Zöldfűszeres rántott csirkemáj sült zellerrel, marinált almával, tárkony emulzióval

Gasztro

Zöldfűszeres rántott csirkemáj sült zellerrel, marinált almával, tárkony emulzióval

Haraszti Zsolt receptje

Hozzávalók

  • 600 g csirkemáj
  • 200 g liszt
  • 5 db tojás
  • 400 g panko morzsa
  • 3 db zellergumó
  • 100 g angol zeller
  • 2 db alma
  • sushi ecet
  • mirin
  • 100 g tárkony
  • 500 ml étolaj
  • 100 ml olívaolaj
  • 50 g nádcukor
  • 100 g petrezselyem
  • 1db citrom
  • 1 db lime
  • 200 ml növényi tejszín
  • 25 g só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zellergumókat alaposan megmossuk, és héjával együtt alufóliába csomagoljuk. Előtte teszünk hozzá barnacukrot, sót, olívaolajat. 160 fokos sütőben kb. 70 percig sütjük. Ha megsültek, még melegen megpucoljuk őket. Kettőt turmixgépbe teszünk, hozzáöntjük a tejszínt, majd homogén állagúra keverjük. Végül átszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk.

A másik sült zellergumót megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben ropogósra, barnára pirítjuk, és tálalásig ezt is melegen tartjuk.

Összevágjuk a petrezselymet, a tárkonyt, és a citrom, illetve lime héját. Ezeket elkeverjük.

A csirkemájat megtisztítjuk, formázzuk. Először lisztbe forgatjuk, majd kézzel felvert tojásfehérjébe, végül panko morzsába. Forró olajba tesszük, és nagyon rövid ideig sütjük. Amint kiemeljük az olajból a májat, belepörgetjük az összevágott fűszerekbe.

Az angol zellert megpucoljuk, tetszés szerint felvágjuk. Az almát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, sushiecet és mirin keverékébe mártjuk. Ezután az angol zellert és az almaszeleteket beletesszük egy keverőtálba, és tálalásig hűtőbe tesszük.

A maradék tárkonyos étolajból majonézt csinálunk. A feltört tojásokat a turmixba helyezzük, lassan elkezdjük pörgetni, az olajat pedig lassan hozzácsöpögtetjük. 

Ha mindennel elkészültünk, máris tálalunk!

 

Ajánljuk még:

Gesztenye lekvár és befőtt

A gesztenye leginkább püré formájában szokott megjelenni a honi étlapon. Romantikázóknak az idő hidegre fordulásával eszébe jutnak a városban itt-ott feltűnő gesztenyeárusok is, akik a vidék báját idéző kis alkalmatosságokon sütik a gesztenyét. Az ősszel megnyílt szúrós gesztenyetokokból előkandikáló gesztenye keményítőben és káliumban is gazdag. Készítsünk belőle különleges lekvárt és befőttet – ugyan sok vele a munka, de megéri! Mézzel készítve is kipróbálható!