8 mód, ahogyan elteheted télre a sóskát – te melyikre szavazol?
Olvasási idő: 2 perc

8 mód, ahogyan elteheted télre a sóskát – te melyikre szavazol?

A sóskaszezon elején tippeket, praktikákat kerestünk, hogy megmutassuk, milyen változatosan lehet tartósítani a sóskát. Mi ezeket a módszereket alkalmazzuk. És ti?

Mindegy, hogy mezei, réti, kerti sóska – szeretjük! Csodálatos, ha kertünkben folyton terem a sóska, és már jócskán szedhetjük, de nem biztos, hogy mind elfogy a konyhában. Finom, frissítő, tápanyagban gazdag nyári zöldségünk. Sokan szeretik savanyú ízét, amit az oxálsavnak köszönhet, de magas vitamintartalma (fokozottan sok C- és A-vitamint tartalmaz) és a benne található ásványi sók miatt is érdemes fogyasztani. Nem csak a nyáron!

Sokféle módon tartósíthatjuk a sóskát, gyakorlatilag ahány ház, annyi módszer van erre. Most ezek közül gyűjtöttük össze a nyolc leggyakoribbat:

Többen alapos tisztítással kezditek, majd jöhet a párolás, botmixerrel való turmixolás, végül a fagyasztás

Fotó: 123RF

Mások ugyanezt a módszert követik, de nem párolják, inkább zsírban vagy olajban dinsztelik a sóskát, majd úgy fagyasztják

Van, aki dinszteli a sóskát, majd fejes salátával vegyesen fagyasztja – érdemes lehet ezt a párosítást is kipróbálni!

Van, aki a tisztítás után megszárítja a sóskalevelet, azt fagyasztja le.

Slicing green sorrel leaves on a rustic wooden cutting board
Fotó: 123RF 

Megint más mosás után ledinszteli a zöldséget sóval, majd a még forró pépet üvegekbe szedi, olajat vagy zsírt tölt rá. Szorosan lezárja, majd dunsztban kihűti az üveget – vagyis hozzáadott tartósítószer és fagyasztás nélkül konzerválja a sóskát

Szintén fagyasztásmentes módszer, ha mosás után lecsepegtetjük a leveleket, majd húsdarálón átnyomjuk, így saját levében tehetjük el befőttesüvegekbe a zöldséget. Légmentesen lezárt tárolóban állítólag évekig eláll így is

Van, aki a főzéssel nem spórol: megfőzi előbb a leveleket, majd lecsepegteti, lehűti és összeturmixolja. Ezután a pépet újra felfőzi, kis üvegekbe önti, az üvegeket lezárja, majd forró vízben még öt percig főzi a sóskát. Dunsztban kihűti végül.

sorrel leaves
Fotó: 123RF  

Ennek a folyamatnak némileg egyszerűsített formája az, mikor a frissen szedett sóskát üvegekbe nyomkodjuk, amilyen szorosan csak lehet, majd a tetejére pici szalicilt teszünk. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd úgy, hogy a kétharmadáig érjen a víz egy-egy üvegnek, feltesszük főni. Fél óra főzés után dunsztba tesszük, kihűtjük

Szavazzatok!

Hogyan tartosítanád a sóskát?

 

Kapcsolódó tartalom
Spórolj időt, pénzt és energiát a kapszulakamrával!
Prókai Ágnes | 2025. máj 23

Spórolj időt, pénzt és energiát a kapszulakamrával!

A pazarlás majdnem 40 százaléka megelőzhető lenne odafigyeléssel, alaposabb tervezéssel.