Zsíros kürtőskalács

Gasztro

Zsíros kürtőskalács

Zsíros kürtőskalács? Bizony, és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 2 ek tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • tej, amennyit a tészta felvesz
Tovább olvasok

Elkészítés

A szokásos módon dagasztunk kelt tésztát. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtőskalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük melegedni, és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Borsószemek ihlette kreativitás – az idei Borsófeszt tanulságai

Az Európai Unióban tavaly Franciaország ás Spanyolország mellett nálunk termett a legtöbb zöldborsó. Idén két héttel korábban örülhettünk a zöld hüvelyeseket. Majdnem 100 ezer tonnát termelünk egy évben, és a borsóleves, a borsófőzelék mellett jó pár éve van saját Borsófesztünk is. Hol, hogyan készül a zöldborsóleves? Esetleg van-e valami még a levesen meg a főzeléken túl? Erre jó választ kaptam Székesfehérváron, a kertbarátok borsóünnepén.