Gasztro

Zsíros kürtőskalács

Zsíros kürtőskalács? Bizony, és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 2 ek tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • tej, amennyit a tészta felvesz
Tovább olvasok

Elkészítés

A szokásos módon dagasztunk kelt tésztát. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtőskalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük melegedni, és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Mákos guba palacsinta

Ez a nagyszerű édesség lehetne mákos palacsinta is vaníliakrémmel töltve, de ízében ott van minden, amit a nevezetes mákos gubánktól várunk el. Palacsintarajongók kedvence, aki pedig nem barátja a kelt tésztáknak, annak könnyebbség. A mák a tésztában bújik meg, a bársonyos krém öleli körbe. Egy tartalmas leves után remek választás!