
Egyetlen 50 gramm körüli tojás 6,35 g fehérjét tartalmaz, és összesen 13 alapvető vitamint és ásványi anyagot. A tojásfehérjék könnyen emészthetők és gyorsan szívódnak fel, kiváló minőségűek, biológiai értékük pedig magas. A benne található foszforra gyermekeinknek nagy szüksége van, hiszen a foszfor elengedhetetlen a csontjaik normális növekedéséhez- ahogyan a tojásból felvehető vas is szükséges kognitív fejlődésükhöz. Az A-, E- és D-vitamin hozzájárulnak látásunk egészségéhez, valamint az immunrendszer normál működéséhez is. A kalcium és a foszfor ráadásul csak segítségükkel szívódhat fel megfelelően, és az izmainknak is szükségük van rájuk.
A tojásban lévő cink és szelén a csontozat egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, emellett biztosítja a haj, a köröm és a bőr szépségét is. A B12-vitamin, a biotin, a niacin, a a riboflavin és a pantoténsav az idegrendszer működését támogatják, emellett segítenek csökkenteni a fáradtságot és a kifáradást is - és nem utolsó sorban hozzájárulnak a megfelelő intellektuális teljesítmény eléréséhez. https://tojaskihivas.eu/
Sajnos a tojással kapcsolatban a mai napig számtalan tévhit él a köztudatban, és ezeket a dezinformációkat nagyon nehéz tetten érni. A közösségi hálók szabadsága teret adott a legkülönfélébb teóriák terjedésének, amelyeknek döntő többsége minden alapot nélkülöz. Ilyen tévhit a tojáshéj színével kapcsolatos megannyi elképzelés is, amelyeket most igyekszünk a tények mentén helyükre tenni: Az első, amit érdemes tudni, hogy a barna tojás héja azért barna, mert a tojáshéj képződése során a tyúk pigmenteket választ ki, és ezek elszínezik a héjat. Vannak azonban olyan fajták, amelyek nem választanak ki színező anyagokat a tojáshéjképződés során, így bizonyos tyúkfajták tojása fehér lesz. Míg jellemzően barna tojást tojó fajták a Rhode Island Red, az Orpington, a Barnevelder, a New Hampshire vagy a kifejezetten sötétbarna tojást tojó Marans; fehér tojásuk van a Leghorn és az Ancona fajtáknak.
Érdekességként érdemes tudnunk azt is, hogy nemcsak fehér vagy barna tojásokkal találkozhatunk, hanem bizony kék, zöld vagy csokoládébarna tojásokkal is- hiszen ahány szeglete van a világnak, annyi fajta tyúk kapirgál benne… A dél-amerikai Araucana tyúk világoskék vagy türkiz tojást tojik, az USA-ban kitenyésztett Ameraucana fajta kékeszöldet, az angliai Cream Legbar pedig pasztellkéket. Kék, zöld, rózsaszín és halványbarna színekben is tojhat az Easter Egger, a francia Marans és a holland Welsummer pedig csokoládébarna, illetve vöröses-barna tojásaikról híresek.

A magyar fajták tojásai jellemzően világosbarnák, olykor krémes vagy rózsás árnyalatúak, héjuk közepesen vastag, és jól tárolhatók. Nem annyira látványosak, de ízesek, és kiváló beltartalmi értékkel rendelkeznek. Ha világosbarna vagy barna tojást látunk, akkor azt kendermagos, fogolyszínű vagy sárga magyar tyúk tojhatta, ha krémszínű a tojás, akkor az valószínűleg fehér magyar tyúktól származhat.
A tojásszín tehát öröklődő tulajdonság, nem a táplálék határozza meg, mint ahogyan azt sokan gondolják. A tyúk tápláléka a sárgájára van nagy hatással, de a héjszínben nincs szerepe. Hasonlóan nem hat a tartási mód sem a tojáshéj színére, a stressz vagy betegség viszont igen. A szakemberek szerint ugyanis, ha a tyúk beteg vagy stresszes, akkor halványabb lehet a barna héj színe, de ez legtöbbször csak minimális árnyalatbeli eltérésben figyelhető meg.
Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a tudomány mai állása szerint nincs élettani különbség a barna és a fehér tojás között: a tápértékük gyakorlatilag azonos, azonos takarmány esetén az ízük is ugyanolyan, a héjvastagság pedig a tyúk életkorától és egészségi állapotától függ, nem a tojás színétől. Az tehát, hogy fehér vagy barna tojás, inkább esztétikai és piaci alapokon nyugszik: egyes országokban a fehér a megszokott és a keresett, míg más területeken a barna tojást kedvelik.
A szín tehát nem meghatározó a beltartalmat tekintve- a barna és a fehér tojásban egyaránt megvan majdnem minden, amire a szervezetünknek szüksége van: nem véletlenül nevezik a tojást "természetes multivitaminnak". Fogyasztása sportolóknak, időseknek és növekedésben lévő gyerekeknek különösen ajánlott, és a legújabb táplálkozástudományi kutatások szerint a legtöbb embernél nem emeli meg jelentősen a vér koleszterinszintjét sem.
Ha szeretnél hasonló érdekességeket megtudni a tojásról, akkor látogass el a https://tojaskihivas.eu/ oldalra.
A cikk megjelenését az Európai Tojáskihívás támogatta, amely az Európia Unió társfinanszírozásával megvalósuló kampány.
A cikk megjelenését az InnoFood Marketing Kft. támogatta.
