A nyár ízei befőttesüvegben – Michelin-csillagos ihlet otthonra
Olvasási idő: 2 perc

A nyár ízei befőttesüvegben – Michelin-csillagos ihlet otthonra

„A nyár ízei sosem múlnak el – ha tudjuk, hogyan őrizzük meg őket”
Három recept, ami nem csupán befőzésről szól, hanem egy Michelin-csillagos étterem szemléletéről, amelyben a szezon kincsei gondosan, szeretettel és szakértelemmel kerülnek az üvegbe: a Platán Gourmet Restaurant konyhájában és a séf, Pesti István családjában otthon ezek a nyár ízei.

Platán Gourmet Restaurant

– Magyarország egyetlen vidéken található két Michelin-csillagos étterme – 

nemcsak az asztalnál kínál felejthetetlen élményeket. Pesti István séf konyhájában a szezon minden pillanata érték: az alapanyagok legszebb formájukban, a lehető legjobb pillanatukban kerülnek a tányérra – és olykor befőttesüvegbe is.

A tati vár szomszédságában a Platán Gourmet Restaurant – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant

Az étterem és a séf mögött ott áll egy csendes, de kulcsfontosságú alkotótárs: István felesége, Pesti-Kovács Krisztina, aki maga is szakács.

Náluk a családban a tartósítás nem pusztán konyhai művelet, hanem gondoskodás és kreativitás egyben.
Csodás környezetben a Platán Gourmet – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant

Ennek köszönhetően a nyár gyümölcsei, illatai és színei a hűvös hónapokban is visszaköszönnek éppúgy otthon, mint a Platán Gourmet Restaurant vendégeinek tányérján.

Kriszti és István receptjeiben a szakmai pontosság találkozik az otthon melegével: minden egyes üvegben benne van a nyár, a család és a minőség iránti szenvedély.

Most három kedvencüket osztják meg – szilvából, sárgabarackból és körtéből –, hogy az olvasó is megtapasztalhassa, milyen, amikor a Michelin-csillagos minőség a saját konyhában kel életre. 

Eper, szilva és barack – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant 

Nyári befőtt receptek a Platán Gourmet Restaurant konyhájából

Szilvalekvár fűszeresen

Hozzávalók

  • 8 kg szilva, kimagozva
  • pár szem kardamom
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
Szilvalekvár, fűszerekkel – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant  

Elkészítés 

A szilvát a fűszerekkel magas falú edényben, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Forrón, tiszta üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk. 

Gyömbéres sárgabaracklekvár

Hozzávalók

  • 5 kg sárgabarack, kimagozva
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 kg kristálycukor
  • 30 g pektin (kevés cukorban elkeverve)
Baracklekvár készül – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant  

Elkészítés 

A barackot a gyömbérrel együtt főzni kezdjük, gyakran kevergetve, amíg teljesen szét nem esik. Hozzáadjuk a cukrot, majd a pektines cukrot lassan, folyamatos keverés mellett beleforgatjuk. 5 percig forraljuk, tiszta üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk. 

Vaníliás eperlekvár

Hozzávalók

  • 5 kg eper, megtisztítva
  • 3 rúd vanília, kikapart belseje
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 35 g pektin (kevés cukorban elkeverve)
Eper és vanília harmóniája – Fotó: Arterego / Platán Gourmet Restaurant  

Elkészítés  

Az epret a vaníliával együtt főzni kezdjük, gyakran kevergetve, amíg levet enged és felforr. Hozzáadjuk a cukrot, majd a pektines cukrot lassan, folyamatos keverés mellett beleforgatjuk. 5 percig forraljuk, tiszta üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

Nyitókép: Arterego / Platán Gourmet Restaurant

Kapcsolódó tartalom
Szilvalekvár sütőben
| 2025. augusztus 17

Szilvalekvár sütőben

Borbás Marcsi receptje