
A nyár ízei befőttesüvegben – Michelin-csillagos ihlet otthonra
„A nyár ízei sosem múlnak el – ha tudjuk, hogyan őrizzük meg őket”– Magyarország egyetlen vidéken található két Michelin-csillagos étterme –
nemcsak az asztalnál kínál felejthetetlen élményeket. Pesti István séf konyhájában a szezon minden pillanata érték: az alapanyagok legszebb formájukban, a lehető legjobb pillanatukban kerülnek a tányérra – és olykor befőttesüvegbe is.

Az étterem és a séf mögött ott áll egy csendes, de kulcsfontosságú alkotótárs: István felesége, Pesti-Kovács Krisztina, aki maga is szakács.
Náluk a családban a tartósítás nem pusztán konyhai művelet, hanem gondoskodás és kreativitás egyben.

Ennek köszönhetően a nyár gyümölcsei, illatai és színei a hűvös hónapokban is visszaköszönnek éppúgy otthon, mint a Platán Gourmet Restaurant vendégeinek tányérján.
Kriszti és István receptjeiben a szakmai pontosság találkozik az otthon melegével: minden egyes üvegben benne van a nyár, a család és a minőség iránti szenvedély.
Most három kedvencüket osztják meg – szilvából, sárgabarackból és körtéből –, hogy az olvasó is megtapasztalhassa, milyen, amikor a Michelin-csillagos minőség a saját konyhában kel életre.

Nyári befőtt receptek a Platán Gourmet Restaurant konyhájából
Szilvalekvár fűszeresen
Hozzávalók
- 8 kg szilva, kimagozva
- pár szem kardamom
- 1 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj

Elkészítés
A szilvát a fűszerekkel magas falú edényben, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Forrón, tiszta üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk.
Gyömbéres sárgabaracklekvár
Hozzávalók
- 5 kg sárgabarack, kimagozva
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 2 kg kristálycukor
- 30 g pektin (kevés cukorban elkeverve)

Elkészítés
A barackot a gyömbérrel együtt főzni kezdjük, gyakran kevergetve, amíg teljesen szét nem esik. Hozzáadjuk a cukrot, majd a pektines cukrot lassan, folyamatos keverés mellett beleforgatjuk. 5 percig forraljuk, tiszta üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.
Vaníliás eperlekvár
Hozzávalók
- 5 kg eper, megtisztítva
- 3 rúd vanília, kikapart belseje
- 1,5 kg kristálycukor
- 35 g pektin (kevés cukorban elkeverve)

Elkészítés
Az epret a vaníliával együtt főzni kezdjük, gyakran kevergetve, amíg levet enged és felforr. Hozzáadjuk a cukrot, majd a pektines cukrot lassan, folyamatos keverés mellett beleforgatjuk. 5 percig forraljuk, tiszta üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.
Nyitókép: Arterego / Platán Gourmet Restaurant
