Gasztro

Zsíros kürtőskalács

Zsíros kürtőskalács? Bizony, és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 2 ek tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • tej, amennyit a tészta felvesz
Tovább olvasok

Elkészítés

A szokásos módon dagasztunk kelt tésztát. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtőskalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük melegedni, és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Heringsmauz

„A fehér asztal hagyományainak hű őrei a farsangot követő hamvazószerdán savanyú tojást és heringsmauzt fogyasztanak” – kezdi az Ínyesmester a tavasz ébredéséről szóló rövid értekezésében. Egykor nagyanyám mindig két külön tálban tette az asztalra a heringsmauzt. Az egyik hordós savanyú káposztával, főtt tojással, finomra vágott hagymával készült, köménnyel szórta, olajat öntözött rá. A másik tál nagyapámé volt, ő a bécsi változatot hozta otthonról: főtt burgonyával, ecetes uborkával, mustáros tejföllel a tetején. Hogy melyik volt a finomabb, nem tudom, de nekem úgy a legjobb, ha egy tálon ott van mind a kétféle hering, egyformán pikánsan, kellemesen savanyún. Hamvazószerdára tökéletes választás.