Gasztro

Zöld vacsora: saláta gazdagon

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 db tojás
  • 3 dkg zsírszegény sajt
  • 3 evőkanál fekete- vagy vöröslencse
  • petrezselyemzöld
  • 5-6 levél fodroskel vagy kelkáposzta vagy káposzta
  • citrom
  • mustár
  • olívaolaj
  • édes balzsamecet vagy méz

Elkészítés

A zsenge fodroskel levelekről eltávolítjuk a durva erezetet. Amennyiben nem tudjuk beszerezni ezt a csodanövény, akkor a kelkáposzta is megteszi, de akkor vegyünk mellé a zöld színanyag miatt egy marék spenót- vagy rukkolalevelet is. A lencsét sós vízben főzzük meg.

Közben egy kis habverő segítségével keverjük krémesre az egy evőkanálnyi olívaolajat az egy evőkanálnyi citromlével. Amikor szép világos krémmé alakul a citrom–olaj elegy, akkor adjunk hozzá egy teáskanál balzsamecetet és egy mokkáskanál mustárt. Ezt az öntetet jól keverjük össze a kellel, majd szórjuk rá a főtt színes lencsét, a csíkokra vágott sajtot, és végül tegyük a tetejére a fantasztikus, krémes lágy tojást.

Végezetül hintsük meg petrezselyemmel!

Miért a zöld színű zöldségek?

A zöld zöldségek a legjobb méregtelenítők: magas a víz-, klorofill- és rosttartalmuk is. A klorofill vasat juttat a szervezetbe, tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez. Kiüríti a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, továbbá javítja a látást és a láb vérkeringését, így enyhítik a visszeresség okozta panaszokat. Ezen kívül felveszik a harcot a rákos sejtekkel és sok kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.

A fejes káposztában, a kelkáposztában és a kelbimbóban található allil-izotiocianát nemcsak rákellenes hatású, de erős aromájának köszönhetően megfázás esetén is hasznos élelem, mert tisztítja a légutakat! Télen igazán jól jön!

Korábbi fodroskelt tartalmazó receptünket itt találod, a vacsorákat tartalmazó sorozatunkat pedig itt.