Zöldséglasagne diétásan

Gasztro

Zöldséglasagne diétásan

 Sok zöldség, szénhidrát nélkül, nagyon finoman!

Hozzávalók:

A zöldséges réteghez:

  • 3 egész padlizsán
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 póréhagyma
  • 4 ek olívaolaj

A vöröslencsés raguhoz:

  • 200 g vöröslencse
  • fél liter zöldségalaplé
  • 1 paradicsomkonzerv (darabolt paradicsom)
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 kiskanál oregánó
  • 1 kiskanál só

A besamelhez:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • 1,4 l tej

A rétegezéshez: 

  • 200 g sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A padlizsánokat alaposan megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk és öt percig állni hagyjuk. Ezután egy papírtörlővel megtöröljük, majd barnára pirítjuk őket egy serpenyőben, és félretesszük. A többi zöldséget is előkészítjük: megpucoljuk és vékony szeletekre vagy karikákra vágjuk. 

Elkészítjük a vöröslencseragut: a lencsét megmossuk, majd a paradicsommal és a fűszerekkel kísérve felöntjük annyi zöldségalaplével, ami ellepi. Megfőzzük, és ha szükséges, az alaplével hígítjuk – a cél, hogy jó raguállagot kapjunk.

Ezután elkészítjük a besamelt. Ehhez a vajat felolvasztjuk, a lisztet áthevítjük rajta, majd a hideg tejjel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk szerecsendióval ízesítjük. Lassú főzéssel melegítjük, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. 

Ekkor jöhet a rétegezés: egy tepsi aljára letesszük a padlizsán felét, erre vöröslencseragut halmozunk, arra kerül a többi nyers zöldség. Végezetül leöntjük a besamellel, megszórjuk sok sajttal. Záró rétegnek a maradék padlizsánszeleteket pakoljuk és ismét sajtot szórunk rá. 

Végezetül a sütőben 180 fokon ötven percig sütjük az ételt, majd forrón tálaljuk.

A recept elkészítését videós formában itt mutattuk:

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X