évre küzdelmesebb termelni a szélsőséges időjárás, a durva viharok és elhúzódó aszályok miatt. De hány olyan élelmiszer lehet, ami a közeljövőben már-már luxussá válik? A teljesség igénye nélkül négyet hoztam most ide: van, ami távoli, van, ami közeli, egyik konyhánk mindennapos szereplője, míg a másik csak évente néhányszor édesíti életünket. Egy dolog azonban közös bennük: még fogyaszthatjuk, de az idő múlásával vélhetőleg egyre inkább luxusnak számítanak.

Kávé

A kávécserje – főleg az arabica – viszonylag kényes növény, nem terem jól, csak tengerszint feletti magasságon, megfelelő mennyiségű árnyék és vízellátás mellett lehet termeszteni. A globális felmelegedés azonban több problémát is magával hozott: egyrészt csökken a kávétermesztésre alkalmas, egyébként is keskeny terület, másrészt újfajta betegségek és kártevők jelennek meg, harmadrészt kevesebb eső esik az ültetvényeken, cserébe egyre több a fagykár (az üvegházhatás, tudniillik, nemcsak meleget, hanem váratlan hidegfrontokat is hoz).

Bár attól egyelőre nem kell tartani, hogy teljesen elfogy a kedvenc fekete nedűnk, a kieső terménymennyiség és a globális infláció úgy felnyomta a kávébab árát, hogy egyre szélesebb rétegnek jelenthet már most luxust egy kiló kávé megvásárlása.

Magyar málna

Míg gyerekkoromban szinte minden kertben megtalálhattuk a finom, nagyszemű málnát, addig manapság már nemhogy a magánházaknál, de földművelési területeken sem folyik termesztés – húsz év alatt 1500 hektárról mindössze 200 hektárra csökkent a hazai málna termelési területe. A legnagyobb gondot jelen esetben is a felmelegedés okozza, a málna ugyanis viszonylag kényes növény, és nem tűri jól a Magyarországon (sajnos) megszokottá vált hosszú, esőmentes időszakokat, a bogyók kicsik maradnak vagy az ágakra száradnak.

Az én szomszédom tavaly bizony már szinte semmit nem tudott leszedni a saját töveiről… 

Csokoládé

Talán kevesen tudják, de a világ kakaóbabtermésének javarészét mindössze két ország, Ghána és Elefántcsontpart adják. Pont két olyan terület, amely jelentősen ki van téve az elsivatagosodásnak, erdőirtásnak és aszályos időszakoknak, ami azért is jelent gondot, mert a kakaóbab a kávéhoz hasonlóan nagyon speciális termesztési feltételeket igényel, a napi hőingadozás például nem lehet több 8 foknál a megfelelő termés érdekében.

A jóslatok szerint, amennyiben nem állítjuk meg a trópusi területek pusztulását, 2050-re akár felére is csökkenhet a kakaóbab termesztéséhez megfelelő földek területe, azaz a babból készült csokoládé mennyisége drasztikusan bezuhanhat.

Állathús

Bár az állati eredetű termékek fogyasztása manapság teljesen alapvető szokás a többség számára, az állattenyésztés és -tartás olyan nagy ökológiai lábnyommal bír, hogy a közeljövőben kénytelenek leszünk csökkenteni a fogyasztást a klímacélok betartása érdekében. A hús tulajdonképpen egyszerre okozója és vesztese is a klímaváltozásnak, hiszen a termőterületek globális csökkenése felveti azt a kérdést, szabad-e földeket „pazarolni” azzal, hogy takarmányt termesztünk rajtuk ahelyett, hogy automatikusan emberi fogyasztásra szánt terményekkel vetjük-e be. A gazdasági előrejelzések szerint jelenleg két trend van alakulóban: a feltörekvő országokban nő a húsfogyasztás iránti igény, míg a nyugati világban egyre jobban terjednek az állati termékeket mellőző étrendek. Ugyanakkor kísérleteznek már az igencsak megosztónak számító műhúsok gyártásával

Bárhogyan is vélekedünk ma a klímaügyekről, azzal mindenképpen csak nyerünk, ha minél inkább a tudatos fogyasztás elvei szerint élünk. A városban is odafigyelünk arra, mit, milyen csomagolásban veszünk, és megpróbálunk magunk is a természettel összhangban létezni. Igyekezhetünk közel kerülni ahhoz a világhoz, amit elődeink még jól ismertek, és akkor magunk is megérthetjük, megérezhetjük, mit volna érdemes védeni. Ha pedig kertes házban, esetleg egy nagyobb birtokon élünk, és lehetőségünk van rá, törekedhetünk a vegyszermentes növénytermesztésre és a természet folyamatainak segítésére. Úgy máris nem csak a riogatást látjuk a környezetvédelem ügyéből!

Ajánljuk még:

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként… 

 

Már követem az oldalt

X