Hozzávalók:
- ½ kg liszt
- 2 ek tejföl
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- tej, amennyit a tészta felvesz
Elkészítés
A szokásos módon dagasztunk kelt tésztát. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtőskalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük melegedni, és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!