Hozzávalók
- 1 db tojás
- 3 dkg zsírszegény sajt
- 3 evőkanál fekete- vagy vöröslencse
- petrezselyemzöld
- 5-6 levél fodroskel vagy kelkáposzta vagy káposzta
- citrom
- mustár
- olívaolaj
- édes balzsamecet vagy méz
Elkészítés
A zsenge fodroskel levelekről eltávolítjuk a durva erezetet. Amennyiben nem tudjuk beszerezni ezt a csodanövény, akkor a kelkáposzta is megteszi, de akkor vegyünk mellé a zöld színanyag miatt egy marék spenót- vagy rukkolalevelet is. A lencsét sós vízben főzzük meg.
Közben egy kis habverő segítségével keverjük krémesre az egy evőkanálnyi olívaolajat az egy evőkanálnyi citromlével. Amikor szép világos krémmé alakul a citrom–olaj elegy, akkor adjunk hozzá egy teáskanál balzsamecetet és egy mokkáskanál mustárt. Ezt az öntetet jól keverjük össze a kellel, majd szórjuk rá a főtt színes lencsét, a csíkokra vágott sajtot, és végül tegyük a tetejére a fantasztikus, krémes lágy tojást.
Végezetül hintsük meg petrezselyemmel!
Miért a zöld színű zöldségek?
A zöld zöldségek a legjobb méregtelenítők: magas a víz-, klorofill- és rosttartalmuk is. A klorofill vasat juttat a szervezetbe, tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez. Kiüríti a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, továbbá javítja a látást és a láb vérkeringését, így enyhítik a visszeresség okozta panaszokat. Ezen kívül felveszik a harcot a rákos sejtekkel és sok kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.
A fejes káposztában, a kelkáposztában és a kelbimbóban található allil-izotiocianát nemcsak rákellenes hatású, de erős aromájának köszönhetően megfázás esetén is hasznos élelem, mert tisztítja a légutakat! Télen igazán jól jön!
Korábbi fodroskelt tartalmazó receptünket itt találod, a vacsorákat tartalmazó sorozatunkat pedig itt.
Ajánljuk még: