Zöldfűszeres rántott csirkemáj sült zellerrel, marinált almával, tárkony emulzióval

Gasztro

Zöldfűszeres rántott csirkemáj sült zellerrel, marinált almával, tárkony emulzióval

Haraszti Zsolt receptje

Hozzávalók:

  • 600 g csirkemáj
  • 200 g liszt
  • 5 db tojás
  • 400 g panko morzsa
  • 3 db zellergumó
  • 100 g angol zeller
  • 2 db alma
  • sushi ecet
  • mirin
  • 100 g tárkony
  • 500 ml étolaj
  • 100 ml olívaolaj
  • 50 g nádcukor
  • 100 g petrezselyem
  • 1db citrom
  • 1 db lime
  • 200 ml növényi tejszín
  • 25 g só

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A zellergumókat alaposan megmossuk, és héjával együtt alufóliába csomagoljuk. Előtte teszünk hozzá barnacukrot, sót, olívaolajat. 160 fokos sütőben kb. 70 percig sütjük. Ha megsültek, még melegen megpucoljuk őket. Kettőt turmixgépbe teszünk, hozzáöntjük a tejszínt, majd homogén állagúra keverjük. Végül átszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk.

A másik sült zellergumót megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben ropogósra, barnára pirítjuk, és tálalásig ezt is melegen tartjuk.

Összevágjuk a petrezselymet, a tárkonyt, és a citrom, illetve lime héját. Ezeket elkeverjük.

A csirkemájat megtisztítjuk, formázzuk. Először lisztbe forgatjuk, majd kézzel felvert tojásfehérjébe, végül panko morzsába. Forró olajba tesszük, és nagyon rövid ideig sütjük. Amint kiemeljük az olajból a májat, belepörgetjük az összevágott fűszerekbe.

Az angol zellert megpucoljuk, tetszés szerint felvágjuk. Az almát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, sushiecet és mirin keverékébe mártjuk. Ezután az angol zellert és az almaszeleteket beletesszük egy keverőtálba, és tálalásig hűtőbe tesszük.

A maradék tárkonyos étolajból majonézt csinálunk. A feltört tojásokat a turmixba helyezzük, lassan elkezdjük pörgetni, az olajat pedig lassan hozzácsöpögtetjük. 

Ha mindennel elkészültünk, máris tálalunk!

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X