
A méz az emberiség egyik legrégebben használt élelmiszere és gyógyhatású szere. A történészek szerint több mint 12 ezer éve kíséri mindennapjainkat: az első ismert mézgyűjtést ábrázoló lelet a spanyolországi Cuevas de la Araña barlangfestményen található, és körülbelül tízezer éves.
Az egyiptomi hieroglifák között is találunk méheket és mézet ábrázoló jeleket, ahogyan a múmiák melletti leletekben is kimutatható a méz jelenléte. A történészek szerint a méz már ekkor is közkedvelt alapanyag volt: ételekhez és gyógyhatású készítményekhez is felhasználták. Hippokratész a méz torokra és emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól is megemlékezik, Pitagorasz pedig még tovább megy: a hosszú élet ételének nevezi, sőt: a nagy matematikus tanítványaival mézen és kenyéren élt, mert úgy gondolta, hogy annak fogyasztása frissíti az elmét.
A rómaiaknál a méz kinyerésének gyakorlata az általános műveltséghez is hozzátartozott, és a mézet már húsok ízesítésére is felhasználták. Apicius római szakácskönyve számos mézes receptet tartalmaz, a középkori forrásokban pedig a mézsör és mézbor receptjeit érhetjük el. A középkori magyar oklevelek külön említik a „méhtizedet”, az alföldi vándorméhészet messze földön híressé vált, a huszadik századra pedig a magyar akácméz szerzett magának nemzetközi hírnevet. Egy tehát bizonyos: a méz végig kísérte történelmünket, számtalan formában aranyozva be mindennapjainkat.

Mégis: legfőképpen a neki tulajdonított gyógyhatások miatt szeretjük, hiszen a méz tápanyagokban, aromákban és növényi anyagokban gazdag. Könnyen emészthető cukrokat tartalmaz, kiváló egy gyors energiapótlásra fáradtság esetén, és mézfajtától függően polifenolokat és értékes flavonoidokat rejt magában. Antioxidáns tartalma hozzájárulhat a sejtek védelméhez, és kiváltképp igaz ez akkor, ha más, szintén gyógyhatású növényekkel egészítjük ki.
És mi lenne más kiváló terepe ennek, mint a házi gyógymézek készítése, amihez nincs szükségünk másra, mint kedvenc mézünkre, a megfelelő hatást nyújtó gyógy- és fűszernövényekre, és egy cseppnyi türelemre. A legismertebb ilyen gyógyméz a citromos-gyömbéres változat, ami a megfázásos időszakok egyik legjobb barátja. Elkészítéséhez fél üvegnyi mézbe egy kezeletlen citrom héját kell belekockáznunk, majd 3-4 centiméternyi gyömbért belereszelnünk. Ha szeretnénk még tovább fokozni, akkor mehet bele csipkebogyó, a tavasszal eltett bodzavirág vagy egy kevés fahéj is, és aki bírja, az pár gerezd fokhagymát is törhet bele. Keverékünket kamrába tesszük, és egy hétig érleljük- amikor pedig kész van, reggelente egy teáskanálnyi mennyiséget fogyasztunk belőle. Ha mégis utolér bennünket a megfázás, akkor a napi adagot háromszor egy teáskanálra növelhetjük, és tehetjük a gyógymézet meleg (de nem forró) teába is.

A másik jolly joker az aranyméz, vagyis a kurkumás, borsos gyógyméz. Ehhez háromnegyed üvegnyi mézbe egy evőkanál kurkumaport keverünk, majd egy csipetnyi borsot. Az alapreceptet tovább fokozhatjuk, ha gyömbért is reszelünk bele, és szintén hatásfokozó pár gerezdnyi fokhagyma vagy szegfűszeg is. A benne található gyógynövényeknek és fűszereknek köszönhetően az aranyméz gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, melegítő és energizáló.
Azoknak, akik az ünnepi időszakban egy kis melegségre vágynak, de nem mondanának le a hagyományos fűszerekről, érdemes kipróbálniuk a mézeskalács-mézet, ami bár nevében inkább az édességre hajaz, legalább annyira ismert gyógyhatásairól is.
A megszokott mézeskalács-fűszereket alkalmazva egy immunerősítő gyógymézet készíthetünk, amely egyszerre finom és hatásos. A következő fűszerekben gondolkodhatunk: ánizs, csillagánizs, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, rózsabors, kezeletlen citrom és narancs héja. Keverjünk ízlésünknek megfelelő mézet belőlük- amit akár egy kellemes teához vagy kakaóhoz is felhasználhatunk.

Kakukkfüvet mézben áztatva egy légúttisztító keveréket kaphatunk. Érdemes több fajt is alkalmaznunk, hiszen ma már igen széles a kakukkfüvek palettája is: kerülhet bele citrom kakukkfű, narancs vagy gyömbér kakukkfű is, de ne hagyjuk ki az alapfajt sem, hiszen ennek van a legerősebb aromája mind között. Aki szeretne egy erőteljesebb mézet, az tehet bele mentákat és citromfüvet is- egy hetes áztatás után illatozó és hatásokban bővelkedő gyógyméz áll majd rendelkezésére. Végül ne feledkezzünk meg a homoktövisről sem, aki szintén egy jól ismert immunbomba: 2-3 evőkanálnyi velő egy üvegnyi mézbe keverve egész szezonban ellátja a család apraja-nagyját.

Pár dolgot azonban érdemes figyelembe vennünk: gyógymézek készítéséhez nem melegítjük fel a mézet, mert a benne található jótékony hatóanyagok hő hatására sérülnek. A friss hozzávalókat szobahőmérsékleten, megtisztítva keverjük a mézhez, és figyelünk arra, hogy a méz ellepje a hozzáadott növényi részeket. Lezárt üvegben hűvös, sötét helyen tárjuk, szükség esetén naponta átkeverjük. Ha kész van, két hétig szobahőmérsékleten is fogyasztható, de ha hosszabb ideig szeretnénk felhasználni, akkor érdemes hűvösebb helyre tenni.

Hazai halat az asztalra!
Halak beszerzése a piacokról, középpontban a rövid ellátási lánc fontossága!















