Zöldséglasagne diétásan

Gasztro

Zöldséglasagne diétásan

 Sok zöldség, szénhidrát nélkül, nagyon finoman!

Hozzávalók:

A zöldséges réteghez:

  • 3 egész padlizsán
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 póréhagyma
  • 4 ek olívaolaj

A vöröslencsés raguhoz:

  • 200 g vöröslencse
  • fél liter zöldségalaplé
  • 1 paradicsomkonzerv (darabolt paradicsom)
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 kiskanál oregánó
  • 1 kiskanál só

A besamelhez:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • 1,4 l tej

A rétegezéshez: 

  • 200 g sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A padlizsánokat alaposan megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk és öt percig állni hagyjuk. Ezután egy papírtörlővel megtöröljük, majd barnára pirítjuk őket egy serpenyőben, és félretesszük. A többi zöldséget is előkészítjük: megpucoljuk és vékony szeletekre vagy karikákra vágjuk. 

Elkészítjük a vöröslencseragut: a lencsét megmossuk, majd a paradicsommal és a fűszerekkel kísérve felöntjük annyi zöldségalaplével, ami ellepi. Megfőzzük, és ha szükséges, az alaplével hígítjuk – a cél, hogy jó raguállagot kapjunk.

Ezután elkészítjük a besamelt. Ehhez a vajat felolvasztjuk, a lisztet áthevítjük rajta, majd a hideg tejjel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk szerecsendióval ízesítjük. Lassú főzéssel melegítjük, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. 

Ekkor jöhet a rétegezés: egy tepsi aljára letesszük a padlizsán felét, erre vöröslencseragut halmozunk, arra kerül a többi nyers zöldség. Végezetül leöntjük a besamellel, megszórjuk sok sajttal. Záró rétegnek a maradék padlizsánszeleteket pakoljuk és ismét sajtot szórunk rá. 

Végezetül a sütőben 180 fokon ötven percig sütjük az ételt, majd forrón tálaljuk.

A recept elkészítését videós formában itt mutattuk:

 

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!