GolfÁramlat

10 környezettudatos karácsonyi ajándék, amiről még nem késtél le

Az okosabbak már novemberben beszerzik az ajándékokat, hogy ne karácsony hetében, két tepsi bejgli sütése közben kelljen azon tanakodni, ki minek örülne a családban – mi, halogatók, pedig csak reménykedünk, hogy eszünkbe jut még valami klassz dolog. Főleg valami olyan, ami nemcsak szép, de hasznos is.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki utál olyan porfogókat adni ajándékba, amik végül úgyis a kukában vagy a fiók mélyén végzik. A hozzám hasonló környezetvédőknek persze az a legnagyobb ajándék, ha nincs ajándék, hisz az pont nulla ökológiai lábnyommal jár, de üsse kő, évente egyszer mi is lehetünk materialisták, és adhatunk vagy kaphatunk valami kézzelfoghatót az ünnep kedvéért.

Szerencsére, a kézzel fogható holmik is lehetnek környezettudatosak, most az utolsó utáni pillanatokra hoztam nektek tíz tippet, ha még mindig a boltokat járnátok:

  1. Hulladékmentes mosogató-kellékek: sokan azt állítják, szeretnének kevesebb műanyagot termelni otthon, csak nem tudják, hogy fogjanak bele. Egy luffaszivacsból, fa mosogatókeféből és mosogatószappanból álló kis kollekció inspiráló lehet azoknak, akik csak a kezdőlökésre várnak.
  2. Könyv vagy e-book környezettudatosság témájában: az utóbbi években számos könyv került piacra a zero waste háztartás, vegyszermentes takarítás, zöld gyermeknevelés vagy éppen vegetáriánus életmód témájában, ráadásul kifejezetten hazai bloggerek tollából. Egy letölthető e-book még papírnyomtatással sem jár – ezeket a könyveket kifejezetten ajánlom.
  3. Kerámiaedények hazai kézművestől: a hazai agyagból készült edény vagy tál abszolút jó választás lehet, hisz minél közelebbről érkezik az alapanyag és minél közelebbi az alapanyag felhasználója, annál fenntarthatóbb lesz végül maga a termék. Egy kerámiából készült kiegészítő ráadásul csodaszép lehet.
  4. Textil bevásárlószatyrok: a környezettudatos életmódot folytatók számára örök ellenség a nejlonzacskó, és minél több csomagolásmentes lehetőséget fedez fel valaki, annál több textilszatyorra lesz szüksége a bevásárláshoz. Egy 4-5 darabból álló, különleges szettnek biztosan mindenki hasznát veszi, még azok is, akik eddig nem cserélték le az eldobható zacskókat textilre.
  5. Fürdőcsomag: higiéniai eszközöket elméletben nem illik ajándékba adni, de egy környezettudatos fürdőszobai csomagot kézműves szappannal, szilárd samponnal, visszaváltható csomagos krémekkel és természetes aromákkal valószínűleg senki nem fog sértésnek venni.
  6. Natúr karácsonyfadíszek: az eltérő ízlések miatt ellene vagyok a lakberendezési holmik ajándékozásának, de a karácsonyi vásárokon vagy kézműveseknél megvásárolható apró faragott falovakkal és manókkal, horgolt pamuthópelyhekkel, mézeskalácsokkal és egyéb természetes anyagokból készült karácsonyfadíszekkel talán nem lehet mellélőni.
  7. Élményajándék: a „nincs ajándék” és a „kézzel fogható ajándék” közt valahol félúton helyezkednek el az élményajándékok végtelen lehetőségei. Válogathatunk a kreatív workshopoktól kezdve az élménylövészeten keresztül egészen a kétnapos kalandparki hétvégéig, attól függően, kinek mit enged meg a pénztárcája. Persze azért egy repülő-próbaút nem a legfenntarthatóbb választás…
  8. Mosható pelenka a babáknak: mondanám, hogy ne feledkezzünk meg a legkisebbekről sem, de egy cuki mosható pelenka tulajdonképpen a szülőknek (főleg anyukáknak) lesz igazi ajándék, ha nyitottak a kisbabájuk környezettudatosabb nevelésére. A rajongók biztosan oda-vissza lennének egy karácsonyi mintás pelusért!
  9. Szójagyertyák: mostanában nagyon népszerűek lettek a vegán és természetes alapanyagokból készülő háztartási eszközök – a jól megszokott, hagyományos illatgyertya helyett ezúttal választhatjuk a zöldebb módon készülő szójagyertyákat is. Az ára kicsit borsos, de kétségkívül nem mindennapi ajándék!
  10. Utalvány egy csomagolásmentes boltba: ha a fentiek közül nem találunk olyan ajándékot, ami elnyerte volna a tetszésünket, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy mire vágyik valójában a másik fél környezetvédő oldala, még mindig van talonban egy megoldás: vegyünk utalványt valamelyik közeli csomagolásmentes boltba!

Nyitókép: Hana BaeUnsplash

Ajánljuk még: