Hozzávalók:
A zöldséges réteghez:
- 3 egész padlizsán
- 2 szál sárgarépa
- 2 kisebb cukkini
- 1 póréhagyma
- 4 ek olívaolaj
A vöröslencsés raguhoz:
- 200 g vöröslencse
- fél liter zöldségalaplé
- 1 paradicsomkonzerv (darabolt paradicsom)
- 1 kiskanál bazsalikom
- 1 kiskanál oregánó
- 1 kiskanál só
A besamelhez:
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 1,4 l tej
A rétegezéshez:
- 200 g sajt
Elkészítés:
A padlizsánokat alaposan megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk és öt percig állni hagyjuk. Ezután egy papírtörlővel megtöröljük, majd barnára pirítjuk őket egy serpenyőben, és félretesszük. A többi zöldséget is előkészítjük: megpucoljuk és vékony szeletekre vagy karikákra vágjuk.
Elkészítjük a vöröslencseragut: a lencsét megmossuk, majd a paradicsommal és a fűszerekkel kísérve felöntjük annyi zöldségalaplével, ami ellepi. Megfőzzük, és ha szükséges, az alaplével hígítjuk – a cél, hogy jó raguállagot kapjunk.
Ezután elkészítjük a besamelt. Ehhez a vajat felolvasztjuk, a lisztet áthevítjük rajta, majd a hideg tejjel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk szerecsendióval ízesítjük. Lassú főzéssel melegítjük, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
Ekkor jöhet a rétegezés: egy tepsi aljára letesszük a padlizsán felét, erre vöröslencseragut halmozunk, arra kerül a többi nyers zöldség. Végezetül leöntjük a besamellel, megszórjuk sok sajttal. Záró rétegnek a maradék padlizsánszeleteket pakoljuk és ismét sajtot szórunk rá.
Végezetül a sütőben 180 fokon ötven percig sütjük az ételt, majd forrón tálaljuk.
A recept elkészítését videós formában itt mutattuk:
Ajánljuk még: